A 14 éves fiút percek választották el a haláltól - Elképesztő történetek hős delfinekről, akik életeket mentettek

Számos olyan történet nyúlik vissza a régmúltba, ahol delfinek életeket mentenek.

GettyImages-1016321812

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legendák szólnak delfinek hőstetteiről. A mai napig rejtély, hogy milyen ösztön működik ezekben az állatokban, ami arra készteti őket, hogy megmentsék a bajba jutott embereket. 

A vadon élő delfinek együttműködnek a helyi halászokkal Brazíliában, Mauritániában és Mianmarban. A csodálatos az, hogy ezek az állatok nem idomítottak: maguktól terelgetik a halakat a várakozó halászok felé, és jeleznek, mikor kivethetik hálóikat. 

Hős delfinek, akik életeket mentettek

Ennél is meglepőbb, hogy a delfinek néha úgy döntenek, beavatkoznak egy ütközetbe, ami két különböző faj között zajlik, méghozzá azzal a céllal, hogy megmentsék a vesztésre álló felet. Megfigyelték például, hogy hajlamosak segíteni olyan bálnákon, akik csapdába estek a sekély vízben. De számos történet van, melyben a delfinek emberi életet mentenek. Az alábbiakban bemutatunk néhányat ezek közül.  

Cápatámadásban sebesült férfit vittek a partra a delfinek

1996 júliusában egy brit férfi, Martin Richardson a Vörös-tengerben úszott az egyiptomi Sínai-félsziget közelében, amikor megtámadta egy cápa. A társai, akik egy búvárhajó fedélzetén tartózkodtak, hallották a kiáltozását.

GettyImages-600579809
Fotó: Colors and shapes of underwater / Getty Images Hungary

- Valami megharapta az oldalam - nyilatkozta Richardson. - Pánikba estem. Ezután harapott még egy darabot a felkaromból.

Társai ezután végignézték, ahogy három palackorrú delfin körülveszi a sebesültet, majd uszonyaikkal és farkukkal csapkodva elriasztják a cápát.

- A delfinek efféle magatartása gyakori, amikor az anyák megvédik borjaikat a ragadozóktól - áll az izraeli Haifai Egyetem Tengerészeti Tanszék közleményében. A nyilatkozat szerint az állatok még néhány percig köröztek, amíg Richardson társai el nem érték a sebesültet. A férfit ezután egy egyiptomi katonai kórházba szállították, és teljesen felépült.

Az úszni nem tudó fiút felkarolta egy delfin

2000 augusztusában egy delfin megmentett egy tinédzser fiút a fulladástól. A 14 éves, úszni nem tudó Davide Ceci perceken belül meghalt volna, ha Filippo, a delfin meg nem menti. Az állat addigra már két éve népszerű turistalátványosság volt a délkelet-olaszországi Manfredonia közelében. Helyi hős lett, amiért kimentette Davidét az Adriai-tengerből, miután a fiú kiesett apja csónakjából.

GettyImages-166260786
Fotó: Stephen Frink / Getty Images Hungary

Az apa még észre sem vette, hogy fia beleesett a hullámokba, amikor Filippo már lökdöste ki őt a vízből, hogy biztonságba juttassa. Davide azt nyilatkozta:
- Amikor rájöttem, hogy Filippo lök, megragadtam őt.

A delfin a csónak irányába vitte, amíg elég közel került ahhoz, hogy Davide apja megragadhassa ziháló fiát. Davide anyja így nyilatkozott: - Ez a delfin egy hős. Hihetetlennek tűnik, hogy egy állat képes megmenteni egy emberéletet.

Körbefogtak egy csapat embert, hogy megvédjék a cápától

2004 októberében a brit Rob Howes lányával, Niccyvel és két barátjával úszni indult az új-zélandi Északi-szigeten, amikor hirtelen delfinek bukkantak föl. Először azt hitte, hogy az emlősök játszanak, de hamar rájött, micsoda veszély fenyegeti őket.

- Elkezdtek összeterelni minket. Olyan szorosan köröztek körülöttünk, hogy ezzel egymáshoz nyomtak minket. - mondta az új-zélandi sajtónak.

Howes megpróbált elúszni a csoporttól, de két nagyobb delfin visszaterelte őt: ebben a pillanatban észrevett egy háromméteres fehér cápát, amely felé tartott.

- Visszahőköltem - mondta. - Csak két méterre volt tőlem, a víz kristálytiszta volt, és egyértelmű volt minden. Bekerítettek minket, hogy megvédjenek.

A delfinek 40 percig őrködtek, amíg a cápa elvesztette érdeklődését, és a csoport visszaúszhatott 100 méterre lévő a partra.

2000 delfin táncolt egyszerre

Hihetetlen érzés lehetett közelről látni.

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük