Martfű utcái imádni valók: nagy kár, hogy a hidegvérű gyilkos jut eszébe mindenkinek a kisvárosról

Martfűt sokan a hírhedt sorozatgyilkosról ismerik, pedig az Észak-Alföld gyöngyszeme.

Martfű története, látnivalói

A kacskaringós Tisza bal partján, Szolnoktól 18 kilométer távolságra fekszik a gyönyörű Martfű. A 6 ezer fős kisváros hangulatos utcáival, gyönyörű természeti és épített emlékeivel az Észak-Alföld gyöngyszeme lehetne, a legtöbben mégsem szépségeiről ismerik.

Noha a Szolnoktól busszal és vonattal is 30 perces úttal megközelíthető kisvárosban egymást érik a látnivalók, Martfű nevét egy bűnügy, egy hidegvérű gyilkos és a magyar igazságszolgáltatás talán legnagyobb tévedése tette országos szinten is ismertté.

A martfűi rém

A sajtóban martfűi rémként emlegetett, szolnoki születésű Kovács Péter eredetileg teherautó-sofőrként dolgozott Martfűnél az '50-es, '60-as években. A családos emberről senki nem gondolta volna, hogy valójában egy rettegett sorozatgyilkos, aki az esti órákban, az utcán egyedül tartózkodó nőkre vadászik kegyetlen módszerekkel.

Az első bűneset után az áldozat ellentmondásokba keveredő párját zárták a Csillag börtönbe, aki ezt követően 11 évet ült ártatlanul, a gyilkos csak az 1960-as évek végén lepleződött le, végül kötél általi halálra ítélték. A történetéből 2015-ben Sopsits Árpád készített filmet A martfűi rém címmel. A gyönyörű városka híre így rendre negatív kicsengést kapott.

Martfű, az észak-alföldi gyöngyszem

A vérfagyasztó történet sajnos nem igazán tett jót Martfű hírnevének, pedig a kisváros csakugyan meseszép, és egész évben izgalmas úti cél. A településen gyönyörű kastélyszálló és egy termál-gyógyfürdő is várja a látogatókat, 60 °C-os, nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, jódos hévízzel, ami gyógyhatása miatt a reumás ízületek és a női szervek kezelésében egyaránt hatékony.

A fürdő teljes árú napi belépőjegye 1800 forint, 25 év alatti diákok és nyugdíjasok számára 1500 forint, emellett több ajánlat él a néhány órára szóló belépőtől a wellness-komplexummal összekötött szolgáltatásig, érdemes erről a fürdő honlapján tájékozódni.

Látnivalók a városban

Martfű a Tisza bal partján fekszik, a folyó szabad strandja, zöldövezete és a város kempingje nyáron vonzza igazán a pihenni vágyókat. Egész évben érdekes viszont hely- és ipartörténeti gyűjteménye, mely a város múltjáról, mindennapi életéről és a helyi cipőgyár történetéről szól. A kisvárosban Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrász, restaurátor Műterem-galériáját is érdemes megnézni, ő az, aki a település köztereinek szobrait tervezte.

Martfű főtere, a Szent István tér impozáns, és egymást érik itt a szebbnél szebb építészeti emlékek. A tér névadójának szobra mellett áll a városháza, a Szent Tamásnak szentelt római katolikus és a református templom, valamint több emlékmű is.

Megnézhetitek itt többek közt az Időkapu elnevezésű millenniumi emlékművet, mely bronzkapujával egyszerre állít emléket a világ- és a magyar történelemnek - mintáit Madách Imre Az ember tragédiája című műve és Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye ihlette -, valamint az 1848-49-re emlékező szobrot is.

De felsorolni is nehéz lenne, mennyi látnivaló van itt egy kicsi helyen, nem beszélve a környező településeken működő madárparkról, a repülő- vagy épp a macimúzeumról. Martfű hangulatos utcáin pedig egy igazán kellemes sétát tehet az ember, egy pillanatra sem gondolva a vérfagyasztó történetre.

(Képek: Indafotó/Balla BélaAtis4.)

Az Alföld 4 legszebb falucskája, ahol ma is élnek a hagyományok: pont olyanok, mint pár száz éve

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük