Így viselkedik a férfi, ha erős bűntudata van - Nem csak a túlzott kedvesség jelezheti
A férfi viselkedése leleplezi, ha valamit titkol. Így változik meg, ha bűntudata van.

ferfi buntudat cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bizalom és az őszinteség a párkapcsolatok legfőbb alappillérei közé tartoznak. Előfordul azonban, hogy az egyik fél olyat tesz, amiről tudja, hogy nem szabadott volna, vagy tisztában van azzal, hogy a másiknak fájdalmat okozna vele, ezért igyekszik elhallgatni párja elől.

Lehet ez félrelépés, hazugság vagy bármilyen apróbb dolog, az minden esetben nagyon valószínű, hogy a titkolózás hatással van az adott fél viselkedésére. A változás néha egyértelműen észrevehető, de gyakran csak akkor jöhet rá a partner, ha tudatosan figyeli a jeleket. A pszichológusok és párterapeuták szerint a következők arra engednek gyanakodni, hogy a pasinak erős bűntudata van.

Mindenre magyarázatot ad

Kelly Bos pszichoterapeuta szerint a lelkiismeret-furdalás gyakori jele az, hogy az illető szinte minden tettére magyarázatot ad. Az indokolatlannak tűnő, túl részletes információk, és annak hangsúlyozása, miért fontos azt tennie, amit éppen csinál, egyértelműen bűntudatot sejtet a háttérben. Mivel az elhallgatott dologról nem mond semmit, ezt próbálja ellensúlyozni a hosszú, kifejtős, látszólag érthetetlen magyarázkodással. Ha eddig nem így viselkedett, az elmúlt időszakban viszont gyakran tapasztalható tőle hasonló, valószínűleg valamit nem mond el a férfi.

Túlkompenzál

Ha a partner úgy érzi, a párja teljesen másképp bánik vele, mint eddig, az is intő jel lehet. Tracy K. Ross párterapeuta szerint a bűntudattal küzdő emberek ugyanis túlkompenzálnak, ezzel igyekeznek oldani a rossz érzést. Ha hirtelen több apró ajándékot vesz, vagy romantikus randevúkat szervez, miközben eddig szinte sosem szokott, az szintén arra utalhat, hogy bűntudat áll a háttérben. Persze, egy-egy meglepetés vagy kedveskedés önmagában nem ad okot a gyanakvásra, akkor pedig főleg nem, ha egyébként is jellemző volt a másikra, hogy ilyet tesz.

A másikat hibáztatja

Sokan nem tudják kezelni a bűntudatot és a titkolózást, ezért állandóan szoronganak, idegesek, és úgy próbálják ezt levezetni, hogy a másikat hibáztatják szinte minden apróság miatt önmaguk helyett. Brian Jory párterapeuta szerint főleg a félrelépések esetén jellemző, hogy megvádolják a párjukat a hűtlenséggel, így ugyanis könnyebben meg tudják győzni magukat arról, hogy nem is tettek olyan nagy szörnyűséget, és oka volt annak, amit csináltak. Illetve, elterelik a figyelmüket a saját bűnről, és partnerükön vezetik le a lelkiismeret-furdalást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Túlérzékennyé válik

Minden apróságon felkapja a vizet? Megsértődik olyasmiken, melyeken eddig még soha? Agresszívan reagál, ha néhány téma szóba jön? Bizony, Dana Koonce pszichológus szerint ez a viselkedés is a bűntudat jele, mivel a másik fenyegetésnek tekinti a párját, hiszen bármikor lebukhat előtte, ezért önkéntelenül is védekező vagy támadó üzemmódba kapcsol.

Kerüli a partnert

Aki valamit titkol a párja előtt, az igyekszik minél kevesebb időt tölteni vele, mégpedig azért, hogy elfelejthesse a bűntudatot, és elkerülje a lebukást vagy a kellemetlen szorongást. Szerelmük ugyanis emlékezteti őt arra, amit tett, és ez rossz érzéssel tölti el minden egyes alkalommal. Ezért jellemző ilyenkor az, hogy a férfi több időt akar egyedül tölteni, ritkábban válaszol az üzenetekre, vagy nem veszi fel a telefont.

Innen tudhatod, hogy valaki hazudik

Nemcsak a bűntudatnak, de a hazugságnak is vannak egyértelmű jelei. Ha a következőket tapasztalod, a másik nagy valószínűséggel nem mond igazat, vagy rejteget valamit.

Ezt is szeretjük