Ebben a szokatlan dániai könyvtárban emberi sorsokat kölcsönözhetsz ki - könyvek helyett

A rendhagyó koppenhágai könyvtárban megelevenedik az a mondás, hogy az “életem egy nyitott könyv”. Nincs könyvtárillat, vannak viszont emberi sorsok, tragédiák és elképesztő történetek.

GettyImages-187474482
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néha egy gyors beszélgetés is elég ahhoz, hogy teljesen megváltozzon a nézőpontunk egy adott témáról. A koppenhágai könyvtárban pedig pontosan erre nyílik lehetőség.

A dániai könyvtár egy kihagyhatatlan esély arra, hogy tőlünk teljesen különböző, sokszor tragikus emberi sorsokat ismerjünk meg. A könyvek emberekről, a bennük lévő mesék pedig valódi életutakról szólnak.

Emberi sorsokat kölcsönözhetsz ki

A The Human Library egy 2000-ben, Koppenhágából indult nonprofit nemzetközi szervezet és mozgalom. Célja, hogy csökkentse az emberek előítéletességét azzal, hogy különböző sorsú személyeket hoz össze.

A szervezet eredetileg az erőszak elleni küzdelmet tűzte ki célul, miután az alapítók egy közeli barátja emberölés áldozata lett. A kezdeményezés azonban gyorsan kinőtte magát, és a társadalmi egyenlőtlenségek és megkülönböztetések nemzetközi zászlóvivője lett.  

A The Human Library először egy dániai zenei fesztiválra települt ki, ahol négy napon keresztül több mint ezer ember részvételével napi nyolc órányi beszélgetést szervezett. Bár az első kitelepülés rendkívüli sikernek örvendett, a fejlődés viszonylag lassú volt. Az első állandó könyvtár Ausztráliában nyílt meg 2006-ban, 2008-ra pedig az Egyesült Államok és Kanada is beszállt a kezdeményezésbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mára 85 országban vannak jelen, és évente körülbelül ezer embert "publikálnak". Érdekesség, hogy 2003-ban hazánkban a Sziget Fesztiválon is ki lehetett próbálni az egyedülálló könyvtárt. A kölcsönözhető emberek között vannak hajléktalanok, mentális betegségben szenvedők, menekültek, fogyatékossággal élők, de akár olyanok is, akik valamilyen szokatlan életmódot választottak - például testmódosításokat végeztek rajtuk. Az önkéntesek jelentkezhetnek arra, hogy biztonságos környezetben őszintén megosszák történeteiket, így segítve, érzékenyítve és inspirációt nyújtva a látogatóknak.

A könyvtár gyakorlatban nem sokban tér el hagyományos társaitól, a különböző önkéntesek eltérő témákat testesítenek meg. A legtöbb résztvevő diszkrimináció és traumák áldozata, ezért a szervezők különösen ügyelnek arra, hogy a hely és a légkör a legkényelmesebb legyen számukra - és természetesen az olvasók számára is. A könyvtárba térőknek 30 perce van, hogy egyénileg vagy kis csoportokban "elolvasson” egy embert, ezt követően “kikölcsönözhet” egy másikat. 

A szervezet mögé mára olyan multinacionális nagyvállalatok is beálltak, mint az Ebay vagy a Microsoft - így mutatva, hogy náluk is fontos az alkalmazottak sokszínűségének elfogadása és a tolerancia növelése. 

Olvass tovább: mélyszegénységben élő roma nők kekszeit keresik a piacra járók - Ajándékozás segít az előítéletek lebontásában

A hátrányos helyzetű emberek számára különösen fontos, hogy lehetőséget kapjanak a munka világában. A munka keretet ad a napnak, ideális esetben biztosítja a hasznosság és a hovatartozás érzését, valamint a szociális kapcsolatok kialakításában is segít. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük