Miről árulkodik, ha a beszélgetőpartner elfordítja a testét? Nem jelent túl jót

A testbeszéd könnyedén elárulja, szimpatikusnak vagy antipatikusnak talál-e a másik. Csupán pár mozdulatra kell odafigyelni.

ket no beszelget
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány mozdulat vagy gesztus annyira tudattalan, hogy csak nagy odafigyeléssel tudja kontrollálni őket az ember. Éppen ezért van az, hogy a testbeszéd önkéntelenül is árulkodik az érzésekről, a személyiségjegyekről és a véleményről. 

Néhány testtartás megmutatja, hogy valaki nem érzi jól magát a kialakult helyzetben, nem kedveli, sőt, kifejezetten ellenszenvesnek találja a beszélgetőpartnerét. A következő viselkedések egyértelműen antipátiáról árulkodnak.

Amikor elfordítja a testét

Ha egy embert érdekli a másik, illetve annak mondandója, akkor igazán odafigyel rá - és ezt a teste is jelzi. Teljes mértékben odafordul felé: mind a felsőteste, mind a lábfeje a partner irányába néz. Ha ez nem így történik, hanem inkább elfordul egy kicsit, az arról árulkodik, hogy kellemetlenül érzi magát a helyzetben, nem szimpatizál az illetővel, és minél hamarabb szeretne menekülni a beszélgetésből.

antipatia

Szintén ezt mutatja, ha a megszokottnál sokkal távolabb áll a másiktól. Persze, a személyes tér betartása fontos, de, ha valaki ennél jóval messzebb helyezkedik, az szintén antipátiát jelez. Ha ráadásul a partner közeledni próbálna, ő viszont azonnal hátralép, az ellenérzés valószínűleg még erősebb, reakciója pedig azt üzeni, hogy a lehető leggyorsabban szeretné befejezni a beszélgetést.

Árulkodó orr és szemek

A kutatások szerint az emberek gyakran megérintik az orrukat, amikor valami negatív dolog történik, vagy, amikor valaki olyannal kell szóba elegyedniük, akivel nem szimpatizálnak. Ha a másik tehát gyakran nyúl az arcának e részéhez, többször is megdörzsöli, megvakarja az orrát, az szintén ellenszenvről mesél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jellemző még ilyenkor az, hogy az illető kerüli a szemkontaktust, feltűnően gyakran elpillant, vagy lefelé, illetve oldalra irányul a tekintete. Ez ráadásul egyben érdektelenséget és a tisztelet hiányát is jelzi.

Apró, de sokatmondó mozdulatok

Mindezeken kívül is rengeteg kisebb mozdulat van, ami sokaknak fel sem tűnik, pedig szintén arról árulkodik, hogy a másik nem kedveli a beszélgetőpartnerét. Ilyen többek között a karba tett kéz, az ajkak összeszorítása, a nyak gyakori megérintése, valamint az ásítás és az óra nézegetése is. Ezek egyébként nem csupán antipátiát mutatnak, hanem azt is, hogy az illetőt nem foglalkoztatja a másik mondandója, vagy unatkozik, ám néha túl nagy nyomás és stressz alatt is hajlamosak így viselkedni az emberek.

Ellenszenvet keltő testtartások

Ha azt szeretnéd, hogy mások gyorsan megkedveljenek, a következő mozdulatokat, testhelyzeteket mindenképpen kerüld el, mert szinte azonnal antipatikusnak mutatnak.

Ezt is szeretjük