A grófnő, aki lemondott a boldogságról Sissi kedvéért: Festetics Mária, a királyné udvarhölgye titkos naplót is vezetett

Sissi kedvenc udvarhölgye intelligens és szép nő volt, nem csoda, hogy sok előkelő kérője is akadt, ám ő sorra visszautasította őket a királyné kedvéért.

Festetics Mária, Sissi udvarhölgye
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nemesi származású Festetics Mária 1871 decemberében szegődött Sissi szolgálatába, és a királyné haláláig az udvarhölgye és legfőbb bizalmasa volt. 

Mária, akit a „kis szőke grófnőnek” is becéztek, mindenben alárendelte magát Sissinek, bár a sors felkínálta számára a szerelem és a saját család lehetőségét, ő lemondott róla, hogy a királyné mellett lehessen. Az udvarban zajló mindennapjairól, közös utazásaikról, a kor nagyjaival történő találkozásairól titkos naplót is vezetett, jegyzetekkel ellátott feljegyzései 2021-ben jelentek meg (Festetics Mária grófnő naplója - Erzsébet királyné bizalmas barátnője). 

Deák Ferenc tanácsára lett udvarhölgy

Festetics Mária 1839-ben született a főnemesi származású tolnai gróf Festetics családban, gróf tolnai Festetics Sándor táblabíró, földbirtokos és a bajor főnemesi származású Josephine von Boxberg ötödik gyermekeként. Gyermekkora egy részét Söjtörön töltötte, ahol édesapja megvásárolta eladósodott fivére birtokát. Mari grófnő képességeit nevelőnő pallérozta, nyelveket tanult, ügyesen  zongorázott és énekelt. 

A szülőknek összesen tíz gyermeke született, ám csak négyen élték meg a felnőttkort, így gyakori vendég volt a gyász az otthonukban. Festetics Sándor lánya beszámolója szerint igen ügyetlenül bánt a pénzzel.

Deák Ferenc, aki jó kapcsolatot ápolt a szomszédos családdal, vetette fel az ötletet, hogy az intelligens fiatal lány pénzkeresés céljából szegődjön el udvarhölgynek Alcsútra, József főherceg felesége, Klotild főhercegnő mellé. Így is történt, és itt figyelt fel rá Sissi, aki egyből maga mellett szerette volna tudni őt. Mária viszont eleinte ódzkodott a váltástól, mielőtt döntött volna, többek véleményét kikérte, Deák Ferenc és Andrássy Gyula - akiket később is a barátainak tudhatott - biztosították róla, hogy jó helye lesz a királyné mellett. 1871 decemberében szegődött a szolgálatába, és hamar elszálltak a kétségei: a szép Erzsébet kedvesnek is bizonyult. 

Festetics-kastély, Söjtör.
Festetics-kastély, Söjtör.
Fotó: Wikipédia/VargaA CC BY-SA 3.0

Sissi a bizalmába fogadta

Nem mindenki volt viszont jó véleménnyel Sissiről az udvarban. Festetics Mária nyitott szemmel és füllel járt, így gyorsan felmérte a helyzetet, és a pletykákról is értesült, amelyek a királyné személyével és a Ferenc Józseffel kötött házasságával voltak kapcsolatosak. Egyesek szerint Sissi túlzottan hiú volt, nem engedte közel magához a férjét, és voltak, akik úgy gondolták, nem eléggé osztrák. A rosszindulatú híresztelések gyakran az anyósától, Zsófia főhercegnétől indultak, aki állandóan kémkedett a menye után.

Mária ki nem állhatta az intrikákat, ráadásul nagyon megkedvelte a királynét, aki a bizalmába is fogadta őt. A kis grófnő - akit magyarsága miatt szintén lapos pillantásokkal méregettek az udvarban - elkísérte Sissit hosszú sétáira, európai útjaira. Bár több kérője is akadt, volt olyan, akivel szerelem is szövődött közöttük, Erzsébet kérésére mindet visszautasította. Később szomorúan emlékezett vissza például a kikosarazott Dolgorukij orosz hercegre, akit az 1873-as bécsi világkiállításon ismert meg. 

Festetics Mária huszonhét évig szolgálta a királynét, egészen annak 1898-as haláláig az udvarhölgye volt. Ekkor az udvartartást feloszlatták, Máriát pedig kitüntették az I. osztályú Erzsébet-renddel. A család söjtöri birtokára vonult vissza, és itt is hunyt el 1923. április 16-án, 83 éves korában. Vagyonát kívánsága szerint jótékonysági célokra, például a söjtöri szegényház felépítésére fordították.

Kvíz Sissiről

Kvízünkben tesztelheted, te mennyire ismered a magyarok kedvenc királynéját! A következő témák közül nem mindegyiket említik a történelemkönyvek, úgyhogy nem biztos, hogy egyszerű dolgod lesz. Hányat tudtál helyesen megválaszolni?

10 kérdés Sissiről: teszteld, te mennyire ismered a magyar királynét

Kvíz!

Elolvasom

(Borítókép: Getty Images Hungary. Cikken belüli képek: Wikipédia/Közkincs, VargaA, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük