3 kérdés, mely megmutatja, hol tart a párkapcsolatod
A családfelállítás módszerével a párkapcsolatodban zajló kötődési folyamatokat is átláthatod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Képzeld el, hogy a pároddal szemben állsz, és elmondod neki, hogy mit érzel, amikor ránézel. Aztán ő kerül sorra, és beszámol arról, milyennek látja a kettőtök viszonyát. Be mernéd ezt vállalni? A nőket gyakran foglalkoztatja a kérdés, hogy merre is haladnak párjukkal, haladnak-e a boldognak tartott vég felé. A férfiak viszont az ezt firtató kérdésektől sokszor begubóznak.

De vajon képes vagy szembenézni azzal, hol tart a párkapcsolatod? Három dolgot azért mindenképpen tisztáznod kell előbb magadban: milyennek látod az együtt eltöltött éveiteket, szereted-e még a párodat, el tudod-e képzelni az életedet nélküle?

Mi zajlik lélekszinten?

A 28 éves Judit története például azt igazolja, hogy sok felesleges körtől, fájdalomtól, időhúzástól kímélheti meg magát valaki, ha bátor és őszinte.

A lány öt évet élt együtt nagy szerelemben a párjával, aki 15 évvel volt idősebb nála. A férfi elvált,  Judit jó kapcsolatot alakított ki párja három gyerekével, minden adott volt tehát a hosszú távú boldogsághoz. Kivéve, hogy a férfi kikötötte, nem akar még egy gyereket.

A lány az évek múltával egyre inkább őrlődött ezen. Ha marad, akkor nem szülhet, ha megy, magány várja, és hol a biztosíték arra, hogy még egyszer ilyen jó párra találhat? Végső kétségbeesésében úgy döntött, kipróbálja a családfelállítást.

Miben segíthet a módszer?

A módszerrel kideríthető ugyanis, mi zajlik lélekszinten, van-e még kölcsönös kötődés a férfi és között. Mindezt kívülről nézheti végig a kérdező, majdnem úgy, mintha színházban ülne, hiszen képviselők mutatják meg neki a tudatosan fel nem ismerhető folyamatokat. Olykor pedig nem várt, meglepő összefüggések jönnek elő.

Családtagokat összekötő energiamező

De honnan tudhatja két idegen ember - akiket a képviselői szerepekre kiválasztasz -, hogy mi történik bennetek, közöttetek? Erre egyelőre nincs még tudományosan is elfogadott magyarázat. A családállítás atyja, Bert Hellinger német pszichoterapeuta a családtagokat összekötő energiamezőnek nevezi azt, aminek segítségével a képviselők dolgoznak, és megmutatják a tudat alatt ható folyamatokat.

Rupert Sheldrake angol biológus - Hellingertől függetlenül - régóta kísérletezik azzal, hogy az összetartozó élőlények között létező, leginkább a telepátiához hasonlítható kapcsolatot felderítse. Sokféle vizsgálattal próbálta igazolni az elméletét: ha a világ különböző pontjain egyszerre engednek be egy azonosan felépített labirintusba patkányokat, amint az első megtalálja a kiutat, másodperceken belül célba ér a többi is. Amikor egy másik országba, idegen városba, idegen lakásba elvisznek egy kutyát a gazdájával együtt, a kutya abban a pillanatban az ajtó elé ül, és várni kezdi a gazdát, amikor az tetszőleges ideig tartó, véletlenszerű kocsikázás után arra gondol, hogy visszamegy hozzá a lakásba.

Valami hasonló történik tehát a képviselőkkel is, akik érzékelik az adott rendszerben ható dinamikákat, és ezeket a zsigeri érzeteik segítségével - vonz, taszít, jó ránézni, inkább elfordulok tőle - közvetítik.

Apának tartott férfi

Judit esetében azt mutatta meg a felállítás, hogy valójában nem a gyerekkérdés viszi szét őket, az csak a tudati szinten jelen lévő konfliktus.

Egészen más probléma húzódott meg a mélyben. A lány a korán elvesztett apját próbálta pótolni a férfival, olyan érzéseket várt el tehát tőle, amiket az nem tudott megadni neki. Judit emiatt egyre csalódottabb lett, a párja pedig mindinkább távolságtartó, hiszen ő egyenrangú partnerre vágyott volna, nem egy felnőtt gyerekre.

De vajon mit kezdhet azzal a kérdező, amit lát? Hazarohan pakolni és szakítani, netán boldogan a férfi karjaiba veti magát? Elutasítja, avagy szolgaian végrehajtja azt, ami kijön? Aki képes őszintén megválaszolni a cikk elején feltett három kérdést, valójában már tudja a választ, így semmiképpen nem érheti felkészületlenül, ami a családállításban kijön.

Esély a boldogságra

Judit legnagyobb döbbenetére a párja megkönnyebbülve fogadta a szakítási javaslatát. Ma pedig szép párkapcsolatban élnek, igaz, külön- külön. A sors fintora, hogy mindkettőjüknek szinte azonos időben született gyereke új házasságában.

A lány sokat töpreng azon, a családfelállítás nélkül hogyan folytatódott volna az élete. Tényleg lemondott volna a saját gyerekről? Egy dologban biztos: azzal, hogy meglátta, megértette és elfogadta a valóságot, esélyt kapott az igazi boldogságra.

Régi kapcsolat új alapokon

Nagyon sok kapcsolatot sorsközösség tart össze, a két fél azért köti össze az életét, mert egymás segítségével remélnek megoldást a magukkal hozott családi problémákra. Ha pedig sikerül ezeket feltárni, illetve rendet tenni, a kapcsolat új alapokon akár folytatódhat is tovább, vagy újra elkezdődhet. Persze van úgy, hogy pontot kell tenni a végére.
Aki fel meri vállalni az érzéseit, és nem csupán a félelmeinek engedelmeskedik, sokkal tisztábban látja az életét. És még valami: csak az lehet igazán a miénk, amit akár el is tudunk engedni.

Ezt is szeretjük