Milyen a férfi viszonya az anyjával? Akár mérgező hatással is lehet a párkapcsolatára

A férfi édesanyjával való viszonya erőteljesen befolyásolja azt, hogy milyen kapcsolatot alakít ki a párjával.

par anyos

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülői példa, a nevelés és a látott minták erőteljesen befolyásolják az emberek személyiségét, szokásait és viselkedését is. A nők és a férfiak családjukkal való viszonya pedig a párkapcsolataikra is hatással van.

A pasi anyjával való kapcsolata előrevetítheti, mit gondol önmagáról, hogyan bánik a nőkkel, milyen problémák merülhetnek fel később, sőt, akár mérgező viszonyra is figyelmeztethet. Egy szakértő mondta el, mi jelenthet veszélyt a későbbiekre nézve.

Ha a férfi nem kedveli az anyját

Tracey Cox párkapcsolati és szexszakértő szerint gyakran előfordul, hogy a férfinak rossz a kapcsolata az édesanyjával. Néha annyira, hogy még azt is kijelenti, hogy egyenesen utálja őt. A baj azonban az, hogy ilyenkor sokszor az egész női nem iránt így érez. Ha egy pasi tiszteletlenül beszél az anyukájáról, szidja, kineveti a háta mögött, az mérgező hatással lehet a párkapcsolatára is, mert nagy valószínűséggel a barátnőjével is hasonlóan fog bánni. Ha láthatóan ok nélkül viselkedik így vele, vagy érez így iránta, az a szakértő szerint a legtöbbször azt mutatja, hogy tart attól, hogy egy nő túl nagy hatalmat gyakorolhat felette. Ezért ilyenkor gyakori, hogy, amikor kezd komolyra fordulni a dolog a párjával, vagy menekül és szakít, vagy pedig különböző módszerekkel igyekszik elnyomni a másikat.

Amikor túlzottan kötődik hozzá

Nehéz megmondani, meddig egészséges a kötődés anya és fia között, és mikortól számít már túlzásnak a viszonyuk. Tracey Cox szerint az viszont biztos, hogy, ha a férfinak szinte nincsen privát szférája, nem dönt a szülői vélemény nélkül semmiben, és minden tekintetben hagyja magát befolyásolni, az már gondot jelenthet. Ebben az esetben ugyanis szinte soha nem a párja érdekeit, véleményét veszi majd figyelembe, hanem háttérbe szorítja a kedvesét az anyjával szemben. Így nem tud normális, szoros és kölcsönösségen alapuló viszonyt kialakítani a partnerével, mivel szinte hárman vannak egy kapcsolatban - ez pedig szintén megmérgezhet egy házasságot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha fél az édesanyjától

Ha tart a szüleitől, az a gyerekkorában alkalmazott túlzott szigorra, kemény büntetésekre, esetleges érzelmi vagy fizikai bántalmazásra utalhat. Sajnos ez gyakran azt eredményezi, hogy a kisfiúból szorongó, óvatos férfi lesz, aki retteg a párkapcsolatoktól, attól, hogy megbántják. Tracey Cox hangsúlyozta, hogy szintén sokszor előfordul, hogy az ilyen pasi mindenkit le akar nyűgözni, de csakis a félelem hajtja. Nem beszélve arról, hogy dühöt is érez az édesanyja iránt, amit a partnerére vetít ki. Egy kapcsolat pedig soha nem lehet igazán boldog, ha az egyik fél neheztel a másikra, vagy agresszíven viselkedik vele.

Mikor egészséges az anya-fiú viszony?

Az egészséges anya-fia viszony a párkapcsolatokra is pozitív hatást gyakorol. De, hogy mi utal erre? A szakértő azt is elárulta. Többek közt az, ha a férfi szereti az édesanyját, szívesen tölt vele időt, tud vele őszintén beszélgetni, felnéz rá, de képes önálló döntéseket hozni, nem fél, ha valamiben ellenkeznie kell vele, illetve nem helyezi mindig előtérbe a párjával szemben, és nem függ tőle. Ha ezek megvannak, akkor nem kell aggódni azon, hogy az édesanyjával való viszonya káros hatással lehet a párkapcsolatára.

Mit lehet tenni?

Ha viszont túlzottan kötődik az anyjához, fél tőle, vagy nem kedveli őt, akkor már nehezebb a helyzet, ám ekkor sem lehetetlen megoldást találni. Fontos az őszinte, nyílt kommunikáció mind a szülő és a fia, mind a férfi és a nő között. Érdemes megbeszélni a problémákat, a háttérben húzódó okokat, és felhívni a figyelmét arra, hogy változtatnia kellene néhány apróságon. Ha viszont ez otthon nem megy, javasolt szakértő segítségét kérni.

Így változik az anya arca fia esküvőjén

Az anya és fia közötti kapcsolat igen csodálatos tud lenni még akkor is, ha a gyermeke már nem is olyan kicsi, hanem felnőtt, és épp házasodni készül. A következő fotók gyönyörűen mutatják be, mit érez egy anya gyermeke esküvőjén: ezekben az ölelésekben minden benne van.

Ezt is szeretjük