Még életében megcáfolta a monogámia elméletét Albert Einstein: „keserű gyümölcsnek" nevezte el
Albert Einstein egyáltalán nem volt a monogámia híve - olyannyira, hogy ki is fejtette, mi a baj vele.

albert einstein nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Albert Einstein világhírnévre tett szert az általános relativitáselmélete miatt, melyben a testek és a téridő kapcsolatát fejtette ki. Úgy tűnik, a párkapcsolatokról is születtek elméletei.

Nemrégiben a feleségével és lányával folytatott levélváltásaiból kiderült, hogy az elismert elméleti fizikus nemcsak hogy nem vetette meg a testi örömöket, hanem több felesége és szeretője is volt.

A monogámia elméletének cáfolata

Albert Einstein úgy vélte, hogy a monogámia idegen az ember természetétől. - A lappangó természet csak annál erőteljesebben fog a felszínre törni, ha a körülmények és a társadalmi szabályok akadályokat gördítenek az egyén útjába - írta egyik levelében.

Albert Einstein és első felesége, Mileva Marich.
Albert Einstein és első felesége, Mileva Marich.

A zseniális fizikus saját tapasztalataiból is merítkezett a monogámia elméletének megcáfolásakor. Hűtlen volt első feleségéhez, Mileva Marichhoz, mígnem végül elvált tőle, és szeretőjét, Elsa Einsteint vette nőül, aki egyben az unokatestvére is volt. A válás után tehát ismét házasságba lépett, ám nem mondott le afférjairól.

- Ez idő tájt Európában egy ambiciózus, karizmatikus férfitől ez egyáltalán nem volt szokatlan "szoknyavadász" viselkedés - mondta Gerald Holton, a történész. Az már inkább figyelemfelkeltőbb, hogy Albert Einstein mennyire nyersen és őszintén beszélt a kalandozásairól, amit tökéletesen be tudott illeszteni a saját erkölcsi kódexébe.

A szabad szerelem

Albert Eintstein sok minden volt, de monogám biztosan nem. Ma már úgy hívnánk, hogy ő a szabad szerelemben hitt. Valójában csak azért vette el unokatestvérét, mert Elsa Einstein szülei belekényszerítették a házasságba, mindemellett az akkor már két felnőtt lányára sem akart szégyent hozni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Közrejátszottak a régi generáció erkölcsi előítéletei és a hiúság is - olvasható egy 1915- ben írt levelében.

- Azt kell csinálni, amit élvezel, anélkül, hogy másokat bántanál vele - mondta. Albert Einstein félrelépéseit egyáltalán nem vette komolyan, állítása szerint cseppet sem befolyásolták aktuális házastársa iránti érzelmeit. 

Az ember természetéhez tartozik a hűtlenség

Albert Einstein egyszer azt tanácsolta egyik barátjának, aki bánkódott férje hűtlensége miatt, hogy az affér egy teljesen természetes emberi vágy, és nem tesz jót, hogyha valaki ellenáll ennek a hívó szónak. Ha valaki beleerőlteti magát a monogámiába, az keserű gyümölcs minden érintett számára.

Szerinte, ha a férfi tisztességesen bánik a feleségével, akkor a nőnek tolerálnia kell a házasságtörést. 

Albert Einstein és második felesége, Elsa Einstein.
Albert Einstein és második felesége, Elsa Einstein.

- Mosollyal szabad viszonyulni az ilyen helyzetekhez, nem pedig háborút indítani - vélekedett erről a néhai elméleti fizikus.

Életrajzírója szerint Albert Einstein nem szeretett mély kapcsolatokat kialakítani, a kötetlenebb viszonyokat preferálta. Amikor érzésekről esett volna szó, akkor ő inkább a rideg tudomány mögé rejtőzött. Ám legjobb barátja, Mihele Besso halálos ágya mellett azt mondta a haldokló férfi fiának, hogy: „Csodálom az apádban, hogy egész életében egyetlen nővel maradt. Ez egy olyan projekt, amiben én kétszer is kudarcot vallottam.”

A lányok országának különleges világa

A moszóknál a nők hozzák a döntéseket. A házasság nem fontos a számukra, a szerelem viszont már annál inkább.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük