Döbbenetesen emberi viselkedést figyeltek meg a delfinek családi életében

A kardszárnyú delfinek viselkedésével kapcsolatos megállapítások rávilágítanak a menopauza rejtélyeire.

delfin-baba

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orkanagymamák segítik unokáik életben maradását - állapította meg egy új brit tanulmány. Az unokák életben maradási aránya még magasabb volt, ha a nagymama már átesett a menopauzán. A kutatás megállapításai rávilágítanak a menopauza rejtélyeire, köztük arra, hogy egyes fajok nőstényei miért élnek még hosszú ideig azután, hogy elveszették a reprodukciós képességüket.

Ilyen fajból mindössze ötöt ismerünk: a kardszárnyú delfin vagy más néven orka, a rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin, a beluga vagy fehér delfin, a narvál és az ember. Az embereknél közismert az úgynevezett nagymamaeffektus, vagyis az, hogy a nagymamák segítik a gyerekeik és az unokáik életét. Az orkáknál hasonló hatást fedeztek fel a tudósok - írta a BBC News a tanulmány alapján.

Az orkák családi élete

- Ha egy orkanagymama meghal, a halálát követő években az unokái nagyobb valószínűséggel halnak meg - emelte ki a tanulmány egyik megállapítását Dan Franks, a brit Yorki Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Franks szerint ez a megfigyelés segíthet megérteni, miért fontos, hogy a nőstények a reprodukciós képességük elvesztése után is még hosszú ideig élnek.

- Evolúciós szempontból továbbra is átadhatják génjeiket és genetikai örökségüket azzal, hogy unokáiknak segítenek - magyarázta a kutató. Más szóval, ha nem folytatják a szaporodást, az orkanagymamák valójában többet tesznek annak érdekében, hogy génjeik átöröklődjenek, mint ha szaporodnának.

Franks felidézte, korábbi kutatások már igazolták, hogy az orkapopulációkban a nagymamák fontos vezető szerepet töltenek be. Például gazdag tapasztalataik és tudásuk miatt általában a csoport elején úsznak, ha élelmet keres a család. A tudós szerint, mivel már nem képesek a szaporodásra, jobb helyzetbe kerülnek a csoport vezetéséhez.

Besegít a nagyi

A nagymamák szerepe az unokák életében különösen azokban az időkben jelentős, amikor valamiben szükséget szenvednek, például kevés a táplálékul szolgáló lazac. De azt is megfigyelték már, hogy az idősebb nőstény orkák közvetlenül etetik az ivadékaikat és unokáikat. Emellett a kutatók azt is gyanítják, hogy valamiféle bébiszitterszerepet is betöltenek az unokák mellett: ha az anyaállat táplálékot keres, a nagymama marad az unokákkal - állapította meg Franks.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjában - PNAS - publikált tanulmányhoz a Csendes-óceán északi részén, Kanada és Amerika partjainál 36 év alatt az orkapopulációkról készült fotókat elemezték. Minden populáció különböző családcsoportokból épült fel. Az elkövetkező időkben drónfelvételeket készítenek a kardszárnyú delfinekről, hogy jobban megértsék interakcióikat és viselkedésüket.

Fotók: Getty Images

Alvás közben fotózták le a tenger szörnyetegét

Elképesztő jelenséget örökített meg egy víz alatti fotózással foglalkozó művész. A Karib-tengeren, a Dominikai Közösség partjainál dolgozott társaival, amikor észrevették, hogy a tenger szörnyetegeként is emlegetett, 20,5 méteres nagy ámbráscetek egyszer csak minden átmenet nélkül függőleges helyzetbe kerülnek, és nem mozdulnak többet.

Alvás közben fotózták le a tenger szörnyetegét a búvárok: még ők is ledöbbentek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük