Milyen kapcsolatban élni egy személyiségzavaros emberrel? 11 viselkedés, ami jellemző rájuk
A borderline személyiségzavaros emberekkel kicsit másképp kell bánni egy párkapcsolatban, hogy kiegyensúlyozottan működjön.

GettyImages-1078159390
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A borderline személyiségzavaros emberek a sztereotípiák ellenére nem rosszak, ugyanúgy megérdemlik a szerelmet, szeretetet és a megértést, mint bárki más.

A BPD (borderline personality disorder) egy olyan mentális betegség, amikor az érintett nem tudja megfelelően szabályozni az érzéseit, a nyugodtból hirtelen ingerültté, a boldogból szomorúvá, a gondoskodóból távolságtartóvá és az empatikusból apatikussá válik.

Párkapcsolatban lenni egy borderline személyiségzavaros emberrel

Lényegében a borderline személyiségzavaros emberek érzései, gondolatai bármikor megváltozhatnak valamilyen esemény hatására, és teljesen lényegtelen, hogy mennyire kardinális történésről van szó. De nem "rossz" kapcsolatot, párkapcsolatot kialakítani velük, hiszen a negatív oldal mellett számos pozitív tulajdonságuk is van. 

GettyImages-1309980335

Nagyon magas intelligenciával bírnak 

Kutatások szerint a BPD-vel diagnosztizált személyek legtöbbször átlag feletti intelligenciával rendelkeznek, ami abban nyilvánul meg, hogy gyorsabban dolgozzák fel az információkat, és találnak megoldást problémákra, mint a legtöbb ember. Az intelligenciájuk magányossá is teheti őket, és gyakran türelmetlenek lehetnek másokkal szemben, akik nem értik meg olyan hamar a dolgokat, mint ők. Mindenesetre a velük folytatott eszmefuttatások szélesíthetik a beszélgetőpartner tudását is, új ismereteket lehet tőlük megtanulni.

Megértőek

Jobban megértik az érzelmi fájdalmakat és az egyedüllét nehézségeit, mint mások. A közhiedelemmel ellentétben a BPD-vel diagnosztizált embereknek nem alacsony az empátiájuk, hanem épp hogy túl magas. Mivel nem tudják kontrollálni az érzéseiket, megtelítődhetnek és kiéghetnek. Ezzel együtt azonban kiváló megfigyelők, gyakran szavak nélkül értik, milyen érzelmi viharok zajlódhatnak le a másik félben, még segíthetnek a megértésükben is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Erős személyek

Sokan úgy tartják, hogy a BPD egy olyan mentális betegség, ami gyenge személyiséghez társul, mivel ők nem tudnak megbirkózni az élet mindennapos kihívásaival. Ennek ellenére köztük is vannak olyanok, akik elképesztően erősek és szívósak, olyan traumatikus élményeket tudnak feldolgozni, ami alatt mások már összeroppantak volna. Szokatlanul nyugodtak tudnak maradni, hogyha egy hatalmas, mindent megváltoztató traumatikus esemény következik be, de a mindennapok kis problémáit nehezen küzdik le. Éppen ezért megbízható támaszt tudnak nyújtani a szeretteik számára egy-egy nagyobb probléma esetén.

Spontánok és szórakoztatóak

A BPD-vel élő emberek körében megfigyelték, hogy nagyon szeretnek másokkal lenni és jókedvre deríteni őket. Magas energiájuk és spontán természetük mellett nem lehet unatkozni, persze ennek is van némi árnyoldala, tekintve, hogy gyakran túl nagy kockázatot vállalnak, és impulzív döntéseket hozhatnak. Ám egy párkapcsolatot izgalmakkal és feledhetetlen emlékekkel tölthetnek meg.

Akinek tudomása van arról, hogy a partnere ebben szenved, érdemes megtanulni, hogyan működjenek jól együtt egy kapcsolatban. Az alábbi tünetei ismertek:

  • Gyakori hangulatingadozások.
  • Bizalmatlanság, gyanakvásra való hajlam.
  • Gyakran kelt bűntudatot a másikban a számára nem tetsző viselkedés vagy a kommunikáció miatt.
  • Vakmerő viselkedés, védekezés nélkül szeretkezés, drog- alkoholfogyasztás, túlköltekezés.
  • Öngyilkossági gondolatok vagy korábbi próbálkozás.
  • Ürességérzet.
  • Észlelési torzulások, zavart gondolkodási minták.
GettyImages-1283109216

Megfelelő szakorvosi segítség, pszichoterápia, esetleg gyógyszeres kezelés mellett, melyek kontroll alatt tartják, és elősegítik, hogy megéljék az érzelmeiket, a partner is támaszt nyújthat nekik a kötődési zavaraik megoldásában és abban, hogy egészségesebb módon álljanak a kapcsolataikhoz.

Fontos megértőnek és türelmesnek maradni, segítséget kérni tanácstalanság esetén, és felállítani a személyes határokat. Ez utóbbiakat erősen javasolt megnevezni a BPD-vel szenvedő partnernek, biztosítani arról, könnyű betartani őket, tisztán, barátságos hangnemben kommunikálni róluk, és senki se vegye magára a hangulatingadozásaikat. Hogyha nem sikerül így sem megoldani az esetleges párkapcsolati problémákat, érdemes lehet együtt tanácsadóhoz fordulni.

Több mint 75 éve együtt élő párok mondták el, mi tartja őket együtt

Szerencsére jó néhány olyan pár akad, akik szeretik egymást, és boldogságban öregedtek meg. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük