Amikor minden kapcsolat kudarccal végződik: 4 tudatalatti szokás, amivel szabotálod a boldogságodat

Káros, tudatalatti szokások is állhatnak amögött, ha valaki már jó ideje nem találja meg a boldogságot: ezek szabotálják a leggyakrabban a szerelmet a pszichológus szerint.

Boldog kapcsolatot szabotáló szokások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rengeteg ok állhat annak a hátterében, ha valaki már régóta nem képes tartós kapcsolatot kialakítani, és viszonyai rendszerint hamar kudarcba fulladnak. A problémát kiválthatják többek között gyermekkori vagy a korábbi szerelmek során szerzett negatív tapasztalatok, traumák, az, hogy a felek nem passzolnak egymáshoz, de bizonyos tudatalatti minták is szabotálhatják a boldogságot.

Judy Ho pszichológus karrierje során számos hasonló esettel találkozott, ezért összegyűjtötte azokat a gyakori, kapcsolatromboló szokásokat, melyek ellehetetlenítik az őszinte, mély és intim kapcsolatok kialakítását.

A jobbá tehető partnerjelöltek keresése

A szakértő szerint sokan tudat alatt olyan párt keresnek, akit valamilyen formában megjavíthatnak, jobbá tehetnek. A másik ilyenkor problémás életű, nehezen megközelíthető, személyiségzavarral küzdő, vagy éppen olyan, aki úgy gondolja, sosem lesz képes szeretni. A jelenség általában azokkal fordul elő, akik túlzottan gondoskodóak, vagy nehéz gyermekkort tudhatnak maguk mögött. De az is megesik, hogy ha az ember úgy érzi, a saját élete maga a káosz, és nem tud rajta változtatni, keres egy olyan partnert, akin viszont tud alakítani, így újra kezébe veheti az irányítást.

Mindez azonban nem vezet egészséges kapcsolathoz. Az eredmény a legtöbbször az, hogy az egyik fél lesz a törődő, az, aki mindig ad, de nem kapja vissza a törődést és a szeretetet a másiktól. És persze az is rengeteg elégedetlenséget, vitát szül, hogy meg akarja változtatni párját.

A biztonságos társ

A pszichológus szerint az is káros szokás, ha valaki mindig a kényelmes, biztonságos és egyszerű kapcsolatokat keresi. Ilyenkor ugyanis nem az érzelmeire hallgat, hanem arra, hogy ki a legkönnyebb választás. Ezáltal olyan kapcsolatokba keveredik, melyek nem szerelmen alapulnak, és nem jelentenek kihívást. Ez általában akkor jellemző, ha a korábbi negatív tapasztalatok - csúnya szakítások, félrelépések - félelmet eredményeznek a további csalódásoktól. A hasonló viszonyok azonban gyorsan unalmassá válnak, kiüresednek, ezért hamar szakítással végződhetnek. Az viszont még rosszabb, ha nem válnak szét a felek: így ugyanis könnyen benne ragadhatnak a boldogtalan kapcsolatban.

Szigorú ragaszkodás az elvárásokhoz

Mindenkinek vannak elképzelései arról, hogy milyen a tökéletes partner, de valójában teljesen hibátlan, minden szempontból az elvárásoknak megfelelő társ csak nagyon ritkán létezik. De ez nem jelenti azt, hogy két ember a feltételek teljesülése nélkül ne lehetne boldog együtt. A szakértő úgy véli, sokan annyira ragaszkodnak a fejükben megszületett tulajdonságlistához, hogy nem látják meg, ki passzol hozzájuk igazán, és csak olyanokat keresnek, akiknél minden pontban egyezést találnak. Így felületes, boldogtalan kapcsolatokban találják magukat, és nem tudják, mi hiányzik az életükből.

Persze, vannak olyan elképzelések, melyekből nem szabad engedni, de nem jó azt sem várni, hogy mindegyik teljesüljön. Így ugyanis rengeteg jó lehetőséget vagy akár az igaz szerelmet is elszalaszthatja az ember.

Amikor az elérhetetlen társ mindig vonzóbb

Az elérhetetlennek, megközelíthetetlennek tűnő partnerek mindig nagyobb kihívást jelentenek, azonban ha valaki állandóan ilyen jelölteket szemel ki, vagy hajszol, azzal meggátolja az egészséges kapcsolatok kialakítását. A jelenség mögött a leggyakrabban az intimitástól való félelem áll: ha olyan társra vágyik, akit úgysem kaphat meg, vagy csak rövid időre, illetve, aki elhanyagolja őt, akkor nem kell túlságosan közel kerülnie hozzá, és nem kell megnyílnia felé.

A fenti szokások gyakran korábbi traumák és problémák következményei, és általában teljesen tudattalanok. Ha azonban valaki magára ismer köztük, akkor érdemes ellenük tudatosan tennie. Akár önállóan, akár pszichológus segítségével is lehet változást eszközölni.

Így mutatja a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Ezek ugyanis megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

Így változik meg a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem - 9 mozdulat, ami a szakítást jelzi előre

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük