A legtöbb magyart zavarja, ha így szólítja a párja - Sokak számára idegesítőek a leggyakoribb becenevek
Aranyosnak, kedvesnek tűnhetnek ezek a becenevek, de egy kutatás kiderítette, hogy a magyarok nagy részének teljesen más róluk a véleménye.

par beszelget
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kapcsolatok nagy részében a párok nem csupán a keresztnevükön szólítják egymást, hanem gyakran kedveskedő szavakkal becézik a másikat. De mi alapján adnak becenevet egymásnak a magyar párok? Melyek a tipikus visszatérő becézések, és melyek a legszimpatikusabb becenevek jelenleg? 1600 társkereső vallott az ezzel kapcsolatos szokásairól a Randivonal.hu felmérésében.

Míg a férfiak többsége - és leginkább a negyven év alattiak - jellemző tulajdonság alapján választ nevet a párjának, mint például a kicsim vagy a huncutka, addig a nők - főleg az idősebb korosztály - inkább a keresztnevén szólítják kedvesüket. Abban azért nagyjából mindenki egyetértett, hogy a becenév használata partner- és helyzetfüggő, ugyanakkor segít közelebb kerülni a társukhoz, amitől sokkal intimebb lesz a kapcsolat.

Becenevek, amiket sokan idegesítőnek találnak

Kiderült, hogy a felmérésben részt vevők többsége szereti becézni a párját, és azt is, ha a másik ilyen formán kedveskedik nekik. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők azonban a többiekhez képest nagyobb arányban tartják erőltetettnek a becézést, és inkább kerülik azt.

A leggyakrabban használt - és leginkább elfogadott - becenevek a „drágám” és az „édesem”, ezeket követi a „szívem” és a „kicsim”. Nem túl eredeti elnevezések, és vigyázni is kell velük, mert minden negyedik társkereső ki nem állhatja ezeket. Ha már nagyon választani kell, a „szívem” a leginkább elfogadott az előzőek közül.

Igencsak megosztóak az állatneves becézések is. Nagyjából ugyanannyian szeretik és használják szívesen a „nyuszikám”, „cica”, „mókuskám”, „mackó” vagy egyéb, gyakran kicsinyítő képzővel ellátott állatneveket, mint ahányan irtóznak tőlük. Közülük a „cica” és a „nyuszi” a legkedveltebbek, ugyanakkor ezeket tartják legidegesítőbbnek is a legtöbben, úgyhogy vigyázni kell velük: gyakoriak, de sok ember számára egyáltalán nem szimpatikusak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy szólítják egymást mások előtt a párok?

A kutatás kíváncsi volt arra is, hogy mások előtt vajon mennyire kezeljük diszkréten egymás becenevét. A férfiak és a nők többsége is csak a keresztnevén beszél róla, vagy szólítja a párját társaságban, akár ott a másik, akár nincs. Ugyanakkor a férfiaknál gyakrabban előfordul, hogy a becenevén is megemlítik kedvesüket, ez főleg a fiatalabb, harminc alatti korosztályra jellemző.

A legegyedibb magyar becenevek

A társkeresők többsége mindig az adott kapcsolathoz illő, egyedi nevet ad párjának. Az alacsonyabb iskolai végzettségűeknél azonban gyakrabban fordul elő, hogy olyan becenévvel illetik aktuális párjukat, mint ahogy korábban exüket is hívták.

Végezetül néhány kreatív becenév, amiről beszámoltak a kutatásban részt vevők: Kisbakter, Hangyóca, Progresszív Halacska, Turcsi, Bubulina, Pihe, Vikingem.

Káros szokások a kapcsolatban

Ha tartós kapcsolatot szeretnél, a következő szokásokkal érdemes vigyáznod: könnyen tönkretehetik a szerelmet, és zavaróak lehetnek.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük