Az agresszív szülők nehezítik a pártalálást?
Szakértőnk válaszol
Lehet, hogy szüleid példája tart vissza attól, hogy teljes felnőttként éld az életed.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem tudsz normális párkapcsolatot kialakítani, ennek okát a gyermekkorodban érdemes keresned. Ugyanis nagy valószínűséggel arról van szó, hogy édesanyáddal vagy édesapáddal - netán mindkettővel - valamilyen szempontból a mai napig rendezetlen a kapcsolatod, így tudatosan vagy tudat alatt elutasítod őt.

A családállítás módszere szerint az jelenti a megoldást, ha teljes szívvel magadba engeded az adott szülődet, és elvárások, szemrehányások nélkül elfogadod mindazt, amit tőle kaptál. Olvasónknak is hasonló problémája akadt.

Kedves Ágnes!

Időnként elgondolkodom azon, hogy mi az, ami miatt egyszerűen nem tudok férfit szerezni magamnak. Amikor ugyanis simán összejöhetne a dolog, én egyszerűen képtelen vagyok sodródni az árral. Néha arra a következtetésre jutok, hogy a gyerekkorom a mai napig hatással van rám, de aztán az jut eszembe, hogy talán csak azért veszem ezt elő, hogy legyen egy jó kifogásom.

A családi életünk nem volt éppen harmonikus. Édesapám sorozatosan verte édesanyámat a szemünk láttára. Ekkoriban figyeltek fel arra, hogy valami nincs rendben nálam. Például húsvétkor, amikor jöttek a locsolók, elbújtam az asztal alá, és sehogy sem tudtak kicsalogatni onnan. Pszichológushoz vittek, aki állítólag annyit mondott, tisztában vagyok azzal, hogy mi történik körülöttem.

Később édesanyám velem és az egyik testvéremmel elköltözött, amikor pedig édesapám felkeresett minket, éppúgy elbújtam, mint húsvétkor a látogatók elől, ráadásul hánytam vagy bepisiltem a félelemtől.
Később apu magához vette ezt a testvéremet, és ezután sem róla, sem a többiekről nem tudtam semmit, mert anyu eltiltott tőlük.

Pár év múlva a nagynéném rábeszélésére mégiscsak megengedte, hogy találkozzam a testvéreimmel. Meg sem ismertem őket. Ezek után viszont már tartottuk a kapcsolatot, sőt, valamilyen szinten apuval is rendeződött a viszonyom, de a gyerekkori feszültség 18 éves koromig végig bennem élt, és stresszhelyzetekben hánynom kellett.

Örülök, hogy ezt kinőttem, de vajon kinövöm-e valaha azt a gátat, ami a párkapcsolat kialakításában akadályoz? Egyáltalán meg lehet mondani azt, hogy mennyi időt vesz ez igénybe? Hogyan léphetnék túl a múlton?
Remélem, kapok valamilyen fogódzót, ami alapján elindulhatnék.

Piroska

Kedves Piroska!

A párkapcsolati problémáid szinte biztos, hogy összefüggésben vannak a szüleidhez, elsősorban édesapádhoz fűződő viszonyoddal. Lehet, hogy nem leszek népszerű azzal, amit most tanácsolni fogok, de a családállítás módszere arra jött rá, hogy ilyen helyzetekben, amit leírtál, az egyetlen megoldás: lélekszinten is rendezni a viszonyodat az apáddal.

Mielőtt képzeletben rám csapnád az ajtót, kérlek, hallgass meg, azaz olvass végig. Ha valaki a gyerekkorában történteken rágódik, azon, ami akkor volt és történt, képtelen a saját jelenében élni. Amit gyűlölünk, az ugyanis fogva tart.
Ha folyamatosan az zakatol benned, miért volt ilyen a gyerekkorod, és miért nem másmilyen, nehezen, vagy lehet, hogy soha nem szabadulsz meg tőle. Ha számon kéred apádat, hozzáláncolod magad. Ha vele ilyen szoros kötésben vagy, akkor lélekben gyerek maradsz, vagyis alkalmatlan egy igazi, felnőtt párkapcsolatra.

Induljunk ki onnan, hogy apád olyan volt, amilyen, szeretetből annyit adott neked, amennyit tudott - a miért pedig rá tartozik, a saját sorsáért ugyanis csak ő felelhet -, egy biztos, neki is köszönheted, hogy most élsz.

Ezért pedig hálával tartozol. Mert, ha most nem lennél, akkor azt a sok-sok jót és szépet, ami az emberrel egy élet alatt történik, is kihagynád.

Ha tehát elfogadod, hogy ilyen volt a gyerekkorod, ők a lecserélhetetlen szüleid, ezeket a tényeket pedig nem áll módodban megmásítani, akkor végre elkezdheted a saját életedet élni.

Természetesen ez a folyamat nem ilyen könnyű, mint ahogy most néhány sorban leírtam. De a családfelállítás sokat segíthet benne. Ha ehhez bármit hozzá tudok tenni, keress meg, addig is sok erőt kívánok a múlt lezárásához.

Üdvözlettel:

Féderer Ágnes

OLVASD EL EZT IS!

igazi
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Hogyan találhatod meg az Igazit?

Ezt is szeretjük