Ez az oka, hogy a férfiak gyakran félrelépnek? Megszólal a neurológus szakértő
A férfiak a biológiával védekeznek, és nem is alaptalanul.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan számodra sem ismeretlen a régi nóta, hogy a férfiakra nem lehet haragudni, ha más nőkre néznek, hiszen biológiailag arra vannak programozva, hogy minél több nővel feküdjenek le életük során. Rengeteg férfi magyarázza ezzel, ha ismerkedik vagy lefekszik valakivel annak ellenére, hogy barátnője vagy felesége van.

Ezt a kifogásukat arra alapozzák, hogy a hímnemű élőlények, így a férfi emberek is, a fajfenntartás érdekében a lehető legtöbb nősténnyel-nővel kell, hogy közösüljenek. Civilizált emberként persze elvárható lenne, hogy parancsoljanak ösztöneiknek, hiszen nincs az a férfi, aki valóban a tömeges utódnemzés végett ismerkedne csinos nőkkel. De vajon mi hajtja őket, amikor egyszerre több nőnek is csapják a szelet?

A vérükben van

Többek között a szép női idomok, a színesebb szexuális élet és az izgalom is szerepet játszhatnak abban, hogy a férfi félrelép, de ezek mind egy mélyebb okra vezethetők vissza. Paul J. Zak neurológus szakértő a psychologytoday.com cikkében ad magyarázatot arra, miért lépnek félre a férfiak.

Magyarázata szerint a monogámiát befolyásoló három hormon az oxitocin, az arginin-vazopresszin és a tesztoszteron. Míg az oxitocin a kapcsolatokat erősebbé teszi, az arginin-vazopresszin pedig az utódnemzésre ösztökél, a tesztoszteron a libidóval hozható kapcsolatba, és minél több szexre ösztönöz, minél több partnerrel.

Bár mindkét nem szervezetében jelen van a tesztoszteron, normális esetben a férfiakéban csaknem tízszer annyi található, mint a nőkében. Logikus tehát, hogy a férfiaknál a monogámia mellett dolgozó hormonok felett magasan győzedelmeskedhet a tesztoszteron. Mivel a hormonokat a vér szállítja a test különböző részeire, mondható, hogy a megcsalásra való hajlam valóban a férfiak vérében van.

Elfogadhatod vagy visszavághatsz

Mint nőnek, bizonyára neked sem könnyű beletörődnöd, hogy a párodat a hormonjai bármikor belehajszolhatják a megcsalásba. A nők monogám lények, ami szintén köszönhető a biológiának: míg a férfiaknak akár pár perc elég az utód nemzéséhez, a nőknek kilenc hónap kell a kihordásához, amit hosszú ideig tartó gondozás követ.

Eric Andersson amerikai szociológus professzor, a nemrég megjelent The Monogamy Gap című könyv szerzője szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a férfiak nem mennének bele a nők diktálta monogám létbe, hanem inkább nyíltan vállalnák olthatatlan szomjukat a megcsalásra. A nők így már előre tudnák, mire számíthatnak, nem tennének hiábavaló erőfeszítéseket a férfi megtartására, és nem is esne nekik olyan rosszul, ha a párjuk félrelép. Ezzel azért valószínűleg az egész nőtársadalom vitatkozna.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Ide kattintva nézd meg a sorozat első részét, melyben Szily Nóra Pásztor Annával beszélget a szerelem múlandóságáról és a monogámia örök kérdésérő

Promóció

Ami azonban jó trükk lehet, az az, hogy a biológiai okokkal védekező párodat szembesíted az érem másik oldalával. Ha ugyanis őt ösztönei arra késztetik, hogy minél több nőt tegyen magáévá, akkor te nőként azt a késztetésedet érezheted fékezhetetlennek, hogy megtaláld a legerősebb, legjóképűbb, és legokosabb alfahímet, akitől egészséges és életrevaló utódod születik. Hidd el, ha ezt elmondod neki, a párod féltékeny lesz, és más szemmel fogja látni a dolgokat.

Ezt is szeretjük