18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Delfinnel keveredett szexbotrányba a kutatónő - Egy újságcikkben vádolták meg Margaret Howe Lovattot

A fiatal nő a NASA által támogatott kutatásban vett részt, melyben az emberekkel való kommunikációt tanították a delfineknek. A botrányok miatt a projektet leállították.

Margaret Howe Lovatt delfinnel keveredett szexbotrányba

Az 1970-es években a Hustler magazin cikke azt állította, hogy Margaret Howe Lovatt szexuális kapcsolatba került egy delfinnel. A NASA által finanszírozott projektben dolgozó nő körül nagy botrány alakult ki.

A kutatás során arra akarták tanítani a delfineket, hogy képesek legyenek kommunikálni az emberekkel. Mint kiderült, ehhez tudatmódosító szerekkel is injekciózták őket. Margaret elárulta, mi történt valójában.

Margaret Howe Lovatt rajongott a delfinekért

Margaret C. Howe néven született 1942-ben, és már gyermekkorában is lenyűgözték az állatok, valamint az állatokkal való kommunikáció lehetőségei, főleg egy általa olvasott, Miss Kelly című könyvnek köszönhetően. A történetben egy cirkuszból megszökött tigris képes megérteni az emberi nyelvet, és beszéli is azt. 

Die Frau, die SEX MIT EINEM DELFIN hatte, bricht ihr Schweigen: In den 60er-Jahren fand auf den Amerikanischen...

Közzétette: Hype by Blick – 2014.
június 10., kedd

Margaret a húszas éveit a karib-tengeri St.Thomas-szigeten töltötte, 1963 karácsonyán pedig sógora mesélt neki egy titkos laboratóriumról, amelyben delfinekkel dolgoztak együtt. A fiatal nő annyira kíváncsi lett, hogy elhatározta, ellátogat ide. Felmászott a szikla tetején lévő, fehér épülethez, itt találkozott Gregory Batesonnal, a labor igazgatójával. A férfit nagyon meglepte a váratlan látogató elszántsága, ezért is vezette körbe, és mutatta meg neki az állatokat is. 

A létesítmény létrehozása egyébként dr. John Lilly idegtudós ötlete volt, aki abban hitt és reménykedett, hogy képes lehet kommunikálni a delfinekkel, és megtanítani őket arra, hogy az emberekhez hasonló hangokat adjanak ki. Frank Drake csillagász pedig - aki az Ozma Projectet vezette, mely során más bolygókról kibocsájtott rádióhullámokkal akarták kutatni a földön kívüli életet - felfigyelt Lilly írásaira. Segített az idegtudósnak megszerezni a NASA és más kormányzati szervek támogatását, felépítették a laboratóriumot, és megpróbálták létrehozni a kommunikációt ember és delfin között.

Szexbotrányba keveredett Peterrel, a delfinnel

Bár Margaretnek nem volt megfelelő végzettsége, tudományos képzettsége, Bateson látta elkötelezettségét, és állást ajánlott neki. Ekkor három delfin volt a laboratóriumban, Sissy, Pamela és Peter. Nem csak megfigyelte, hanem betanította és kiképezte őket, arra kellett ösztönöznie az állatokat, hogy az emberéhez hasonló hangokat adjanak ki. A fiatal nő rajongott az állatokért és a laborért, nem szerette otthagyni őket esténként sem, így meggyőzte Lillyt, hogy itt élhessen. Projektjéhez a hím delfint, Petert választotta ki magának, az állattal heti hét napból hatot együtt töltöttek, a hetedik napon pedig Peter két társával volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Beszédórákat kellett tartania a delfinnek, hangképzést próbált tanítani neki, és később azt állította, észrevette, hogy Peter nagyon érdeklődik az ő anatómiája iránt, állandóan a térde hátsó részét nézte, Margaretet meg saját bevallása szerint lenyűgözte a kíváncsi állat viselkedése. A serdülő delfin sokszor szexuális izgalomba jött, és a nő lábához, térdéhez vagy kezéhez akarta dörzsölni magát, sőt állítólag előfordult, hogy a nemi szervét is mutogatta neki.

Margaret eleinte ilyenkor visszazárta Petert a többiekhez, de a helyzet egyre nehezebben kezelhetővé vált, az állat viselkedése megzavarta a kutatást, ezért a nő úgy döntött, kézzel elégíti ki a delfint. Később elmondta, részéről semmiféle szexuális töltete nem volt tettének, csupán azt akarta, hogy továbbléphessenek, és folytathassák a leckéket. Azt viszont hozzátette, hogy az egész szorosabbá tette a köteléket közte és az állat között.

Botrányos újságcikk, bedrogozott delfinek

Frank Drake egyre kíváncsibb volt a kísérletek alakulására, ezért elküldte egyik alkalmazottját, hogy ellenőrizze az eseményeket, majd csalódottan értesült arról, hogy a projekt nem úgy halad, ahogy ő várta. Közben ráadásul a ’70-es években a Hustler magazinban megjelent egy cikk Margaretről, amiben azt állították: szexelt a delfinnel.

A cikkből hatalmas botrány lett, ráadásul kiderült, hogy Lilly eközben az LSD tudatmódosító erejét is tanulmányozta, kutatásai során pedig alkalmanként a delfineket is bedrogozták a tudatmódosító szerrel, hogy megnézzék, milyen hatással van rájuk. 

margaret2
Fotó: Pinterest

A tudós maga is élt a szerrel. Margaret Lovatt tudott erről, de ellenezte a kísérletet, és ragaszkodott hozzá, hogy Peter ne kapjon az LSD-ből. És bár Lilly ebbe egy idő után beleegyezett, a nőnek alapvetően nem sok beleszólása volt abba, hogy mit tesznek az állatokkal, így a másik két delfin továbbra is kapta a drogot. Állítólag egyébként a szer nem hatott a víziemlősökre.

A delfin halálát okozta a kísérlet leállítása

Az újságcikk, valamint a kutatás sikertelensége miatt végül a NASA által is támogatott laboratóriumot bezárták, a kutatást leállították, a delfinek sorsa kérdésessé vált. Az állatokat végül egy sötét, használaton kívüli banképületbe szállították Miamiba, és kis akváriumokban tartották őket. Peter állapota gyorsan leromlott, Margarettel pedig néhány hét múlva telefonon közölte Lilly, hogy a delfin „öngyilkos lett”. Bár ez szokatlanul hangozhat, a delfinek számára valójában minden lélegzetvétel tudatos erőfeszítés, ha pedig az élet elviselhetetlenné válik számukra, nem vesznek többé levegőt - így tett Peter is. A szakértők szerint megviselte a változás és az is, hogy elválasztották őt Margarettől.

Margaret Howe Lovatt lived 24 hours a day with Peter the dolphin... http://dlvr.it/C5xXcM

Közzétette: Historical Times – 2015. szeptember 9., szerda

A nő St. Thomason maradt a botrány és a kísérlet leállítása után is, majd hozzáment a fotóshoz, akivel együtt dolgoztak a projekten. Három gyermekük született, az elhagyott laboratóriumot pedig saját otthonukká alakították.

Margaret Howe Lovatt közel ötven évig nem beszélt nyilvánosan a kísérletről, évekkel ezelőtt azonban interjúkat adott Christopher Riley-nek a projektről szóló dokumentumfilmjéhez. Azt, hogy kapcsolata bármilyen módon szexuális töltetű lett volna a delfinnel, vagy bármiféle szexuális vonzalmat érzett volna iránta, mindig is határozottan tagadta.

Életmentő delfinek

Legendák szólnak delfinek hőstetteiről. A mai napig rejtély, hogy milyen ösztön működik ezekben az állatokban, ami arra készteti őket, hogy megmentsék a bajba jutott embereket. Néha úgy döntenek, beavatkoznak egy ütközetbe, ami két különböző faj között zajlik, méghozzá azzal a céllal, hogy megmentsék a vesztésre álló felet. Megfigyelték például, hogy hajlamosak segíteni olyan bálnákon, akik csapdába estek a sekély vízben. De számos történet van, melyben a delfinek emberi életet mentenek. Az alábbiakban bemutatunk néhányat ezek közül.  

A 14 éves fiút percek választották el a haláltól - Elképesztő történetek hős delfinekről, akik életeket mentettek

Számos olyan történet nyúlik vissza a régmúltba, ahol delfinek életeket mentenek.

Elolvasom

Képek: Reddit, Pinterest.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük