18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Égő, viszkető hüvely szex után: amikor nem betegség áll a háttérben
Sok nőt érint az iszonyú kellemetlen érzés: vajon mitől van, és hogy lehet elkerülni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legfantasztikusabb szeretkezést is tönkreteheti az utána vagy akár már közben jelentkező égő, viszkető érzés a hüvelyben. Sok nőnél alkalomról alkalomra jelentkezik a probléma.

Mindenképpen tanácsos elmenni a nőgyógyászhoz, aki megállapíthat egy esetleges fertőzést, mely járhat ilyen tünetekkel is - emellett a bő, kellemetlen szagú hüvelyi folyás, a szextől független irritált, viszkető érzés is jelezheti azt.

Az is kiderülhet ugyanakkor, hogy fertőzésről szó sincs. Ebben az esetben két lehetséges magyarázat mégis felmerülhet, miért ég és viszket szex után a hüvely.

Allergia az óvszerre

A latexallergia lehet a hüvelyi panaszok egyik kiváltója a benne található fehérje miatt. Az óvszer alapanyaga ugyanis ez a gumigyártásban használatos anyag. Egyre több embernél diagnosztizálnak latexallergiát, körülbelül az emberek 6%-ánál. Ennek felmérésére egy latexkorongocskát ragasztanak a hát bőrére, és figyelik a közvetlen kontaktus hatását.

Fokozott érzékenység esetén nemcsak a hüvely irritálódik, de az egész szervezet reagál. Könnyező szem, kötőhártya-gyulladás, légzési nehézség, mellkasi fájdalom, sőt, akár anafilaxiás sokk is kialakulhat.

Ha valaki latexallergiás, akkor áthidaló megoldásként érdemes latexből készült óvszer helyett poliuretán alapanyagút használni, illetve más védekezési módszert keresni.

Ondóallergia

Nehezebb ügy az ondóallergia, mely szintén kiválthat viszkető, égető érzést a hüvelyben. Azok a párok, akik babát szeretnének, vagy épp fogamzásgátlóval védekeznek, nagyobb valószínűséggel tapasztalják, hiszen ebben az esetben rendszeresen ondó jut a hüvelybe.

Az allergiás reakcióért ebben az esetben is a fehérje felelős, mely az ondóban található. A fenti két tünet mellett bőrkiütések is megjelenhetnek, illetve duzzanat is keletkezhet a hüvelybemenetnél.

Megoldásként az óvszer jöhet szóba, ha pedig a pár gyereket szeretne, a mesterséges megtermékenyítést szokták javasolni, elejét véve az allergiás reakciónak, mely akár a légzési nehézségig, ájulásig vagy anafilaxiás sokkig is fokozódhat.

Ezt is szeretjük