Az exférjem a barátom
Tippek válás után
A válás után egyáltalán nem kötelező rosszban lenni. Ha gyerekek vannak, akkor pedig kötelező jóban lenni. Hogyan oldjátok meg?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban úgy gondolták, ha az egykori házasfelek kapcsolatban maradnak egymással a válás után is, akkor az nem normális, hanem valamilyen feldolgozatlan belső konfliktus jele. Napjainkban azonban a szakértők egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a volt házastársak pozitív és a mindennapokban is működőképes kapcsolatának, különösen akkor, ha a két exnek közös gyermekei is vannak!

A jó kapcsolat segít higgadtan újraszervezni mindkét fél életét a válás után, illetve a gyerekeknek is módjuk adódik, hogy mindkét szülővel kiegyensúlyozott kapcsolatot ápoljanak.

Törekedjetek jó „munkakapcsolatra”!

Mindkét félnek hasznos - bármennyire is nehéznek tűnik ez -, ha jó munkakapcsolatra törekszik a másikkal válás után.

Próbálj meg úgy tekinteni volt házastársadra, mint egy munkatársra, akivel bizonyos munkákat együtt kell végezned, és a közben felmerülő problémákat is meg kell oldanotok! Tudatosítsd magadban, hogy a vádaskodás és a kritika a válás után már úgysem változtat semmin, csak újabb konfliktusokat teremt! Így talán könnyebb lesz egy feszült helyzetben megőrizni a higgadtságot. Elváltatok, nincs értelme háborúzni egymással!

Hasznos lehet, ha megállapodtok, hogy a válás utáni beszélgetéseitekben csak az aktuális problémára összpontosítotok, és nem beszéltek érzelmekről, korábbi konfliktusokról. Olykor az is segít, ha megegyeztek egy problémakezelési sémában.

 • A probléma közös meghatározása.
 • Lehetséges megoldási módok felsorolása.
 • Az egyes megoldási lehetőségek előnyeinek és hátrányainak megvitatása.
 • Egy közösen elfogadható megoldási mód kiválasztása.
 • Cselekvési terv készítése.
 • A terv megvalósítása.
 • Az eredmény értékelése.

A szülők kapcsolata egymással

Az elválás feloldja ugyan a házastársi kapcsolatot, a gyermek-szülő kapcsolatot viszont nem, ami a sírig tart.

A gyermeknek joga van mindkét szülőhöz! Ezt általában a bíróság is figyelembe veszi. A szülők válás utáni kapcsolattartása tehát valamilyen szinten elkerülhetetlen. Nem is tenne jót a gyermekeknek, ha egyik szülő megpróbálná eltiltani a másiktól, vagy szándékosan megnehezítené a vele való kapcsolattartást.
A szülők a válás után is együtt felelnek a gyermekek neveléséért és fejlődéséért, ami sokkal zökkenőmentesebb, ha mindkét szülővel kapcsolatban állnak.
Ha tehát volt házastársaddal készülsz a gyermekeitekről beszélgetni, akkor alaposan készülj fel erre! Majd világosan add elő az álláspontodat, mutass kompromisszumkészséget, és hozz pontosan körülhatárolt, mindkettőtök számára elfogadható döntéseket! Általában könnyebb, ha a kisebb fajsúlyú kérdésekkel és problémákkal kezditek, ha semleges helyen találkoztok, és a beszélgetés hossza - legalábbis az első időben - nem haladja meg a harminc percet.

Volt házastársad lakásában viselkedj úgy, mint egy vendég, tiszteletben tartva, hogy ez az ő otthona! Fontos, hogy a gyerekeket távol tartsátok a konfliktusoktól! Ügyeljetek arra, hogy ne feketítsétek be előttük a másik szülőt!

Segíthet a mediátor

Ha különösen feszült a kapcsolat, akkor a válás utáni első időszakban találkozzatok semleges helyen egy pártatlan harmadik személy - mediátor - jelenlétében! Ő irányítsa a beszélgetést tárgyilagos kérdésekkel, amelyek nem engednek teret vádaskodásnak vagy érzelmi kitöréseknek! Ha mégis agresszív megnyilatkozásokra kerülne sor, akkor a mediátor le tudja állítani a beszélgetést, és józanul emlékeztethet a fizikális vagy verbális erőszak esetleges következményeire: rendőrségi feljelentésre, bírósági eljárásra, a gyermekek helyzetére.

Jó tanácsok

 • A kapcsolattartást ne használd ki arra, hogy folytasd vele a korábbi konfliktusokat!
 • Ne avatkozz be feleslegesen a másik szülő nevelésébe! Legyél toleráns nevelési céljai és stílusa iránt! Nem áshatod alá a tekintélyét!
 • A gyerekek előtt ne kritizáld a másik szülő életstílusát!
 • Ha a gyerekek haragszanak a másikra, és őt teszik felelőssé a válásért, akkor ne erősítsd meg őket a haragjukban!
 • Egyik fél se akarja a gyerekeket a maga pártjára állítani, mert akkor azok lojalitási konfliktusba keverednek!
 • Ne használd a gyereket kémnek vagy üzenetközvetítőnek! Ha a másik szülő elleni tiszteletlenségre buzdítod, akkor egy napon azt tapasztalhatd, hogy hozzád is ugyanolyan tiszteletlenül viszonyul!

A válás utáni élet minden szempontból eltér az élet korábbi szakaszától. Sok mindent újra kell gondolni és szervezni.

Tudatos és fegyelmezett hozzáállással azonban elérhető, hogy a fájdalmak és sérülések a lehető legalacsonyabb szinten maradjanak.

Ezt is szeretjük