Ő volt Sissi magyar bizalmasa és felolvasónője - Ferenczy Ida 34 éven keresztül volt a királyné hű társa

Ferenczy Ida azon kevesek közé tartozott, akik nagyon közeli kapcsolatba kerülhettek Sissi királynéval. Nemcsak felolvasónője, hanem barátnője és bizalmasa is lett.

ferenczy ida cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ferenczy Ida 34 éven át volt Sissi királyné felolvasónője, társa és bizalmasa, szinte az egész életét neki szentelte.

Azonnal lenyűgözte Erzsébetet, akivel később nagyon szoros kapcsolat alakult ki köztük. Rengeteg időt töltöttek együtt, távollétükben sokat leveleztek, és még hálószobáik is egymás mellett helyezkedtek el.

Sissi bizalmasa, Ferenczy Ida

Kisnemesi családba született 1839-ben Ferenczy Gergely és Szeless Krisztina hat gyermeke közül negyedikként. A kor elvárásainak megfelelő neveltetést kapott, megtanult írni, olvasni, és remekül beszélt németül. Kiemelkedő intelligenciájának köszönhetően hamar kitűnt a többiek közül, később tudását autodidakta módon fejlesztette. A felolvasást Karlovszky Gusztávné Miticzky Ida írónő mellett nyílt alkalma gyakorolni, amikor is az asszony 1862-ben Kecskemétre költözött.

Sissi 1863-ban kezdett magyarul tanulni, egy évvel később pedig úgy döntött, magyar kísérőnőt keres maga mellé. A kapott listán szereplő utolsó hölgy volt Ferenczy Ida, akinek nevét valaki később írta a papírra. A királynénak azonban annyira megtetszett a nála két évvel fiatalabb Ida, hogy őt választotta annak ellenére is, hogy tájékoztatták: kisnemesi származású jelöltről van szó. Éppen ezért hivatalosan nem társalkodónő lett, hanem felolvasónő Sissi mellett, ám ennél jóval több lett számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Igazi barátnők lettek

Erzsébet királyné egyedül érezte magát a bécsi udvarban, de gyorsan megszerette Idát, és nagyon sok időt töltöttek együtt. Nemcsak felolvasó- vagy társalkodónője, hanem barátnője és bizalmasa is lett. Egyszer így írt róla: „Ida nekem nem felolvasónőm, Ida nekem barátnőm!” Sissi később gyakran váltott leveleket Idán keresztül Andrássy Gyula gróffal, valamint Deák Ferenccel, de Ida nagy szerepet játszott abban is, hogy a császárné közvetlen levelezést folytathatott Jókai Mórral és Eötvös Józseffel egyaránt.

Mivel köznemesi származása miatt nem lehetett hivatalosan udvarhölgy, nem is kísérhette el Sissit nyilvános megjelenéseire. Az egymástól távol töltött időszakok alatt bizalmas leveleket váltottak egymással, a királyné gyakran írta, mennyire hiányolja barátnőjét. Annyira ragaszkodott hozzá, hogy Bécsben, Gödöllőn, illetve a budai várban is egymás mellett volt a hálószobájuk. Ida feladatai közé tartozott a magyar újságok és könyvek beszerzése, és ő ismertette meg Erzsébetet a magyar ételekkel is.

Az egész életét a királynénak szentelte

Ida szinte mindennap a királyné mellett volt. Amikor beteg lett, Sissi nem kért maga mellé másik felolvasónőt, amikor pedig meghalt az édesapja, részvéttáviratot küldött a családnak. 34 éven keresztül volt a királyné felolvasónője és bizalmasa, az egész életét neki szentelte, ő maga családot sem alapított.

Ferenczy Ida díszmagyarban, a millennium alkalmával.
Ferenczy Ida díszmagyarban, a millennium alkalmával.
Fotó: Wikipedia

1898 szeptemberében Sissit megölték, Ida pedig úgy érezte, teljesen összeomlott az élete. „Erzsébet királyné életével mindent elvesztettem” - mondta. Erzsébet halála után először a Reisnerstrassén bérelt lakást, majd kiköltözött Schönbrunnba. Egész hátralévő életét annak szentelte, hogy fenntartsa a királyné emlékét. Relikviákat gyűjtött, és egyik fő szervezője volt az 1908. január 15-én nyílt Erzsébet Királyné Múzeumnak. Végül 1928-ban, 89 évesen hunyt el.

Sissi udvarhölgye, Festetics Mária

A nemesi származású Festetics Mária 1871 decemberében szegődött Sissi szolgálatába, és a királyné haláláig az udvarhölgye és legfőbb bizalmasa volt. Mária, akit a „kis szőke grófnőnek” is becéztek, mindenben alárendelte magát Sissinek, bár a sors felkínálta számára a szerelem és a saját család lehetőségét, ő lemondott róla, hogy a királyné mellett lehessen. Az udvarban zajló mindennapjairól, közös utazásaikról, a kor nagyjaival történő találkozásairól titkos naplót is vezetett.

Képek: Getty Images Hungary, Instagram, Wikipedia

Ezt is szeretjük