Az 5 szeretetnyelv, amit jó, ha mindenki ismer - Mindenki másképp fejezi ki

Az öt szeretetnyelvről alkotott elmélet segítségével árnyaltabb kép kapható a szeretet kifejezésének módjairól.

5 szeretetnyelv
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gary Chapman párkapcsolati szakértő és amerikai író megalkotta az öt szeretetnyelvről szóló kommunikációs elméletét, ami számos párkapcsolati probléma gyökerére világít rá.

A szeretet kommunikálása nagyon erősen befolyásolja a kapcsolatokat, hiszen ha a két fél szó szerint nem ért egymás nyelvén, akkor nehéz kötődést, bizalmat kialakítani.

Az 5 szeretetnyelv

Mindenki a maga módján fejezi ki szeretetét a másik iránt, legyen szó párkapcsolatról, családról, barátokról vagy munkahelyi kapcsolatokról. Hasznos lehet, hogyha sikerül nagyjából behatárolni, hogy az illető melyik kommunikációs módszert választja - ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki csak egyetlen kategóriába tartozik, de minden bizonnyal a felsoroltak közül az egyik dominánsan jelen van.

GettyImages-643821185

Elismerő szavak - Words Of Affirmation

Az elismerő szavak kimondása tényleges verbális kommunikációban megjelenő szeretetnyelv, amibe például a dicséretek, a kedves szavak, a bókolás, a bátorítás tartoznak. Nem mindenkinek a tettek számítanak, akadnak olyanok, akiknek többet érnek a szavak.

Minőségi idő -  Quality Time

Egyeseknek a minőségi együtt töltött idő működik a szeretet mutatójaként. Ebben az esetben az osztatlan figyelem, az aktív hallgatás és a szemkontaktus kulcsfontosságú szereppel bírnak, hiszen az egyén főleg akkor érzi magát megbecsülve, ha rá irányul a figyelem, így a beszélgetés közbeni tévézés vagy telefonnyomkodás kifejezetten negatívan befolyásolhatja az érzéseiket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Szíolgálat - Acts Of Service

A szolgálatokba olyan tevékenységek tartoznak, mint a mosogatás, a takarítás, az autó megtankolása, egyszóval azok a tevékenységek, amiket alapvetően az ember nem szívesen végez el. Azok, akik ezt a szeretetnyelvet beszélik, az így kapott segítséget nagyra értékelik, és ezáltal érzik magukat fontosnak, szeretve.

Ajándékozás - Receiving Gifts

Az ajándékozás, tehát a szeretet materiális megnyilvánulása némelyek életében jelentős szereppel bír. Nem összekeverendő az anyagiassággal, hiszen ebben az esetben nem maga a tárgy vagy a közös élmény értéke a mérvadó, hanem a tudat, hogy a másik gondolt rá, időt és energiát fektetett abba, hogy örömet okozzon. Ezek lehetnek jelképes ajándékok is, mint egy szál letépett virág az utcáról.

GettyImages-1391010446

Testi érintés - Physical Touch

A testi vagy fizikai érintés, mint az ölelés, a váll, az arc vagy kar gyengéd megfogása szintén kifejezheti, hogy az egyik fél mennyire értékeli a másikat. De ez nem csak a testi érintésben mutatkozik meg, hiszen akik így kommunikálnak a másikkal, azoknak valójában maga a fizikai jelenlét, az elérhetőség a legfontosabb.

Mit jelent a szeretet a világ legkülönbözőbb helyein?

Csodálatos képek érkeztek a szeretetről a fotópályázatra: ezek a leggyönyörűbbek.

Mit jelent a szeretet a világ legkülönbözőbb helyein? A győztes képeket mutatjuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük