Neked kedvesség, neki anyáskodás: tönkreteszi a legtöbb kapcsolatot a szakértők szerint
A következő viselkedések borzasztóan károsak a szerelmespárok viszonyára a pszichológusok szerint, pedig csupán kedvességnek tűnnek.

anyaskodas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alapvetően a kedves gesztusok és egymás segítése csak szorosabbá fűzi a felek közötti köteléket egy párkapcsolatban, de nem szabad túlzásba vinni a hasonló viselkedést.

Néhány szokás ugyanis már nem a kedvesség, hanem a túlzott anyáskodás kategóriájába sorolható, ez pedig nagyon nem tesz jót a szerelemnek. Sőt, akár teljesen tönkre is teheti azt. A szakértők elárulták, mely viselkedések azok, amelyeket éppen ezért érdemes elkerülni.

A túlzott anyáskodás következményei

Jenna Birch párkapcsolati szakértő szerint sok nő az ösztönei, illetve az elvárások miatt követi el azt a hibát, hogy szinte gyerekként bánik a szerelmével: mindent megcsinál helyette, mindent elintéz, ám ez számára és a férfi számára is nem kívánt következményekkel jár. Ahhoz vezethet, hogy a másik mindenre alkalmatlannak érzi majd magát, vagy hozzászokik az elkényeztetett bánásmódhoz. 

A nő egyre kevésbé látja majd párjában az erős, határozott és védelmező férfit, akire mindig számíthat, illetve egy idő után bántani kezdi majd, hogy aránytalanul oszlanak el a teendők, és viszonzatlannak fogja érezni a gondoskodását. Így pedig szép lassan eltávolodnak egymástól, felerősödnek a konfliktusok, elmérgesedik köztük a viszony, ami szinte mindig szakításhoz vezet. A következők pontosan ezt eredményezik.

Amikor a nő mindent megcsinál

Azokban a kapcsolatokban, ahol mindkét fél dolgozik, sajnos még mindig gyakran megjelenik az a téves, elavult elvárás, hogy a főzés és a házimunka a nő dolga. A feleségek pedig sokszor magukra is vállalják ezt a feladatot, mert úgy érzik, ezt valóban nekik kell megcsinálniuk. Heidi McBain családterapeuta szerint, ha az elején ahhoz szokik hozzá a férfi, hogy partnere mindent elvégez helyette, akkor később, amikor a nő már nem feltétlenül szeretné ezt megtenni, akkor is magától értetődőnek veszi. Ez a helyzet pedig rengeteg egyenlőtlenséget, igazságtalanságot és vitát szül a kapcsolatban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megmondani, mit hogy csináljon

Segíteni néhány apróságban, vagy abban, amit a másik nem tud, természetes és kedves dolog. De mindent, mindig pontosan megmutatni, elmondani, hogy csinálja jól, borzasztóan káros a szakértő szerint. Ahogyan az is, ha az alapvető feladatokat végzi el helyette a másik. Úgy véli, általában hagyni kell, hogy a férfi önállóan végezze el az egyszerű, egyéni teendőket, és csak akkor szabad beleszólni, ha direkt kéri. 

Problémamegoldás a másik helyett

Vannak bizonyos nehézségek, gondok, melyeket valóban együtt kell elsimítani, de a partner önálló ügyeire, például a céges nehézségekre nem a másik feladata megoldást találni. Mert, ha minden apróságot a partner intéz, az már a szakértő szerint egyértelműen a túlzott anyáskodás kategóriájába sorolható, és egyrészt borzasztóan fárasztó, másrészt pedig igen káros lehet.

Elsimítani a vitákat

A szerelmeseknél természetes, hogy kiállnak egymásért, az viszont már a legkevésbé, hogy, ha az egyik fél nézeteltéréseit, vitáit a másik oldja meg. Segítségnek tűnhet, de jobb nem beleavatkozni a partner ügyeibe, és nem elvinni helyette a balhét még akkor sem, ha ő kéri. Ezzel ugyanis azt érheti el az illető, hogy párja még erősebben konfliktuskerülővé válik, ami a kapcsolatuknak is rosszat tesz, illetve azt is, hogy azzal a bizonyos baráttal, családtaggal vagy ismerőssel neki is megromlik a viszonya.

Zavaró szokások

Van néhány bevett női szokás, amit sokan szexinek gondolnak, pedig valójában a férfiak egyáltalán nem kedvelik őket. A következők pontosan ilyenek: érdemes tudni róluk, mert lehet, hogy tudattalanok.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük