Ilyen nőnek lenni a 21. században: az elvárások ihlették a francia művész rajzait

A francia művész sokatmondó rajzait imádják az Instán. Őszinte posztjai a legtöbb nőnek ismerősek lesznek.

Cécile Dormeau rajzai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai világban szinte minden nő úgy érzi, hogy rengeteg elvárásnak kell megfelelnie csupán a neme miatt. A társadalom azt sugallja, hogy egy hölgynek mindig gyönyörűnek, irreálisan hibátlannak kell lennie, és persze az összes szerepet tökéletesen töltse be, amit csak ráerőltetnek mások: legyen például szuper háziasszony, csodálatos anya, engedelmes partner és szenvedélyes szerető is egyben.

A francia művészt, Cécile Dormeau-t többek közt ezek inspirálják rajzai elkészítésében. A nők érzései, gondolatai, mindennapjai, valamint a velük szembeni elvárások ihletik alkotásait, melyeket az Instagramján is megoszt.

A női lét problémái és az elvárások inspirálják

Az illusztrátor vidám, színes posztokban ünnepli és mutatja meg a nőiséget, valamint annak problémáit. Ötleteit a hétköznapokból meríti, sokszor az utcán vagy a rokonaitól hallott dolgokra reagál rajzaival. Szeret olyan rejtett témákat a középpontba állítani, melyekről sokan hallgatnak, és amiről mások biztosan nem posztolnak - ilyenek például a ráncok vagy a szorongás. 

Elárulta, hogy az emberek hajlamosak tökéletesnek láttatni életüket az Instagramon, ő viszont szeretné megmutatni, hogy ez egyáltalán nem így van, és teljesen rendben van az, ha nem érzik mindig jól magukat. Mindenki szembesül ugyanis problémákkal, és az élet általában egyáltalán nem olyan, mint amilyet a társadalom elvárna. Ünnepelni szeretné a tökéletlenséget, és megpróbál minél egyedibb, hitelesebb lenni. 

A fogadd el magad kihívás: szexi ruhában, melltartó nélkül, szőrös lábbal vagy smink nélkül kimozdulni. A legtöbben egyiket sem szívesen teszik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

- Ezt szereted? - Nem. - Sajnos sokan még mindig tabuként kezelik azt, hogy egy nő kimondja, hogy mi jó neki az ágyban, és mi nem. Az orgazmus színlelése szintén nem lehetne elvárás.

Ha a férfitestszőrzethez ugyanúgy állna a társadalom, mint a nőihez: - Biztosan nagyon meleged van a farmerban. - Nem viselhetek rövidnadrágot, szőrös vagyok.

Honnan tudhatja egy férfi, hogy hagyjon békén egy nőt? A nem az nemet jelent, és ezt már elsőre is tiszteletben kellene tartani.

Hogy rejtheted el két lépésben azt, hogy sírsz? A legtöbb nő fél mások előtt sírni, mert sokszor gyengének, hisztisnek bélyegzik őket emiatt.

- Elkezdtem online jógázni, olaszt, kódolást és kötést tanulok. Veled mi a helyzet? - Pihentem egyet. A művész üzeni: igenis rendben van, hogy nem vagy mindig produktív.

Annak ellenére, hogy a társadalom egy része még mindig így gondolja, valójában nem a haj hosszúságától függ az, hogy mennyire nőies valaki.

Házassági tanácsok a viktoriánus korból

A viktoriánus kor férfiak uralta világában a nőktől azt várták el, hogy engedelmeskedjenek, és ne okozzanak problémát a férjeik számára. Nemcsak azt követelték meg tőlük, hogy a társasági eseményeken szigorú etikettet kövessenek, hanem azt is, hogy a házasságukban, otthonukban is betartsanak bizonyos szabályokat. A kapcsolatokat teljesen a férfi irányította, az asszonyoknak pedig az volt a dolguk, hogy megfeleljenek uraiknak. A következő szörnyű, sértő és szexista, háziasszonyoknak íródott tanácsokat még könyvekbe is foglalták az 1800-as évek végén, illetve az 1900-as évek elején.

„Hagyd győzni a férjed a vitában, és tűrd a hűtlenséget”: szörnyű házassági tanácsok a viktoriánus korból

Egészen elképesztő tanácsokat fogalmaztak meg a korabeli könyvek, útmutatók és szakértők a viktoriánus asszonyoknak.

Elolvasom

Borítókép: Instagram/cecile.dormeau.

Ezt is szeretjük