Így osztják be a napjukat a legsikeresebb üzletemberek: az 5 órás szabály egyszerű, de hatásos
Az 5 órás szabályra állítólag olyan üzletemberek esküsznek, mint Elon Musk vagy Bill Gates.

üzletasszony
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember gyakran gondolkozik azon, hogy hogyan is oszthatná be úgy a napját, hogy hatékonyabb, produktívabb legyen. Bár mindannyiunknak 24 óra áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy elvégezzük a fontosabb feladatainkat, és még ki is kapcsolódhassunk, a legsikeresebb üzletemberek állítólag pont abban igazán kiemelkedők, hogy maximálisan ki tudják használni a rendelkezésükre álló időt. 

Ehhez sokféle módszer és tanács létezik, amelyek egyike-másika kifejezetten nehezen megvalósíthatónak tűnik, nem így az 5 órás szabály, amelyre egyes források szerint egyebek mellett Elon Musk és Bill Gates is esküszik. 

Ilyen egyszerű az 5 órás szabály

Jó pap holtig tanul - tartja a mondás, és való igaz, hogy napjainkban rendkívül fontosnak tűnik, hogy az ember folyamatosan fejlessze magát az élet különböző területein, ha sikeres szeretne lenni. A kérdés csak az, hogy mikor, hiszen a munkahely mellett az otthoni feladatokra is időt kell szánni, a képletet pedig tovább bonyolítja, hogy az egészség és a feltöltődés érdekében a rendszeres mozgásnak és a kikapcsolódásnak is bele kéne férnie a napba. 

A legtöbb embernek meglehetősen kevés szabad órája marad a mindennapok során, amit úgy tölthet el, ahogyan csak szeretne. Az önfejlesztés ugyanakkor a jövőbe történő befektetésnek is tekinthető, nem csoda tehát, hogy sokan áldoznának rá az idejükből, csak abban nem biztosak, hogy hogyan érdemes belevágniuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az 5 órás szabály, amelyet a híresztelések szerint a világ legsikeresebb üzletemberei is követnek, nem támaszt lehetetlen követeléseket a fejlődni vágyók felé: a lényege tulajdonképpen annyi, hogy heti öt órát szigorúan tanulásra, reflektálásra, gondolkodásra kell fordítani. Ez elosztható például úgy is, hogy minden hétköznap egy-egy órát szánsz hasonló célokra. Az ötlet állítólag nem kisebb személytől, mint Benjamin Franklintől származik, aki minden napjából legalább egy órát arra használt, hogy valami újat tanuljon, korán felkelt, hogy legyen ideje írni és olvasni. 

Hogyan töltsd el az egy órát?

Ideális esetben a napi egy óra átmozgatja az elmét, karbantartja az agyat, fejleszti a készségeket, képességeket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak olvasással vagy célzott tanulással tölthető el. Szakemberek szerint érdemes arra fókuszálnod, ami egy-egy kimerítőbb nap végén nem fáraszt le még jobban, ha például már tehernek éreznéd az olvasást, hallgass hangsokönyveket, vagy tájékozódj podcastokból.

Fontos szem előtt tartani, hogy az önfejlesztés nem azt jelenti, hogy az ember tényekkel és adatokkal tömi a fejét, a kísérletezés, új dolgok kipróbálása, tapasztalatok szerzése legalább ilyen hasznos lehet. Lényeges az is, hogy időről időre megállj, és visszatekints a napodra, reflektálj a veled történtekre, gondold át a céljaidat, vágyaidat. Ebben van, akinek a napló- vagy listaírás segít, másnak pedig az, ha a társával, közeli barátaival átbeszélheti az őt foglalkoztató dolgokat. Az apró lépések, mint amilyen az 5 órás szabály is, idővel minőségi változásokat eredményezhetnek, így érdemes adni nekik egy esélyt. 

8 dolog, amit a boldog és sikeres emberek másképp csinálnak

A boldog, sikeres emberek a következőket másképp csinálják, mint a legtöbben: a legjobb pedig, hogy mindegyik szokás megtanulható odafigyeléssel, tudatossággal és gyakorlással. Apróságok, hosszú távon mégis megváltoztatják az életedet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük