Miért nem kívánod a szexet?
Ha nem élvezed a szexet, esetleg nincs orgazmusod, az nem a te hibád! Számos ok húzódhat meg a háttérben, amelyeknek utána kell járni!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos, még ma is sokan dobálóznak könnyedén a frigid szóval olyan nők kapcsán, akik nem képesek átélni az orgazmust, sőt, a szexet sem kívánják. Pedig a frigiditás komoly probléma, amely mögött akár éppen a partner hozzáállása állhat.

Frigiditás?

A frigiditás csökkent nemi vágyat vagy annak teljes hiányát jelenti, de frigiditásról beszélünk abban az esetben is, ha az orgazmus rendszeresen elmarad. Anorgazmia - az orgazmus hiánya - esetén annak ellenére, hogy a nő nemi vágya jelen van, és az izgalmi szintje maximális, képtelen átlépni az orgazmus küszöbét. Már ez önmagában problémát jelent a nő számára, amelynek egyenes következménye a vágy fokozatos csökkenése, amely fájdalmas közösüléshez, vagy akár a hüvely záróizmainak görcséhez vezethet.

Attól függően, hogy a nő szexuális életében jelen lévő zavar kezdettől fogva jelen van, vagy csak egy idő után jelentkezik, beszélünk elsődleges és másodlagos frigiditásról. Az elsődleges frigiditásban szenvedők - akik életükben egyszer sem voltak képesek szexuális izgalomra, illetve az orgazmus átélésére sem önkielégítéskor, sem a partnerrel való közösülés alkalmával - száma szerencsére csekély, a másodlagos frigiditás azonban már több nőt érint. Ez utóbbi kategóriába tartoznak azok, akiknek a szexuális életével kezdetben nem volt gond, valamilyen okból kifolyólag azonban egyszer csak elvesztették azon képességüket, hogy szexuális izgalmat, valamint orgazmust éljenek át.

Ha a szex a múlté

A frigiditást számos tényező kiválthatja, kezdve a nő önértékelésétől a neveltetésén át egészen a partnere szexuális viselkedéséig.
Az elsődleges frigiditás kialakulásának hátterében az esetek többségében valamilyen zavar áll, amely még a szexuális fejlődés időszakában következett be, és amely jelentős mértékben befolyásolta a nő későbbi hozzáállását a szexhez.

Az okok között szerepelhet bármilyen konfliktus, amelynek hatására a nőben ellenérzés alakult ki a férfiak iránt, de olyan probléma is, amely az önértékelésben okozott maradandó károkat, folytonos megfelelési kényszert eredményezve. Zavart okozhat továbbá a szexuális életben az is, ha a nő, bár pszichésen egészséges, sosem találkozott olyan partnerrel, akinek szexuális viselkedése kielégítő lett volna.
A másodlagos frigiditás kialakulásának oka mindig valamilyen pszichés eredetű zavarra vezethető vissza. A leggyakrabban hosszan tartó depresszió, stressz vagy a párkapcsolatban hosszabb ideje jelenlévő konfliktus tehető felelőssé a frigid magatartásért, de eredményezheti az is, ha a nő úgy gondolja, már nem megfelelő a férfi számára, vagy folytonos megfelelési kényszert érez partnere iránt: retteg attól, hogy elveszíti, ezért kényszeresen igyekszik mindent megtenni érte, háttérbe szorítva ezzel saját szexuális vágyait is.

A frigid magatartás mindezek mellett abból is eredhet, hogy a nő alapvetően negatív szexuális szemlélettel rendelkezik abból kifolyólag, hogy olyan családban nevelkedett, ahol a szexualitást önmagában helytelenítik vagy ellenzik. Később befolyásolhatja a szexhez való hozzáállást az olyan partner is, aki nem vesz tudomást a másik vágyairól, vagy csak egyszerűen nincs tisztában azokkal, de a változatosság nélküli, monoton nemi élet is hozzájárulhat a frigiditás kialakulásához.

A különböző betegségek, a nemi szervek rendellenes működése vagy gyulladása a legritkább esetekben felelősek a frigiditásért, egy-egy komolyabb elváltozás azonban, amely fájdalmat okozhat a közösüléskor, már befolyásolhatja a vágy mértékét. A tapasztalatok szerint egyes nyugtatók vagy antidepresszánsok is csökkenthetik a libidót, sőt, többen is beszámoltak a szexuális izgalom csökkenéséről azok közül, akik hosszabb ideje szedtek fogamzásgátló tablettákat. Ha az említett panaszokat észleled, mindenképpen keresd fel a nőgyógyászod!

Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, már egy ideje nem kielégítő a nemi életed, ne félj segítséget kérni! Először is keresd fel a nőgyógyászod, és beszélj vele őszintén a problémádról. Ha valamilyen szervi probléma áll a háttérben, akkor ő meg tudja állapítani, ha azonban ez kizárható, akkor ajánlani fogja, hogy partnereddel együtt vegyetek részt egy átfogó szexuális tanácsadáson.

A tanácsadás szexuálterápiás beszélgetésekből áll, amelynek során nemcsak fényt deríthettek a problémára, de fel is tudjátok dolgozni az esetleges konfliktusokat, gátlásokat és a nemiség iránti alapvető érzéseiteket. Ezek a terápiák általában abban is segítenek, hogy ismét felismerjétek magatokban a másik iránti vonzalmat, és megtanuljátok, hogyan is lehet újra és újra felkelteni a partnerben a szexuális vágyat.

Ezt is szeretjük