Az erős, boldog kapcsolatban élő párok 7 leggyakoribb mondata - Ezektől lesz tartós és kiegyensúlyozott a viszonyuk

Ezek a legfontosabb mondatok egy kapcsolatban a szakértő szerint. Sokan mégis elfeledkeznek róluk.

A boldog kapcsolatban élő párok mondatai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szavaknak minden téren, minden emberi kapcsolatban óriási jelentősége van, de talán a párkapcsolatokban számítanak a legtöbbet. Egy-egy akár a másik számára jelentőségtelennek tűnő félmondat is az ember szívéig hatolhat, és borzasztóan fájdalmas lehet. De a megfelelő kifejezésekkel természetesen az ellenkező, pozitív hatás is elérhető.

Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakértők, hogy a boldog, tartós kapcsolatok kulcsa a megfelelő kommunikáció. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy beszélnek egymással, vagy mit mondanak egymásnak a felek. Laurie Israel ügyvéd és mediátor szerint az erős, boldog kapcsolatban élő párok ezeket a mondatokat, kérdéseket használják a leggyakrabban: ezektől tartós és kiegyensúlyozott a viszonyuk.

A boldog kapcsolatban élő párok mondatai, kérdései

„Mit tehetek (érted)?

Ez a kifejezés jól működött Frank és Claire Underwooddal a "House of Cards", vagyis Kártyavár című politikai drámában. Amikor Claire hazajött egy nehéz munkanap után, bármilyen nehéz is volt Frank napja, megkérdezte tőle: "Mit tehetek?" Méghozzá gondoskodóan, együttérzően, gyengédséggel, és ami a legfontosabb: őszintén. A szakértő szerint ez az egyszerű kérdés csodálatos hatással van egy házasságra, és építi, szorosabbá teszi a felek viszonyát.

„Hogy értetted ezt?/Mit akarsz ezzel mondani?”

A kapcsolatok Bábel-tornya lehet a mediátor szerint, ha a felek nem beszélnek, és nem értik meg egymást, csak feltételezéseket vonnak le azt illetően, hogy mit akart, mire gondolt a másik, és a saját értékeiket, tapasztalataikat vetítik ki az elhangzottakra. Nagyon gyakoriak az ilyen félreértések.

Megtudhatsz valamit a partneredről, ha azt mondod: "Hogy érted ezt?", az „ez” szót pedig kicseréled az általa mondottakra. Kommunikáld mindezt higgadtan, megnyugtatóan, és tedd fel a kérdést valódi kíváncsisággal. Ha ugyanis gyanakvó vagy agresszív hangon kérdezed, nem fog működni. Ha viszont mégis működik, az új kommunikációs vonalakat nyit meg köztetek.

„Köszönöm.”

Alapvetőnek és egyszerűnek tűnhet, a párok mégsem mondják eleget egymásnak a köszönöm szót. A rohanó, elfoglalt mindennapok a szakértő szerint sokszor annyira magukkal rántják a párt, hogy figyelmen kívül hagyják a legfontosabb szavakat, ez pedig azok közé tartozik. Ezzel érzékeltetik a felek, hogy megbecsülik, értékelik egymást, egymás tetteit.

John Fiske ügyvéd és közvetítő úgy véli, hogy minden házasság két tényezőn alapul: a kontrollon és az elismerésen. Az elismerés azt jelenti, hogy naponta megadod partnerednek azt az elismerést, amit megérdemel. Furcsán hangzik, de nagyon fontos ezt közölni is, méghozzá hálásan, őszintén.

„Szeretnél most te vezetni?”

Bár ez furcsán hangzik, a mediátor szerint a párok gyakran vitáznak azon, hogy ki vezeti a kocsit. A szakértő sok gyakori konfliktusforrást felsorolt, például, hogy melyik a megfelelő útvonal, az egyik fél nem jelzi időben a lekanyarodást, vagy épp nem jól parkol, tolat a másik szerint - ezek mind-mind nagy veszekedéseket okozhatnak. Ez az egyszerű felajánlás és az időnkénti csere pedig sok vitát megelőzhet.

„Szeretnéd, hogy segítsek?”

Az emberek akkor érzik jól magukat a kapcsolataikban, ha úgy érzik, a partner ugyanannyit tesz bele, mint ők. De ha úgy érzik, a másik nem teszi hozzá ugyanazt, amit ők, akkor elégedetlenek lesznek. A kölcsönös támogatás és segítség fontos, ezért is kell időnként rákérdezni, hogy a párodnak szüksége van-e valamire.

„Mit szeretnél csinálni?”

Íme egy másik fontos kifejezés, amelyet a legerősebb párok használnak: ez az elkötelezett, boldog kapcsolatok egyik alapköve. A nagylelkűség és a törődés fontos a szerelmekben, de amikor a kapcsolat már nem friss, az emberek hajlamosak előtérbe helyezni saját igényeiket másokéival szemben. Ezért néha tudatosan kérdezd meg a párodat, hogy mit szeretne csinálni, mire vágyik, és beszéljétek meg közösen a programokat. Még az is lehet, hogy új élményekben lesz részetek, amik építik majd a kapcsolatotokat.

„Igen, drágám.”

Viccesen hangozhat, de bizony néha erre is szükség van - persze bármiféle szarkazmus vagy rosszindulat nélkül. A kedves igenlés, jóváhagyás építő módon hat a viszonyra, a kedves becézések pedig a szeretet kifejezésének módjai.

A boldog kapcsolatok titka az 5:1-es arány a pszichológusok szerint - Ezért fontos odafigyelni rá

A kutatók és pszichológusok szerint az 5:1-es arány a párkapcsolatok sikerének kulcsa.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük