Így hat a túlzott cukorfogyasztás a szexre - Nem kívánt következményei lehetnek
Ha valaki a normálisnál sokkal több cukrot eszik, az a libidójára is kihat.

par problema agyban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szexuális vágyat rengeteg minden befolyásolja: nemcsak a pár egymással való viszonya alakítja, hanem egyes külső és belső vagy éppen egészségügyi tényezők is. Túlzott stressz esetén például szinte mindig csökken a libidó, de bizonyos betegségek, gyógyszerek is járhatnak hasonló következményekkel. Sőt, az elfogyasztott ételek is hatással vannak rá.

Az afrodiziákumok állítólag képesek fokozni a vágyat, azonban van olyan hozzávaló is, melynek túlzott fogyasztása megöli azt: ez pedig nem más, mint a cukor, ami felborítja a hormonháztartást, így a libidót is negatív irányba befolyásolja.

A cukor erősen hat a libidóra

A cukor vagy a különböző, cukortartalmú ételek erőteljesen megemelik az inzulinszintet, ezáltal pedig hatnak a hormonrendszerre is. A férfiaknál és a nőknél is csökkentik a tesztoszteronszintet, amivel együtt a szexuális vágy is észrevehetően visszaesik. Sőt, az inzulinrezisztenciával küzdő férfiaknál még erekciós problémákat is okozhatnak.

Az édes összetevő ráadásul a növekedési hormonra is befolyással van. Ezt legnagyobb mennyiségben alvás közben termeli a szervezet, és segíti az izomtömeg fejlődését, a testzsír hasznosítását, elégetését, valamint a libidó optimális szintjének fenntartását. A cukor hatására viszont a normál szintje felborul, ezáltal pedig a szexuális vágy is drasztikusan csökkenhet.

Növekvő stressz-szint és állandósuló fáradtság

Mindezeken kívül, mivel megemeli a vércukor- és az inzulinszintet, nagy mennyiségben zúdít a szervezetre a kortizolból, azaz a stresszhormonból is. Ez hosszútávon hangulatingadozásokat, idegességet, szorongást és depresszív hangulatot okozhat, melyek szintén erőteljesen csökkentik a libidót és a szex iránti kedvet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A cukor és az egyéb, magas szénhidráttartalmú ételek rendszeres és túl gyakori fogyasztása a szervezet energiaszintjére is kihat. Fáradtságot és gyengeségérzést okozhatnak, ami a nagy inzulinlöketnek köszönhető. Ezenkívül pedig a kutatások már azt is kimutatták, hogy a testben az orexin mennyisége is csökken a cukor hatására, ami szintén elősegíti az erőtlenséget. Mindezek a változások pedig azt eredményezik, hogy az embernek sem energiája, sem kedve nem lesz az együttlétekhez.

Mit lehet tenni?

Hogy ez elkerülhető, megelőzhető vagy megszüntethető legyen, érdemes ügyelni arra, hogy ne fogyassz a megengedettnél, ajánlottnál több cukrot: a nőknél ez napi 25 grammot jelent, a férfiaknál pedig 37,5 grammot. Ezenkívül pedig, ha libidócsökkenést tapasztal valaki, javasolt alávetnie magát többek közt egy egészségügyi vizsgálatnak is. A vérvétel során a hormonok szintjét is meg tudják nézni, ez pedig segíthet a probléma okának feltárásában.

Vágyfokozó ételek

A szerelmi serkentőszereknek évezredes hagyományaik vannak. A régiek hol alakjuk, hol a hozzájuk társítható termékenységi képzetek miatt tartották őket vágykeltőnek. Néhányuk az érzékszervekre hat elsősorban, míg mások elfogyasztva, a belőlük felszabaduló tápanyagokkal érnek el eredményt. A következő ételek erőteljesen fokozzák a vágyat.

Ezt is szeretjük