A kapcsolati erőszak nem magánügy: itt kérhetnek segítséget az áldozatok
Ne tartsd magadban, ha bántanak! Új krízisambulancia-hálózat segíti a kapcsolati erőszak áldozatait.

Ökumenikus Segelyszervezet Krizisambulanciak (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Országszerte hét krízisambulancia nyitotta meg kapuit a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjeinek és áldozatainak megsegítésére, köztük négy intézménnyel bővült az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózata.

A krízisambulanciák megismeréséért az Ökumenikus Segélyszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos kampányt indít a következő hetekben, hogy egy óriás matrjoska baba segítségével felhívják a figyelmet: az erőszak nem elfogadható, és van segítség.

Új krízisambulanciák az ország hét pontján

A krízisambulanciák működését és a figyelemfelhívó kampányt bemutató, budapesti sajtótájékoztatón elmondták, hogy jogászból, szociális szakértőből és pszichológusból álló szakértői stáb fogadja a kapcsolati erőszak érintettjeit az ország hét regionális krízisambulanciáján: Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Budapesten, Devecseren, Mosonmagyaróváron és Kaposváron.

Rácsok Balázs, Gancs Kristóf, Novák Katalin, Fellner Krisztián, Lehel László, Budai J. Gergő.
Rácsok Balázs, Gancs Kristóf, Novák Katalin, Fellner Krisztián, Lehel László, Budai J. Gergő.

Az új szolgáltatás elsődleges célja, hogy a szakemberek minél előbb hatékony segítséget nyújthassanak az érintetteknek, megelőzve így akár súlyos krízishelyzetek kialakulását is.

A szeretet nem árt

Lehel László, elnök-igazgató kiemelte, hogy a figyelemfelhívó akciók és prevenciós munka mellett az Ökumenikus Segélyszervezet több mint tíz éve segíti ellátásokkal a kapcsolati erőszak áldozatait, krízisközpontokat és titkos menedékházat működtet. A krízisambulancia-hálózat létrejöttével négy új intézménnyel bővül ez a tevékenység, ami lehetővé teszi, hogy a bántalmazás áldozatai mellett a bántalmazás veszélyeztetettjeinek is segítséget nyújthassanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

- Most induló közös kampányunk fő üzenete, a szeretet nem árt mottó azt üzeni: a kapcsolati erőszak semmilyen körülmények között nem elfogadható. Ezzel együtt azt is szeretnénk, ha a következő egy hónapban minél többekhez eljutna, hogy van hova fordulnia az érintetteknek - Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy a kormányzat határozottan elutasítja a kapcsolati erőszak valamennyi formáját, és minden rendelkezésére álló eszközzel tesz is ellene.

- Az ezen a területen kitűzött célokat és a kormányzati oldalról támogatható fejlesztéseket elindítottuk, ennek eredményei a segítséget kérők számára már érzékelhetőek. Fejlesztési forrásból összesen közel 3 milliárd forintot fordítunk az intézkedésekre. A kapcsolati erőszak áldozatai, a folyamat bármely fázisában vannak is, akkor mernek a problémáról jelzést adni, segítséget kérni, ha támogató közegben érzik magukat, ezért fontos hangsúlyozni, hogy a kapcsolati erőszak nem magánügy - tette hozzá.

Bántalmazás nemcsak fizikai vagy szexuális erőszak lehet

- Amikor bántalmazásról beszélünk, a legtöbbeknek a fizikai vagy szexuális erőszak jut eszébe, de épp annyira lehet bántalmazás az érzelmi, a lelki erőszak vagy akár a másik fél anyagi zsarolása. A baj sok esetben megelőzhető, ha az érintettek időben megtalálják a megfelelő fórumot, ahol bizalommal beszélhetnek problémáikról - hangsúlyozta Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője.

A kampány üzenete: a szeretet nem árt.
A kampány üzenete: a szeretet nem árt.

Hozzátette: a bántalmazó kapcsolatok nagy részében a nők, férfiak, gyerekek és olykor az egész család őrzi a titkot, a valóságot, mely a színfalak mögött zajlik. Gyakran fordul elő, hogy az áldozatok megpróbálják fenntartani a látszatot, hogy boldogságban, szeretetben élnek, miközben valahol mélyen ez teljesen felemészti őket, és szenvednek.

Ezt a külső látszat és belső feszültség közötti ellentétet szimbolizálják a segélyszervezet most induló kampányában a matrjoska babák, melyek a sajtótájékoztató után az összes olyan városban meg fognak jelenni, ahol krízisambulancia nyílt, ráirányítva az elérhető segítségre a figyelmet.

A személyes segítségnyújtást jelentő krízisambulanciák mellett a Segélyszervezet új honlapot is elindít. A www.aszeretetnemart.hu oldalon továbbra is elérhető lesz az elmúlt években nagy érdeklődéssel kísért online tanácsadó szolgáltatás, ahol az érintettek név nélkül kérdezhetnek a segélyszervezet szakértő munkatársaitól.  Ez a szolgáltatás különösen is hiánypótló ott, ahol még nem elérhető krízisambulancia.

„Megmutathatom neked a péniszemet?” - Felkavaró fotósorozat

Egy fotóművész, a 23 éves Eliza Hatch különleges, Cheer Up Luv nevű projektjével arra akarja felhívni a figyelmet, hogy sokkal több nőt zaklattak már szexuálisan, mint azt bárki gondolná. Képein ugyanis olyan lányokat örökít meg, akik mind-mind valamiféle utcai molesztálás áldozatai voltak. Nemcsak a róluk készült fotókat mutatja be, hanem az általuk átélt legrosszabb zaklatásról szóló történeteiket is. A sztorik pedig megrázóak, meghökkentőek és egyben borzasztóan szomorúak is. Ezeket kell átélnie a mindennapokban egy hétköznapi nőnek.

Képek forrása: Ökumenikus Segélyszervezet.

Ezt is szeretjük