Először úszott a tengerben a két fogságban tartott delfin: nagyon megható a vidámságuk
A két fehér delfin most először úszhatott a tengerben. A pillanatról megható videó készült.

belugák
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ azonnal beleszeretett a Little White és Littly Grey, azaz a Kisfehér és Kisszürke nevű fehér delfinekbe, akiket egy Kínában található akváriumból mentettek meg még 2019 júniusában.

Új, sokkal tágasabb otthonukban lehetőségük nyílt megismerkedni igazi birodalmukkal, a tenger világával, aminek pillanatait videófelvételen rögzítették.

Először úszott a tengerben a delfinpár

A két belugát az izlandi SEA LIFE Intézet vette gondozása alá a Klettsvik-öbölben található létesítményükben. Fokozottan figyelnek a jószágokra, hogy szabadon engedésük rendben megtörténhessen. Több mint egy éve azon dolgoznak, hogy megszokják a változást, a delfinek egészen mostanáig csak ismerkedtek újdonsült területükkel.

Andy Bool, a SEA LIFE Intézet vezetője azt mondta, teljesen el vannak ragadtatva a delfinek fejlődéstől, amit az elmúlt körülbelül egy év alatt értek el. Olyan sikeresen zajlott a rehabilitáció, hogy pár napja már a nyílt vízben is úszhattak.

- Megfelelően, jó étvággyal táplálkoznak, könnyen alkalmazkodtak a természetes környezetükhöz és a kültéri elemekhez is. Fokozatosan ismertettük meg velük az öböl világát, ám csodálatos élmény volt végignézni, ahogy együtt úsznak, és mélyre merülnek a nyílt vízben a többi élőlény közé. Látszik, hogy Little White és Little Grey mennyire élvezik, hogy visszatértek.

Már közel egy évtizede szakadtak ki természetes élőhelyükről, és vitték el őket Sanghajba, ahol halakért cserébe különböző trükkökkel és mutatványokkal szórakoztatták a helyi közönséget. Kiszabadításukkor igen nagy utat kellett megtenniük, speciális óvintézkedést igényelt a szállításuk. Hevederrel védték testüket, először tehergépkocsival, majd repülővel és végül hajóval utaztak végső helyükre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Reméljük, hogy a több mint 3500 fogságban élő bálna és delfin előbb-utóbb hozzánk kerül a menedékbe, hogy természetes körülmények között éljenek, rehabilitálódjanak, mielőtt visszatérnének a vadonba - mondta Cathy Williamson, a Bálna- és Delfinvédelem Program vezetője. Szerencsére ők ketten már biztonságban vannak, és lassan, de biztosan felkészültek arra, hogy visszaengedjék őket a szabadba.

Lebilincselő dolog derült ki a delfinek kommunikációjáról - Ennyire intelligensek

Az ausztrál Curtin Egyetem vezette kutatás szerint a gyilkos bálnák legkisebb típusa többek közt felpattanó-pulzáló hangokat és füttyöket alkalmaz, hogy így kommunikáljon a családtagokkal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük