Az asszony, aki a világ első autójával indult hosszú útra: Bertha Benz harisnyakötővel, kalaptűvel javította a kocsit
A bátor és talpraesett nő nélkül ma talán még az autózás sem lenne ugyanolyan.

bertha benz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a Benz vezetéknév sokaknak gyanús lehet, de Bertha Benzről talán kevesen hallottak. Pedig nélküle valószínűleg az autózás története is másként alakult volna. Bertha ugyanis a német mérnök, feltaláló Karl Benz felesége és üzlettársa, egyben legnagyobb támogatója volt. 

A nő mindvégig hitt a férje álmaiban, a ló nélkül működő kocsiban, és őt magát is érdekelték a tudományok, technikai újítások. Bertha volt az első, aki belső égésű motoros autóval indult hosszú útnak. A két fiával átélt kaland során a gyakorlatban tesztelte a találmányt, és számos felmerülő problémát meg is oldott. Ezzel egyből az autóra vonta a figyelmet, ami elsőrangú reklámnak bizonyult. A kanyargós útvonalat 2008-ban az UNESCO világörökség részévé nyilvánították. 

Megtetszett neki a makacs és álmodozó mérnök

Cäcilie Bertha Ringer 1849-ben született Pforzheimben, jómódú családba. Habár éles eszű volt, és kifejezetten izgatták a természettudományos kérdések, a kor szokásainak megfelelően nem tanulhatott felsőoktatásban. Csinos, szellemes és nagy hozománnyal rendelkező fiatal lányként eladósorba kerülve válogathatott a kérők között, de amikor 1869-ben találkozott a szegény, ám merész álmokat dédelgető mérnök Karl Benzzel, elhatározta, hogy nem törődve az atyai rosszallással, hozzámegy feleségül. Még az 1872-es házasságkötés előtt a férfi cégébe fektette hozománya jelentős részét. 

Bertha és Karl 1867 és 1869 körül.
Bertha és Karl 1867 és 1869 körül.
Fotó: Wikipédia/Targaryen, 83d40m

Nehéz évek következtek, Karl hiába volt roppant tehetséges feltaláló és formatervező, az üzleti élethez nem értett. Az egyre növekvő család - a házaspárnak öt gyermeke született - gyakran igen nehéz anyagi körülmények között találta magát. Berthának szembe kellett néznie a nélkülözéssel, sőt olykor még a környezete megvetésével is. A férj közben számos dolgot feltalált, például a sebességváltót, a gyújtógyertyát vagy a karburátort is, de sikertelen próbálkozások is akadtak bőven. 1885-ben mégis befejezte az első autóját, amit 1886-ban szabadalmaztatott is, így ő lett az automobil feltalálója. A házaspár meglepetésére az emberek mégsem szerettek volna Benz Patent-Motorwagent vásárolni. Hogy a maga módján oldja meg a helyzetet, az asszony merész tervet eszelt ki: úgy döntött, hogy elautózik Mannheimből Pforzheimbe, így mutatja meg a világnak, hogy mire képes a jármű. 

Titokban indult útnak

1888. augusztus 5-én két idősebb gyermekét, a 14 és 13 éves Eugent és Richardot felnyalábolva, a férje tudta nélkül nekiindult a 105 kilométeres útnak az új autóval, egészen pontosan a 3-as számú modellel. Az sem tántorította el, hogy a tervezett útvonal egyes szakaszai egyáltalán nem voltak alkalmasak kocsikázásra.

Bertha #Benz bricht im August vor 125 Jahren zu einer Fernfahrt im Patent-Motorwagen ihres Ehemannes #Carl auf. 106 Kilometer "Frau am Steuer" verändern die Welt!

Közzétette: Mercedes-Benz Deutschland – 2013. augusztus 8., csütörtök

Minden felmerülő problémára, eltömődött szelepekre, üzemanyaghiányra megoldást talált, harisnyakötőjét, kalaptűjét használta a javításokhoz, illetve felvásárolta a gyógyszertárak készletét is. Wiesloch patikáját azóta is a világ első benzinkútjaként emlegetik. Az emelkedőkön, vagy amikor teljesen elfogyott az üzemanyag, nem riadt vissza attól sem, hogy ő maga tolja meg az autót. A fékbetét feltalálása is hozzá, illetve ehhez az augusztusi naphoz köthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vállalkozását elképesztő makacssággal és lélekjelenléttel vitte sikerre, 12 óra alatt. Megérkezésükről táviratban értesítette a férjét. A kalandos út fejlesztések szükségességére is felhívta a figyelmet, így például az emelkedők legyűrését is lehetővé tevő harmadik sebességfokozatra. Bertha teljesítménye szükséges volt ahhoz, hogy fellendüljön az érdeklődés a találmány iránt. Az asszony beírta magát a történelemkönyvekbe, a család számára a korábbi nélkülözést és megvetést felváltotta a jólét és az elismerés. Az autó pedig évtizedek alatt a háztartások egyik legfontosabb kellékévé nőtte ki magát. 

8 briliáns női feltaláló

Bár a köztudatban sajnos általában csak a férfi feltalálók neve marad meg, valójában számos zseniális dolgot nők alkottak meg. A következő inspiráló és okos asszonyok innovatív gondolkodásukkal, kreativitásukkal és szabadalmaikkal megváltoztatták a világot: többek között a ma használatos golyóálló mellényt és az ablaktörlőt is nők találták fel.

(Borító- és ajánlókép forrása: Wikipédia/SHoltzhüter. Cikken belüli képek forrása: Wikipédia/Targaryen, 83d40m.)

Ezt is szeretjük