Ez teszi féltékennyé a férfit

Íme, a leggyakoribb férfiaggodalom

Ők is aggódnak a partner hűsége kapcsán.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a közhiedelem szerint a férfiak inkább a félrelépéseikről híresek, őket sem kerüli el a zöld szemű szörny. Ám merőben más a kérdezési stratégiájuk, ha hűtlen párjuk vallatására kerül sor.

Az evolúciós nézőpontú tanulmányok szerint a férfiak sokkal inkább a viszony fizikai oldalára és történéseire kíváncsiak, míg a nők az érzelmi intenzitásról faggatóznak.

Szex vagy érzelem?

A kutatók egy kísérletben vizsgálták a résztvevők reakcióit a hűtlenségre, és arra voltak kíváncsiak, mi mindent kérdeznének, ha a párjuk megcsalná őket. Azt találták, hogy a megcsalt férfiak kérdéseinek 57%-a a szexualitásra vonatkozott, és elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy jobb-e az ágyban a másik, mint ők, illetve hányszor történt meg az ominózus akció. A nők 71%-ban az érzelmi oldalról faggatóztak, azzal a kérdéssel a középpontban, hogy szerelmes lett-e a férfi.

Kakukkfiókák

A kutatók szerint a kíváncsiságnak evolúciós gyökerei vannak. Mivel egy férfi elvileg sosem lehet biztos abban, hogy választottja az ő gyermekét hordja a szíve alatt, igyekszik kizárni minden olyan eshetőséget, ami azzal fenyegeti, hogy kakukkfiókát neveljen.

A nő biztos lehet abban, hogy az övé a gyerek, neki az jelenti a nagyobb kockázatot, ha a férfi elhagyja - például egy másik szerelemért -, megvonva tőle azt a lelki-fizikai biztonságot, amire a gyerekneveléshez szüksége van.

Mindkét nemnek megvan tehát a maga aggodalma a megcsalás kapcsán, ami lelkiismeret-furdalásban is jelentkezik. A tudósok feltételezték, hogy az okozza a nagyobb bűntudatot, ami a másiknak jobban fáj.

Mi okoz nagyobb bűntudatot?

Az eredmények viszont épp ennek ellenkezőjét mutatják. A férfiaknak nagyobb a bűntudatuk, ha mással szexelnek, mint a párjuk, míg a nőkön inkább akkor vesz erőt a lelkiismeret-furdalás, ha beleszeretnek egy harmadikba - derül ki egy másik tanulmányból.

15 jel, hogy a pasi megcsal

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az eredmény viszont csalóka Kenneth Levy, Penn State Univerity pszichológusa szerint, mert bár statisztikailag valóban a szexuális hűtlenség volt a legnagyobb bűn a férfiak szemében, akadtak olyan alanyok, akiket az érzelmi hűtlenség viselt meg inkább. Ezek szerint más tényezőnek is kell lennie a háttérben.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Kötődési stílusok

Az egyéni érzelmi különbségek és a kötődési stílusok is fontosak a hűtlenség megítélésében. Az elutasító kötődési stílussal rendelkezők, akik számára átlagon felül fontos a függetlenségük megőrzése, kevésbé látják a kapcsolat értékeit. A biztonságosan kötődők ezzel szemben a kölcsönös függésben találnak biztonságot, és fontos számukra a stabil kapcsolat. Levy feltételezése szerint az előbbi csoport számára a szexuális, míg az utóbbi számára az érzelmi hűtlenség a főbenjáró bűn. Kísérletei később bizonyították ezt a tényt, azzal a meglepetéssel, hogy a nők körében ugyanez a helyzet. Ha kíváncsi vagy, hogy a ti kapcsolatotok vajon mennyire erős, válogass a tesztek közül!

Ezt is szeretjük