Döbbenetesen emberi viselkedést figyeltek meg a delfinek családi életében
A kardszárnyú delfinek viselkedésével kapcsolatos megállapítások rávilágítanak a menopauza rejtélyeire.

delfin-baba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orkanagymamák segítik unokáik életben maradását - állapította meg egy új brit tanulmány. Az unokák életben maradási aránya még magasabb volt, ha a nagymama már átesett a menopauzán. A kutatás megállapításai rávilágítanak a menopauza rejtélyeire, köztük arra, hogy egyes fajok nőstényei miért élnek még hosszú ideig azután, hogy elveszették a reprodukciós képességüket.

Ilyen fajból mindössze ötöt ismerünk: a kardszárnyú delfin vagy más néven orka, a rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin, a beluga vagy fehér delfin, a narvál és az ember. Az embereknél közismert az úgynevezett nagymamaeffektus, vagyis az, hogy a nagymamák segítik a gyerekeik és az unokáik életét. Az orkáknál hasonló hatást fedeztek fel a tudósok - írta a BBC News a tanulmány alapján.

Az orkák családi élete

- Ha egy orkanagymama meghal, a halálát követő években az unokái nagyobb valószínűséggel halnak meg - emelte ki a tanulmány egyik megállapítását Dan Franks, a brit Yorki Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Franks szerint ez a megfigyelés segíthet megérteni, miért fontos, hogy a nőstények a reprodukciós képességük elvesztése után is még hosszú ideig élnek.

- Evolúciós szempontból továbbra is átadhatják génjeiket és genetikai örökségüket azzal, hogy unokáiknak segítenek - magyarázta a kutató. Más szóval, ha nem folytatják a szaporodást, az orkanagymamák valójában többet tesznek annak érdekében, hogy génjeik átöröklődjenek, mint ha szaporodnának.

Franks felidézte, korábbi kutatások már igazolták, hogy az orkapopulációkban a nagymamák fontos vezető szerepet töltenek be. Például gazdag tapasztalataik és tudásuk miatt általában a csoport elején úsznak, ha élelmet keres a család. A tudós szerint, mivel már nem képesek a szaporodásra, jobb helyzetbe kerülnek a csoport vezetéséhez.

Besegít a nagyi

A nagymamák szerepe az unokák életében különösen azokban az időkben jelentős, amikor valamiben szükséget szenvednek, például kevés a táplálékul szolgáló lazac. De azt is megfigyelték már, hogy az idősebb nőstény orkák közvetlenül etetik az ivadékaikat és unokáikat. Emellett a kutatók azt is gyanítják, hogy valamiféle bébiszitterszerepet is betöltenek az unokák mellett: ha az anyaállat táplálékot keres, a nagymama marad az unokákkal - állapította meg Franks.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjában - PNAS - publikált tanulmányhoz a Csendes-óceán északi részén, Kanada és Amerika partjainál 36 év alatt az orkapopulációkról készült fotókat elemezték. Minden populáció különböző családcsoportokból épült fel. Az elkövetkező időkben drónfelvételeket készítenek a kardszárnyú delfinekről, hogy jobban megértsék interakcióikat és viselkedésüket.

Fotók: Getty Images

Alvás közben fotózták le a tenger szörnyetegét

Elképesztő jelenséget örökített meg egy víz alatti fotózással foglalkozó művész. A Karib-tengeren, a Dominikai Közösség partjainál dolgozott társaival, amikor észrevették, hogy a tenger szörnyetegeként is emlegetett, 20,5 méteres nagy ámbráscetek egyszer csak minden átmenet nélkül függőleges helyzetbe kerülnek, és nem mozdulnak többet.

Ezt is szeretjük