Lehetséges elérni, hogy valaki beleszeressen a másikba? 7 apróság, ami segíthet benne

Felébreszthető a szerelem valakiben? Ha igen, mit kell tenni hozzá? Erre adtak választ a szakértők.

par randevu
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az ember kiszemel magának valakit, akkor valószínűleg megfordul a fejében, hogy mit tehetne azért, hogy érzései viszonzásra találjanak, és felébressze a másikban az érdeklődést, a szerelmet.

Lehetséges tudatosan elérni azt, hogy egy ember szerelembe essen? A válasz nem is olyan egyszerű vagy egyértelmű, de a szakértők szerint van néhány apróság, ami segíthet benne. A Mindbodygreen oldalán meséltek ezekről.

Mi kell a szerelemhez?

Kristina Hallett klinikai pszichológus szerint a kutatások alapján kétféle szerelem, illetve szeretet létezik: az egyik a szenvedélyes szerelem, vagyis amit romantikus szerelemnek gondolunk, és ami magában foglalja a vonzalmat, valamint a szexuális vágyat. A másik a kötődés, ami összetartozó párok között jön létre, de nemcsak párkapcsolatban van jelen, hanem például az anya-gyermek viszonyban is. Az igaz szerelem pedig sokak szerint ennek a kettőnek a keveréke, tele van szenvedéllyel és ragaszkodással.

Bobbi Wegner klinikai pszichológus szerint az emberek nagyobb valószínűséggel esnek szerelembe, ha a három fő összetevő, a vonzalom, a vágy és a ragaszkodás egyaránt jelen vannak. És hogy mi is táplálja, hozza létre ezt a három dolgot? Egy tanulmány szerint 12 „előfutára” van a szerelembe esésnek. Ezek a következők: kölcsönös tetszés, kinézet, személyiség, hasonlóság, ismerkedés, társadalmi behatás, az igények teljesítése, konkrét jelek, elkülönülés, titokzatosság, izgatottság. Ken Page terapeuta elárulta, hogy az embereket az igazi sebezhetőség, a vágy, a szexualitás és romantika teszi szerelmessé, ami a biztonság, az izgalom, a rendelkezésre állás és a megosztott szeretet keverékét hozza létre.

Lehetséges elérni, hogy valaki beleszeressen a másikba?

Ha az ember azt szeretné, hogy valaki belé szeressen, akkor hajlamos szinte megszállottan erre összpontosítani, és sokan a háttérbe szorítják ilyenkor saját magukat, saját igényeiket, és nem is az igazi énjüket adják. Nem szabad hagyni, hogy az egész folyamat egy kényszeres, függőséget okozó vonzalomba csapjon át, és nem is szabad senkiből sem kikényszeríteni a szerelmet. És amit még ki kell emelni: rengeteg ember összetéveszti a vágyat a valós érzelmekkel. Tehát, mielőtt bárki is úgy döntene, hogy erőfeszítéseket tesz azért, hogy valaki beleszeressen, át kell gondolnia, hogy valódi érdeklődéssel, szerelemmel van-e dolga, illetve hogy képes-e mindezt úgy tenni, hogy ne adja fel, ne játssza meg önmagát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

De ha úgy érzi valaki, hogy az érdeklődése valódi, és fel szeretné ébreszteni ezt a másikban is, akkor van néhány apróság, ami segíthet benne. Ezek erősítik az intimitást, a kötődést a felek közt, és hozzájárulnak a szerelem felébresztéséhez.

Az intimitás fokozatos elmélyítése

Szeretni valakit annyit tesz, mint mély intimitást és közelséget érezni vele, így a szerelem ösztönzésének egyik biztos módja az intimitás fokozatos elmélyítése a sebezhetőség kimutatása és az együtt töltött idő segítségével. Megvan az oka annak, hogy a híres 36 kérdés a szerelemhez, amelyeket Arthur Aron és Elaine Aron pszichológusok dolgoztak ki, akkora sikert ért el. Page szerint azok az interakciók, amelyek a sebezhetőség fokozatos, kölcsönös elmélyítésével járnak együtt, és egyben tudatják a másikkal, hogy szeretjük őket, hatékony módjai a szeretetteljes kapcsolat létrehozásának.

Testbeszéd

A kölcsönös vonzalomban és a vágyban nagy szerepet játszik a testbeszéd. Például a szemkontaktus, vagy épp az érzékeny érintések nemcsak a közelséget és az intimitást erősítik fel, hanem a vágyat is. Van például egy TikTokon is népszerű szerelmi trükk, ami annyit takar, hogy először a másik bal szemébe kell nézni, aztán a szájára, aztán pedig a jobb szemébe. A netezők szerint ezzel elérhető, hogy a másik azonnal beleszeressen a partnerbe. És bár ez nem teljesen igaz, az tény, hogy az érdeklődést jól kifejezi, segít felébreszteni a vágyat és az érzékiséget, valamint megteremti a nyitottságot is a felek között.

Kilépés a komfortzónából

Nincs semmi gond a kényelmes, otthoni randikkal, de Ken Page terapeuta szerint a közös kalandozás egyszerű módja a kapcsolat elmélyítésének. Ha a felek együtt lépnek ki a komfortzónájukból, az nemcsak izgalmas, de a kötődést is erősíti. Ráadásul azt is megmutatja a másiknak, hogy társa érdekes és vonzó.

Maradj önmagad!

Az érdeklődés fenntartásához fontos, hogy a pár tagjai önmagukat adják még akkor is, ha szerelmesek. Ez különösen fontos a hosszú távú viszonyokban, ha az ember azt akarja elérni, hogy párja újra belé szeressen. A tartós kapcsolatokban az emberek elveszíthetik a kölcsönös vonzódást, és nem azért, mert fizikailag már nem vonzóak, hanem azért, mert elveszik az újdonság varázsa. Ezért rendkívül fontos, hogy elkötelezettek maradjanak saját érdekeik mellett, nemcsak egyéni önnövekedésük érdekében, hanem azért is, hogy fenntartsák az ismeretlenség vagy a kíváncsiság érzését.

Meg kell érteni a másik igényeit

Mindenki szeretné érezni, hogy partnere megérti, ezért a szerelem ösztönzésének egyik módja pontosan a megértés. Legyen szó bármilyen apróságról, akár az igényeikről a hálószobában vagy arról, hogy milyen a kötődési stílusuk, az biztos, hogy a másik megismerése nagyban segíti a megértését is. Kíváncsinak kell lenni, figyelni rá, majd pedig érzékeltetni vele, hogy érdekel, hogy törődsz vele, azzal, hogy mire vágyik, és igyekszel is ezt teljesíteni.

Apró kedvességek

Az apró, kedves gesztusokat mindenki értékeli, és ezek alkalmasak is arra, hogy érzékeltesd a másikkal, hogy szereted, törődsz vele. Lehet ez egy kávé munka közben, vagy bármilyen más dolog, ezek a jóleső cselekedetek a hosszú távú kapcsolatokban is emlékeztetik a másikat arra, hogy miért választott téged.

A türelem szerelmet terem

Az igaz szerelem kialakulásához idő kell, ezért türelmesnek kell lenni, ha valaki azt szeretné, hogy a kiszemeltje belé szeressen. A dolgok lassú alakulása és a régimódi udvarlás Page szerint sokat nyomnak a latban, és azt is hozzátette, hogy nem szabad elkapkodni semmit, inkább hagyni kell, hadd alakuljon minden a maga természetes módján. Ha a felek engedik, hogy a vágyakozás egyre csak fejlődjön, az erősen motiválja a hosszú távú elköteleződést.

A flörtölés 7 legfőbb jele

Néha nem könnyű eldönteni, hogy a másik csak egyszerűen kedves, szimpatikusnak talál, és barátkozni akar, vagy valóban vonzódik hozzád, és többre vágyik. Még egy randevún sem mindig egyszerű megfejteni a másik mozdulatait, illetve azt, hogy tényleg flörtöl, vagy csak udvarias szeretne lenni. Érdemes figyelni az illető viselkedését, néhány apróság ugyanis egyértelműen a kacérkodás jele annak ellenére, hogy sokan nem ismerik fel. Ha ezeket látod rajta, biztos lehetsz benne, hogy közelebb szeretne kerülni hozzád.

Ezt is szeretjük