A szüleid vagy az új párod a családod?
3 tipikus hiba, amivel halálra ítélheted a kapcsolatodat
Ha rátaláltál az ideális pasira, ideje elszakadni a szülőktől.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világéletedben közel álltak hozzád a szüleid, de az utóbbi időben kezd komolyra fordulni a kapcsolatod pároddal? Természetesen a családodnak mindig kell, hogy legyen helye az életedben, de amennyiben a párod is fontos számodra, és immár vele osztanád meg a magánéleted, bizony el kell fogadni, hogy néha nemet fogsz mondani a szüleidnek. Különben, ha nem teszel meg bizonyos dolgokat, akár tönkre is mehet a párkapcsolatod: íme, a leggyakoribb hibák!

Túlzottan adsz a véleményükre

A család a szocializáció elsődleges közege, vagyis gyermekként nemcsak azt tanulod meg a szüleidtől, amire nevelnek, de nagyrészt az értékrendjüket is átveszed. Kamaszként persze jöhet a lázadás, de sokan felnőttként is adnak a szülők véleményére.

Ez a visszajelzés sok szempontból hasznos lehet, hiszen megerősít, biztonságot ad, ha kételkedsz magadban. Amennyiben azonban a szüleid az átlagnál kritikusabbak a párodat illetően, te pedig ezen a téren is szentírásnak veszed a szavukat, könnyen a nullával tehetik egyenlővé a párkeresési esélyeidet. Bár sok dologban a segítségedre lehet a családod, a párodat elsősorban neked kell kiválasztanod.

Ha nekik senki nem elég jó, könnyen lehet, hogy azért jut csődbe a kapcsolatod, mert egy idő után te is a szülők kritikus szemével kezded nézni a pasidat, és úgy érzed, ha olyan más, mint a családod, valóban nem ő az, aki hozzád való lenne.

Pedig ebben a helyzetben csak egy fontos: hogy te szeresd az illetőt, és boldoggá tegyen. Ha a családi elvárásoknak nem felel meg valami miatt, felnőttként is szembemehetsz egy kicsit a szüleiddel - nem csak tizenévesként állt jogodban a lázadás.

Együttlakás

Az egyetemről frissen kikerülve vagy éppen nem kifejezetten jól jövedelmező állással a birtokodban praktikus és kedves felajánlásnak tűnhet a szüleid részéről, hogy a pároddal költözzetek hozzájuk. Amennyiben azonban ezt elfogadjátok, komoly hiba lehet a kapcsolatotokra nézve, akkor is, ha a pasid a lehető legjobb viszonyban van a családoddal.

Amíg ugyanis otthon vagy, a szüleid az ő kicsi gyermekükként fognak kezelni, és ezt a kiváltságos helyzetet a pasidra is kiterjeszthetik, ami könnyen az intim pillanataitok rovására mehet. Ha közös háztartásban éltek, vitathatatlan, hogy vannak bizonyos kötelességeitek feléjük, így azt is jogosnak érezhetik, hogy hétvégente keljetek fel időben a közös reggelihez - hiába élnétek inkább magánéletet vagy lennétek kettesben.

De önmagában az is romboló lehet, hogy nem ketten alakítotok ki egy közös rendszert, hanem valaki másé szerint próbáltok élni - hiszen ez is egy szükséges lépés lenne a közös jövő felé. Ha tehát szeretnéd elkerülni, hogy a párkapcsolatod tönkremenjen, próbáld megoldani a különköltözést! Amennyiben megelégedtek egy szobával, az albérlet sem megengedhetetlen, és hidd el, ha nem vagytok nap mint nap összezárva, az még a családoddal való kapcsolatnak is jót tehet.

Állandó szívességek

Ha a szüleidnek szüksége van a segítségedre, természetes, hogy a lehetőségeidhez mérten megpróbálsz minél hamarabb a rendelkezésükre állni. Amennyiben azonban minden hétvégén van valamilyen sürgős ház körüli tennivaló, ami a te közreműködésed nélkül kivitelezhetetlen, könnyen azon kaphatod magad, hogy a hét minden napja valamilyen munkával telik a számodra.

Ha pedig a pihenésre, különösen a kettesben megejtett kikapcsolódásra nem marad időd, nem csoda, hogy a párod kezdetben zokon veszi mindezt, hiszen hosszú távon akár végzetes eltávolodáshoz is vezethet a helyzet.

Sajnos meg kell tanulnod néha nemet mondani a szülői nyomásra, ha szeretnéd megóvni a családi békét a másik oldalon - vagyis a párkapcsolatodban. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a családod úgyis mindig ott lesz neked, hiszen a vérségi köteléket lehetetlen elszakítani, így inkább őket hanyagold el, mivel a pasi, ha besokall, egyszerűen lelép.

A legjobb, ha megpróbálsz valahogy egyensúlyt teremteni a két oldal között. Néha a közös hétvégét bizony megéri feláldozni, hogy helyette rendbe rakd a szülőkkel a kertet, cserébe viszont megeshet, hogy nem tudsz elmenni nekik bevásárolni, mert akkor éppen kettesben ebédelnétek a kedveseddel.

Ezt is szeretjük