Ez az 5 dolog közös a boldog emberekben: a változás hosszú távon elégedetté tesz

Összeszedtük a kutatásokat, amelyek bizonyítják, mik a közös pontok a boldog emberek életében.

boldog-emberek-siker-csapat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bölcsek már az ókorban is számos tanáccsal látták el az embereket, hogyan legyenek boldogok, mára azonban a tudósok is aktívan firtatják ezt a kérdést. Sok új keletű kutatás támasztja alá az idő során kialakult bölcsességeket: csináld azt, amit szeretsz, és légy hű önmagadhoz.

Ami viszont ennél is fontosabb, hogy ezek a tudományos vizsgálatok igen sok új szemszöget kínálnak. Cikkünkben feltárjuk a vezető kutatási eredményeket arról, mi a közös a boldog emberekben, és hogy miért éri meg annyira közéjük tartozni. Lássuk, mitől olyan elégedettek a boldog emberek!

Keresik és ismerik önmagukat

A tudomány kétfajta boldogságot ismer. Az egyik a passzív, vágy-orientált, hedonikus boldogság, aminek forrását a tudomány által külső motivációnak nevezett dolgok, például pénz, hírnév, szépség jelentik. A mai kutatások azonban rávilágítanak arra, hogy az én kiteljesedése sokkal fontosabb összetevője a boldog életnek. Ez az eudaimonikus boldogság, amit a belső motivációt okozó tényezők hoznak az ember életébe: személyes fejlődés, hozzájárulás a közösséghez, értékes kapcsolatok ápolása. Arisztotelész ezt titulálta az életben elérhető célok legnemesebbikének.

A személyes fejlődés tehát az egyik olyan elem, ami közös a boldog emberek életében. Akik folyamatosan új kihívásokkal néznek szembe, azok egyre közelebb kerülnek az élet értelmének beteljesítéséhez. Dr. Richard J. Davidson szerint az eudaimonikus boldogság sokkal kielégítőbb a hedonikusnál, és ez a fajta elégedettségérzés olyan pozitív érzelem, ami az agyban új, célorientált gondolatokat ébreszt. 

Az eudamonia a testnek is jó. Azok a nők, akik kiemelkedően magas eredményeket értek el a pszichológiai boldogságteszteken, nem voltak túlsúlyosak, jobban aludtak, sokkal kevesebb stresszhormon volt a szervezetükben, és kevesebb szívbetegséget jelző tünettel rendelkeztek.

Értékelik a kis örömöket is

Dr. David Schkade pszichológus szerint az emberek nem gondolnak eleget arra, mivel és hogyan töltik az életüket, és hogy ebből mennyi az az idő, amit élveznek is. Egy kutatásában dr. Schkade 900 dolgozó nőt kért meg, hogy írjanak le mindent, amit előző nap csináltak. Az alanyok utólag visszaolvasták a naplójukat, és értékelniük kellett, hogyan érezték magukat az egyes, előző napi eseményeknél. Amikor a kísérletben részt vevő nők látták, hogy mennyi időt fordítanak olyasmire, amit nem is szeretnek csinálni, néhányuknak könnyek gyűltek a szemébe. Akkor realizálták, hogy a boldogságuk olyasvalami, amit ők maguk alkotnak meg, és van kontrolljuk felette.

Szerencsére az életben véghezvitt változásnak nem kell feltétlenül nagynak lennie ahhoz, hogy örömöt hozzon az életedbe. A pszichológus szerint, ha akár csak napi egy órát is elveszel attól, amit nem szeretsz csinálni, és olyasmire fordítod, amit élvezel, akkor hosszú távon is jelentős, pozitív változást fogsz észrevenni a boldogságodban.

Túl sok időt vesz el a munkád, és még csak nem is élvezed?
Átadjuk a megoldás kulcsát!

A Femina Klub októberi estjén két sokszorosan sikeres váltó osztja meg az eredményes váltáshoz szükséges lelki és gyakorlati lépéseket, útmutatókat.

Szily Nóra coach, pszichológus a váltás gyakorlati oldalát mutatja be, és konkrét tanácsokkal szolgál, míg Singer Magdolna, aki bőven 50 felett vágott bele álmai megvalósításába, és vált kirakatrendezőből mentálhigiénés szakemberré és sikeres íróvá, a lelki lépésekhez és az önmagunkba vetett hit megtalálásához ad útmutatót.

Jegyek limitált számban kaphatók 2990 forintért!

Promóció

A kulcs a cselekvésben van. Egy másik tanulmány olyan egyetemistákat hasonlított össze, akik tudatosan változtattak az életükön - csatlakoztak egy klubhoz, változtattak a tanulási szokásaikon -, szemben olyanokkal, akik passzívan tapasztaltak pozitív változásokat az életükben, például ösztöndíjat kaptak, vagy elköltözött tőlük a nem kedvelt szobatársuk. Bár mindkét csoport boldog lett a bekövetkező változásoktól, azok, akik tudatosan, aktívan változtattak az életükön, boldogok maradtak hosszú távon is.

Kerülik a „bárcsak…” szituációkat

Bárcsak tudnék jobb munkát találni…vagy egy férfit…vagy lefogyni, akkor az életem jobb lenne! A boldog emberek soha nem gondolkodnak így. Egy másik pszichológiai kutatás szerint az emberek meglepően rosszul jósolják meg, hogy mi tenné őket boldoggá. Ugyanígy hajlamosak tévesen megítélni azt, hogy mennyire elégedettek az életükkel. Egy vizsgálat során ezeket a kérdéseket tették fel a résztvevőknek: Általánosságban véve mennyire vagy boldog a jelenlegi életedben? Mennyi randid volt az elmúlt hónapban? Azokban az esetekben, amikor a randis kérdést tették fel először, a magánéletük sikeressége jelentősen befolyásolta azt, mennyire voltak elégedettek az életükkel a kutatásban részt vevő alanyok. 

Úgy érzed, mindig rosszul döntesz?

Ha azon gondolkodsz, hogy otthagyod a munkád, az ösztönöd azt súgja, hogy maradj a jelenlegi helyeden, ám kutatások bizonyítják, hogy nem ez a helyes döntés!

Elsők a barátok

A jó szociális élet a boldogság egyik fontos összetevője, de bizony számít a kapcsolatok minősége is! Az ismerősökkel való vidám cseverészés nem ad annyi örömöt, mint a közeli baráttal eltöltött idő. Ezt bizonyítja dr. Meliksah Demir pszichológus kutatása, amiből az is kiderült, hogy a legjobb barátokkal nemcsak a részletekbe menő, mély beszélgetések tesznek boldoggá, de szimplán csak az együtt töltött idő is. Pár óra a plázában, vagy egy popcornevéssel egybekötött film megnézése egyikőtök nappalijában ugyanolyan pozitív hatással lesz a hosszú távú boldogságotokra.

Engedik magukat boldognak lenni

Bármennyire is szomjazzuk mindannyian a boldogságot, rengeteg ember a lelke mélyén meg van győződve arról, hogy boldognak lenni bűn. Ez a berögződés jöhet a vallásból, a kultúrából vagy a neveltetésből, sokan bűntudatot éreznek, amikor boldogok. Dr. Howard Cutler, aki közösen írt könyvet a Dalai Lámával, azt mondja:

- Néhányan mondhatják a környezetedben, hogy nem kellene törekedned a személyes boldogság elérésére, amíg nem gondoskodtál minden éhezőről és betegről a világon. A Dalai Láma azonban hiszi, hogy mindkettőt lehet egyidejűleg csinálni, és kellene is. Kutatások mutatják, hogy a boldog emberek igyekeznek minél többet segíteni másokon. Emellett pedig, aki boldog, jobb házastárssá és szülővé válik.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük