Bántalmazott nők fotóiból nyílik kiállítás itthon - Bárki beküldheti a saját képeit

Magyarországon is egyre többen igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy fel kell lépni a kapcsolati erőszak ellen.

kapcsolati eroszak cover
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szexuális zaklatás és a kapcsolati erőszak óriási probléma, az elmúlt hetek botrányai pedig csak még inkább alátámasztották ezt. A magyarországi szervezetek most kampányokkal igyekeznek ráirányítani a figyelmet a súlyos problémára.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen - NANE - Egyesület idén is meghirdette a #Vankepemhozza címmel létrehozott fotóprojektet, ami lehetőséget ad arra, hogy a hétköznapokban sokszor hallgatásra kényszerülő nők üzenjenek egy képen keresztül, pont úgy, ahogy nekik jólesik.

Kiállítás nyílik a bántalmazott nők fotóiból

A #Vankepemhozza közösségi fotósprojektet a NANE azért hozta létre, mert tapasztalataik szerint a családon belüli erőszak áldozatait ritkán vagy egyáltalán nem hallgatják meg a környezetükben élők. Ha pedig mégis, nem hisznek nekik, vagy nem tartják komolynak a helyzetüket.

kapcsolati eroszak

A kampány ráhangolódás a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen rendezvénysorozatra is, mely idén azokra a dolgokra fókuszál, melyeket a hétköznapokban is meg lehet tenni a nők elleni erőszak csökkentése érdekében. Az eseménysorozat ma, november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének napján a Néma Tanúk felvonulással indul, majd december 10-én a 2B Galéria kiállításával zárul.

A jelentkezők a vankepemhozza@nane.hu címre küldhetik be fotóikat egy pár mondatos történet kíséretében. A képek anonim módon jelennek meg, ezért fontos, hogy az alkotás ne legyen azonosítható - olvasható az egyesület MTI-hez elküldött tájékoztatójában. Mint írják, egyre több fotó érkezik a NANE Egyesület Facebook-oldalára bántalmazott nőktől, akik expresszív fotókon fogalmazzák meg megpróbáltatásaikat vagy éppen szabadulásukat. A képek a NANE Facebook-oldalán található virtuális tárlaton folyamatosan nyomon követhetőek, és december 9-én és 10-én egy kiállítás keretében is megtekinthetők lesznek a 2B Galériában. 

A NANE Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. A segélyvonalon a családon belüli erőszak és a párkapcsolati erőszak területén képzett önkéntesek immár 23 éve fogadják a hívásokat az ország minden részéről. Ezeken felül az egyesület kiemelt feladatai közé tartozik a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismeretek terjesztése, publikációk írása, képzések és kampányok koordinálása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hárommilliárd forint az áldozatok megsegítésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is igyekszik többet tenni. Novák Katalin, a minisztérium család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában, hogy csaknem hárommilliárd forintot fordítanak kifejezetten arra, hogy a kapcsolati erőszak áldozatainak segítséget nyújtsanak.

Az államtitkárt, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársát annak kapcsán kérdezték, hogy idén is meghirdették a Vedd észre, ha valami nincs rendben! című kampányt a kapcsolati erőszak ellen. A nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja kapcsán az államtitkár kiemelte: a világnapok alkalmat teremtenek arra, hogy egy-egy fontos téma a közbeszéd középpontjába kerüljön. Az államtitkár azt mondta: most arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy van segítség, van hova fordulni. Beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban úgynevezett titkos menedékházat, krízisközpontot hoztak létre. Egy új fejlesztési forrásnak köszönhetően kríziskezelő ambulanciákat is nyitnak majd, ahol segítséget kérhet, aki azt érzi, valami nincs rendben a kapcsolatában.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a hatékony fellépéshez nagy szükség van a terepen dolgozók munkájára, a segélyszervezetekre is. Novák Katalin felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára. Mint mondta: azt szeretnék, ha minél szélesebb kör - többek között szociális munkások, pedagógusok, rendőrök - kapna speciális tudást, mellyel felismerik a bajt, és tudnak segíteni.

Rácsok Balázs, az ökumenikus segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a kormányzati támogatással egyre több területen tudnak segíteni. A segélyszervezet három krízisambulanciát fog működtetni. Rácsok Balázs is kulcsfontosságúnak nevezte, hogy beszéljenek a témáról. A megelőzés segítésére országszerte szervez fórumokat a segélyszervezet.

Mindezek ellenére azonban sajnos Magyarország még mindig nem ratifikálta az isztambuli egyezményt. Ráadásul az elmúlt hetek eseményei és botrányai világosan megmutatták, hogy itthon még mindig rendkívül erős az áldozathibáztatás, ami csak még nehezebbé teszi a helyzetet. Ahhoz, hogy elindulhasson a fejlődés, tényleg drasztikus változtatásokra lenne szükség.

Ezt is szeretjük