Ez az egy dolog a boldog élet titka a 80 évig tartó kutatás szerint - Nem a pénz volt az, ami igazán számított

Mitől élnek hosszabb, boldogabb életet az emberek? A közel nyolcvan évig tartó kutatás meglepő eredményre jutott.

A boldog élet titka a kutatás szerint
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1938-ban a Harvard kutatói egy több évtizedes tanulmányba kezdtek, amely során arra szerettek volna rájönni, hogy mi teszi boldoggá az életet, az embereket.

Összesen 724 résztvevők vizsgáltak közel nyolcvan éven keresztül, és minden második évben feltettek nekik különböző kérdéseket az életüket illetően, sőt családtagjaikat is kifaggatták, és érdekes eredményre jutottak, amiről a CNBC oldala is beszámolt. Kiderült ugyanis, hogy nem a pénz vagy a sikeres karrier tette igazán elégedetté és boldoggá az alanyokat.

A boldog élet titka a kutatás szerint

A vizsgálat szoros összefüggést talált a boldogság szintje és az emberi kapcsolatok - például a házastársakkal, barátokkal, családdal vagy más emberekkel való viszony - között. Ezek ugyanis fizikailag is hatással vannak mindenkire: mentális és érzelmi stimulációt jelentenek, ami javítja a hangulatot, míg az elszigeteltség csak rombolja azt.

Kiderült, hogy maguk a kapcsolatok, illetve az, hogy valaki mennyire elégedett velük, még az egészségi állapotot is erőteljesen befolyásolják. Ezek a kötelékek segítenek késleltetni a szellemi és fizikai hanyatlást, illetve jobb előrejelzői a hosszú és boldog életnek, mint a társadalmi osztály, az IQ vagy akár a gének. Ez a megállapítás mindenütt igaznak bizonyult mind a harvardi férfiak, mind a belvárosi résztvevők körében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Akik szoros kapcsolatokat ápoltak, tovább és boldogabban éltek, a magányos emberek pedig korábban haltak meg. A tanulmány szerint azok, akik tovább éltek, és egészségesnek érezték magukat, kerülték a dohányzást, valamint az alkoholfogyasztást is. A kutatók azt is megállapították, hogy az erős szociális támogatottsággal rendelkezők mentális állapota lassabban, kisebb mértékben romlott az életkor előrehaladtával.

A szakértők ezért arra hívták fel a figyelmet, hogy a vizsgálat eredményei alapján nemcsak a test, hanem a kapcsolatok ápolása is rendkívül fontos, ez is az öngondoskodás egyik formájának tekinthető, és hozzájárul a hosszabb, boldogabb élethez.

Amit a világ legboldogabb országában sosem csinálnak

Frank Martela finn filozófus és pszichológus elmesélte, hogy mik azok a dolgok, amiket náluk sosem csinálnak az emberek, és amik nagy szerepet játszanak abban, hogy boldogabbak az átlagnál.

A világ legboldogabb országában sosem csinálják ezt a 3 dolgot

A finn pszichológus és filozófus elárulta, van három dolog, amit a finnek nem csinálnak, és ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a világ legboldogabb országává váltak.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük