18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

52 embert ölt meg Andrej Csikatilo, a rosztovi rém: felesége mindvégig a legjobb embernek tartotta
Andrej Csikatilo, a hidegvérű sorozatgyilkos felesége állítólag mit sem sejtett férje kettős életéről.

Andrei Chikatilo

Még a sorozatgyilkosoknak is gyakran megadatik a családalapítás öröme. Az már más kérdés, hogy általában borzalmas tetteikről mélyen hallgatnak szeretteik előtt.

Andrej Csikatilo, a rosztovi rémként hírhedtté vált kannibál gyermekgyilkos bűntetteit még felsorolni is nehéz, annyi szörnyűséget követett el élete során. A bizonyítékok ellenére felesége, Feodosia ‘Fayina’ Odnacheva a végsőkig hitt ártatlanságában.

Feodosia Odnacheva, a rosztovi rém felesége

Andrej Romanovics Csikatilo még az első gyilkossága előtt ismerkedett meg Feodoszija Odnacsevával, akit fiatalabb húga, Tatjána Csikatilo mutatott be neki 1963-ban. Találkozásuk után két héttel már össze is házasodtak.

Andrej Csikatilo és Feodoszija Odnacseva.
Andrej Csikatilo és Feodoszija Odnacseva.
Fotó: FiendByte / Twitter

Hiába tetszett Feodoszija Odnacseva a későbbi szovjet sorozatgyilkosnak, a férfi merevedési zavarral küszködött. A rosztovi hasfelmetsző később maga is bevallotta, hogy feleségével alig volt szexuális életük, így csak hosszas próbálkozás után sikerült gyereket nemzeni. Végül 1965-ben megszületett kislányuk, Ljudmila, majd négy évre rá fiuk, Jurij. A Don menti Rosztov bányavárosában telepedtek le.

Andrej Csikatilo, a tanár

Andrej Csikatilo 1964 és 1981 között tanárként dolgozott, így kerülhetett közeli kapcsolatba gyerekekkel és kamaszokkal. Már 1973-tól kezdve szexuálisan zaklatta diákjaikat, aminek következtében kétszer kellett munkahelyet váltania, ám idővel a molesztálások és panaszok miatt végleg felfüggesztették. Később építőanyag-gyártó cégnél dolgozott, melynek köszönhetően a Szovjetunió különböző területeire utazhatott, és a gyilkosságokhoz szükséges eszközöket is könnyen beszerezhette. A vonatutak alatt szemelte ki áldozatait, és ekkor férkőzött a bizalmukba.

Ugyan Feodoszija Odnacseva végig azt állította, nem tudott férje tetteiről, egyesek kétkednek szavahihetőségében, hiszen az iskolai zaklatási ügyekről bizonyosan tudomása volt, és a férfi első gyilkosságánál is ő szolgáltatott betonbiztos alibit.

Az első gyilkosság

Mielőtt Andrej Csikatilo 1978-ban kioltotta a kilencéves Jelena Zakatnova életét, vele látták utoljára élve a kislányt. Felesége azt állította, férje végig mellette volt otthon. Hogy lezárják az ügyet, végül egy másik erőszaktevő, Alexander Kravcsenko kapott börtönbüntetést helyette, akit 1984-ben végeztek ki.

Amikor Csikatilo rájött, hogy ilyen egyszerűen megúszhatja tetteit, miközben beteges szexuális igényeit is kielégítheti, megállíthatatlan lett. Kiszemeltjeit módszeresen megkötözte a munkahelyéről lopott kötözőanyaggal, és mivel erekcióra csak úgy volt képes, hogyha fizikai fájdalmat okoz, több helyen megszúrta őket, vagy kivágott belőlük darabokat, belsőségeket, amiket elfogyasztott, gyakran még a szemeiket kivájta. Áldozatainak, miután megfojtotta őket, vagy erőszaktevés közben elvéreztek, alaposan elrejtette holttesttét. 1990-ig bevallása szerint 56 gyereket és tinédzsert csalt tőrbe, noha a hatóság 53 testet talált meg.

A kommunizmusban nem lehetnek sorozatgyilkosok

A Gorbacsov-rezsim alatt egyre nőtt a nyomás a nyomozóhatóság vállán, hogy minél előbb felgöngyölítsék a gyomorfogató ügyeket. Külön nehezítette a folyamatot, hogy a médiát nem értesíthették a körözésről, hiszen az csorbíthatta volna a kommunista hatalom tekintélyét, a rendszerbe nem illett bele egy sorozatgyilkos. Mindennek titokban és észrevétlenül kellett zajlania.

A rendőrök kifejezetten olyan helyeken járőröztek, ahol bizonyosan felbukkanhat a rejtélyes, erdei vetkőztető gyilkos, ahogy ők nevezték. A titkos hajtóvadászatnak köszönhetően több száz más erőszaktevőt sikerült elkapniuk, de Csikatilo 12 éven át szinte észrevétlen maradt.

Legutolsó rémtettét már nem úszta meg: Szveta Korosztik eltűnésének éjszakáján épp egy kirendelt járőrnek tűnt fel Andrej Csikatilo gyanús viselkedése a közeli vonatállomásnál. A Viktor Burakov vezette nyomozás során kiderült, hogy korábbi gyilkosságok kapcsán is felmerült a férfi neve, így elfogatóparancsot adtak ki ellene. 

Amikor bilincsbe zárták, a kihallgatások elején a férfi tagadta a vádakat, végül egy pszichológusnak nyílt meg, akinek minden elkövetett szörnyűséget részletesen elmesélt. Sőt, korábban eltűntnek hitt emberek holttestének helyét is megmutatta. Az 1992-ben tartott tárgyalásán egy ketrecbe zárták, hogy megóvják őt azoktól a felbőszült lakosoktól, akiknek szerettei halála az ő kezén száradt. 52 gyilkosságot tudtak rábizonyítani, minden egyes kioltott életért halálra ítélték, végül 1994-ben fejlövéssel végeztek fele.

Andrej Csikatilo családja a letartóztatása után

Feodoszija Odnacseva az 1990-es letartóztatást követően az alábbit nyilatkozta a Moszkva Timesnak:

- Ha tudtam volna, mit művel a férjem az elmúlt években, természetesen minden tőlem telhetőt megtettem volna, hogy megállítsam. De honnan tudhattam volna? 

Andrej Csikatilo, mellette lánya, Ljudmila kislányával és férjével.
Andrej Csikatilo, mellette lánya, Ljudmila kislányával és férjével.
Fotó: pinterest

A nő vallomása szerint férje többször is megjelent véres ruházatban, amikre mindig logikus magyarázatot adott. Abba is csak utólag gondolt bele, hány éjszakát töltött úgy egyedül, hogy semmit nem tudott a férfi hollétéről. Ennek ellenére soha nem gyanakodott rá, az egyik legjobb embernek tartotta, és 27 évig boldog házasságban éltek. Feodoszija Odnacseva szerint senki nem nézte volna ki belőle, hogy ilyen szörnyűségekre képes. Amikor a hatóságok kiérkeztek a házukhoz, azt hitte, az illegálisan épített garázs miatt jöttek, amit nem sokkal a letartóztatása előtt épített a közelben.

- Soha nem lett volna képes bántani senkit. Soha nem tudna senkit bántani - ismételgette a nő a kikérdezés során.

Annak ellenére, hogy a kihallgatóbizottság hitt a nőnek, nem mindenki volt így ezzel. A barátai elhagyták, a szomszédok is kirekesztették, és különböző halálos fenyegetéseket kapott nemcsak ő, hanem gyerekei is. Végül még a tárgyalások megkezdése előtt Ukrajnába menekültek, majd megváltoztatták a nevüket. Azóta is anonimitásban élnek, Feodoszija Odnacseva jelenleg 81 éves lehet, ha még él.

Egészen 2009-ig nem lehetett hallani felőlük semmit, azonban Andrej Csikatilo fia, az akkor már 39 éves Jurij Fehéroroszországban, Kharkov városában megkéselte egyik ismerősét, aki szerencsésen túlélte a támadást. Az esetről a helyi újságban írtak. Lányáról, Ljudmiláról, annak férjéről és közös gyerekéről nem jelentek meg hírek, remélhetőleg békésen élnek valahol anonimitásban, és elkerülik őket apja démonai.

29 emberrel végzett, most komfortosan éldegél a börtönben - Sorozatgyilkosok portréi

A fotók láttán az embernek az az érzése támad, hogy a tekintetek egyenesen a lelkébe fúródnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük