9 tudatalatti ok, amiért az exeddel álmodsz: sanszos, hogy az életedben történő változásokat akarja az elméd feldolgozni

Az álmokban megjelenő volt kedvesed is csak szimbólum, ami a belső lényed megértésének egy kulcsa lehet, ha tudod értelmezni.

GettyImages-682304925
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy ideális szituációban az alvás pihenésről szól, de ha az ex is főszerepet játszik benne, elég felkavaró lehet. Akár barátságban, akár viszályok közepette váltak el a felek, megemésztetlen érzéseket hagyva maguk után, az élmény még ébren is lefoglalhatja az ember gondolatait. 


Talán jó hír lehet, de ha az exeddel álmodsz, nem feltétlen jelenti, hogy tudat alatt mindenképp újraélesztenéd azt a régi tüzet, rengeteg más dolog is lehet a hátterében, amire hirtelen nem is gondolnál.

Az exed csak egy szimbólum, az álmaid rólad szólnak

A legnagyobb hiba azt hinni, hogy az álmaid azokról az emberekről szólnak, akik szerepelnek benne. Az álmok mindig szimbolikusak, rejtett és kódolt tartalmak egyvelegei. A tudatalatti mindig az elérhető legjobb ábrázolási formákat szedi elő, ha valamit álom és szimbólumok útján közölni szeretne veled. Ha meg szeretnéd fejteni, hogy mit akar mondai, ha az exeddel álmodsz, először arra kell rájönnöd, hogy a volt párod mit jelent számodra. 

Az álmodban megjelenő emberek az érzelmeid megtestesítői, az elméd szüleményei. Az álmok segítenek érzelmeket feldolgozni azáltal, hogy képekké, emlékekké kódolják és építik őket. Amit az álmainkban tapasztalunk, nem biztos, hogy valós tapasztalások, viszont az érzelmek, amik hozzáfűznek, mindenképp igaziak. Az álmok és érzelmek közti kapcsolatot a UC Berkeley Alvás és Agyi Képalkotási Labor bizonyítékokkal is alá tudja támasztani. Ezzel foglalkozó tanulmányuk arra a következtetésre jutott, hogy nem elegendő alvás következtében a rövid REM-szakasz a mindennapokban problémát okozhat a komplex érzelmek megértésében.

GettyImages-157694604
Fotó: ugurhan / Getty Images Hungary

Pozitív vagy negatív tulajdonságokról is van szó, azok a karakterisztikák, amiket az exed szimbolizál, a benned lezajló érzelmi változásokra utalnak. Ha úgy érzed például, hogy a mostani partnereddel rosszul bántál valami módon, és olyan arcodat mutattad, ami leginkább az exedre emlékeztet, ahogy veled bánt, akkor nagy az esélye, hogy vele fogsz álmodni. Hogy mit is jelentenek ezek az álmok aszerint, hogy az exed vagy exeid milyen körülmények közt jelennek meg benne?

Ha az első szerelmeddel álmodsz

Ha az első szerelmed után vágyakozol, vagy mézes-mázos körítésben jelenik meg álmodban, azt jelenti, hogy az érzés után epekedsz, amit akkor éreztél, amikor vele voltál. A való életben azt olyan események indikálhatják, mint egy jelenlegi párkapcsolat elhidegülése, vagy ha nem vagy kapcsolatban, akkor régóta tartó egyedüllétre is utalhat.

Ha egy nem régi exeddel álmodsz

Ha egy olyan emberrel álmodsz, akivel nemrég szakítottál, akkor az azért van, mert a tudatalattid épp az érzelmeid feldolgozásán munkálkodik. Milyen volt a szakítás? Örülsz, hogy vége, vagy azt kívánod, hogy bárcsak meg sem történt volna? Mérges vagy, esetleg bűntudatod van, mert csináltál valamit, ami az egészet megmérgezte? A tudatalattid mindenképp megfogja valahogy azt a nemrég véget ért kapcsolatot, és sejteti, mi az a rész, érzés, amit fel kell dolgoznod.

GettyImages-1147368115
Fotó: Adolescent Content/Nhi Nguyen / Getty Images Hungary

Ha a legutóbbi exed bocsánatot kér

Ha a legutóbbi párod bocsánatot kér álmodban, felébredve is megfordulhat a fejedben, hogy mi van, ha mégis vissza szeretne kapni. Őszintén szólva semmi, mert ahogy ő sem férkőzik hozzá az álmaidhoz, csak te lehetsz az, aki ezt a lehetőséget fontolgatja.

Ha egy nem régi exed visszautasít

Az álmok olyanok, mintha egy önmagaddal folytatott beszélgetést élnél át. A tudatalattid így akar üzenni, hogy mit is kéne tenned: akármit is mond az exed neked álmodban, ugyanaz, amit te is mondanál magadnak az exedre való tekintettel.

Ha az első szerelmeddel veszekedsz

Az első szerelem midig valami olyat jelképez, ha az álmok világáról van szó, ami a való életben belső vívódásokat okoz számodra. Legtöbbször azt, hogy nem tudsz szeretve gondolni önmagadra. Miért érzel így magad iránt, és mi akadályoz meg benne, hogy megbékélj magaddal? Ezekre a kérdésekre kell, hogy választ találj.

GettyImages-108271769
Fotó: StephanHoerold / Getty Images Hungary

Ha visszafogadtad egy mérgező exedet 

Először is jó lenne, ha belső vizsgálatot tartanál, visszafogadnád-e azt az embert, ha megint feléd sodorja a sors. Ha igen, jobb, ha gyökerestül szabadulsz meg ezektől az érzésektől. Viszont ha arra jutottál, hogy nem, és az álomban elég jól ki is jöttetek, akkor az azt jelenti, hogy kezdesz magaddal megbékélni, és a konfliktusokat feloldani magadban, amiket ő okozott.

Ha kérdőre vonod a személyt, aki szó nélkül tűnt el 

Egyrészt a kérdőre vonás az elengedés egyik megnyilvánulása is lehet, hiszen ha a való életben nem is volt rá lehetőséged, legalább álmodban kérdőre vonod azt a személyt, aki benned annyi sebet hagyott. Másrészt az álomban megjelenő szituáció szimulációként is szolgálhat, ami arra a lehetőségre készít fel, ha megint megtörténne veled.

Ha megint szakít veled

Ha a legutóbbi párod szerepel az álomban, azt jelenti, még mindig van mit lelkileg feldolgoznod. Viszont ha egy régi szakítás emlékei játszódnak újra, valami nemrégiben átélt sikertelen élmény állhat a hátterében.

GettyImages-1157357197
Fotó: Hello World / Getty Images Hungary

Ha az exed valaki mással randizik

Ha azt álmodod, hogy az exed már valaki mással van, egyfelől azt is jelentheti, hogy kezdesz megbékélni a szakításotokkal, és neked is itt az ideje, hogy te is továbblépj. Egy újabb olvasata lehet ennek az álomtípusnak, hogy talán túlságosan is a volt párodra fókuszálsz. Pont ezért érdemes elgondolkoznod, vajon tényleg túl vagy rajta?

Rengeteg szituáció, más-más olvasatok

A volt szerelmek álmokban való megjelenése számos szituációban és szereplőkkel körítve jöhet elő, aminek helyes értelmezése mindig attól függ, mennyire tudod őket mint az elméd kivetített szimbólumait egymással kapcsolatban értelmezni, és a saját életedben történő eseményekkel párhuzamba hozni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit jelentenek az álmaid?

A fent sorolt variációk is ezekre az árnyalatnyi érzelmi viszonyulások közti kapcsolatokra szerettek volna rámutatni. A megoldások kulcsa mindig a te kezedben van, csak értsd önmagad és a benned zajló lelki folyamatokat.

Léteznek bizonyos egyetemes álmok, melyek kultúrától és környezettől függetlenül ugyanazzal a jelentéstartalommal bírnak.

Ezt is szeretjük