Ezért van állandóan a nyomodban a kutyád - Nem csak a jutalomfalat miatt követ

Aki valaha már tapasztalta, milyen érzés gazdinak lenni, az tudja, hogy a kutyák szeretik mindenhova követni az embert.

kutya-követés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kutyák erős hatással vannak az ember életére: néha apró-cseprő bosszúságokat is okoznak, de az idő nagy részében sokkal boldogabbá teszik a hétköznapokat. Feltétel nélkül szeretnek, és nincs is jobb annál, mint mikor egy hosszú, fárasztó nap után a kis kedvenc odabújik a gazdijához.

Mivel igazi szeretetgombócok, szükségük van a kötődésre és arra, hogy folyamatosan emberek közelében legyenek. A boldogságuk jelei is egészen konkrétan láthatók, de arra is van pszichológiai magyarázat, hogy miért követnek folyton mindenhova - és ennek nemcsak az az oka, hogy még több jutalomfalatra fáj a foguk.

Az ösztöneikben van a ragaszkodás

Bár nincsenek pontos adatok, a leletek alapján a középső kőkorszak vagy az újkőkorszak óta társai az embernek, hiszen ekkor kezdték el háziasítani a kutyákat a farkas egy mára kihalt alfajából. Később a tudósok rengetegszer kísérleteztek rókákkal és farkasokkal is, hogy vajon ugyanúgy idomíthatóak-e. Bár a kutatások sikerrel jártak, hiszen az így nevelt állatok a kutyákra jellemző viselkedést tanúsították, mégis az ebek maradtak a legszelídebbek, nem meglepő, hogy az idők során pont ők váltak házi kedvencekké.

kutya-követ3
Fotó: Rebecca Nelson / Getty Images Hungary

Mivel a kutyák ösztönei falkaszellemet sugallnak, az emberre úgy tekintenek, mint a vezetőjükre, akit a gondoskodásért cserébe bármi áron meg kell védeniük. Emellett a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a farkasokkal ellentétben ők felismerik a gazdájukat, és ragaszkodnak is hozzájuk. Ennek fényében nem meglepő, hogy miért követik folyamatosan őket, bárhová is mennek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A minősített kutyaspecialista, Mary Burch elárulta, melyek a legfőbb okai annak, hogy a kutyák mindig a gazdájuk mögött járnak, és miért érzik magukat rosszul, ha nincs velük az, akit a világon a legjobban szeretnek.

Pozitív megerősítés

A szakértő szerint az egyik oka annak, hogy a kutyád állandóan a nyomodban van, hogy a pozitív dolgokhoz köt téged, és ezt újra és újra szeretné átélni. A legtöbb ember ugyanis nemcsak a kedvence érdekében, hanem a saját örömére is szereti simogatni, szeretgetni a kedves kis szőrgombócokat, főleg, ha valamiben ügyes volt a kutyus. Ezt a pozitív megerősítést pedig úgy akarják minél többször átélni az állatok, hogy folyton az ember körül ólálkodnak, ezzel nemcsak maguknak, hanem gazdijuknak is örömet okozva.

kutya-követ2
Fotó: Grace Chon / Getty Images Hungary

Emellett azt is kimutatták, hogy nemcsak az emberek szervezetében szabadulnak fel boldogsághormonok a pozitív események hatására, hanem a kutyákéban is, így ez még jobban ösztönzi őket arra, hogy folyamatosan a gazdik körül legyenek.

Falkaösztön

A ma ismert, háziállatként tartott ebek ősei a vadkutyák, akik falkában éltek, így számukra nagyon fontos a közösség ereje és a szoros családi kötelék. A Princetoni Egyetem kutatásai szerint a DNS-ükben van az a cél, hogy a lehető legjobban beilleszkedjenek egy adott közösségbe. A háziállatként tartott kutyák esetében ez az emberi családot jelenti. Tehát az, hogy az eb folyamatosan követi az embert, és fizikai kontaktust keres vele, a génjeibe van kódolva.

kutya-követ4
Fotó: Chris Amaral / Getty Images Hungary

A segítségnyújtási ösztönük is igen fejlett, hiszen baj esetén kötelességüknek érzik, hogy ne csak megvédjék, hanem segítsék is bajba jutott gazdáikat. Ezért mindig mellettük szeretnének lenni, mivel így úgy érzik, hogy nem történhet semmi baj, hiszen ők képesek gondoskodni a biztonságról.

Nem szabad elmenni természetesen a kíváncsiság mellett sem: a kutyák nemcsak védelmezni és szeretni akarnak, hanem az is érdekli őket, hogy mikor mit csinálsz. Így amikor elindulsz valahová, látni akarják, hogy éppen milyen teendőd van.

Mennyire ismered a kutyád viselkedését? Teszteld tudásod kutyakvízünkben

A kutyák viselkedésükkel próbálnak kommunikálni a gazdijaikkal. Te tudod, melyik szokásával mit akar üzenni?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük