3 gyanús jel, hogy megbetegít a párkapcsolatod
A boldogtalanság mellett számos tünet figyelmeztethet arra, hogy valami nincs rendben közöttetek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy rosszul vagy egyáltalán nem működő párkapcsolatnak súlyosabb következményei is lehetnek néhány hangosabb vitánál vagy törött tányérnál.

Ha nem passzoltok össze, akkor az egészséged is komoly veszélyben van. Figyelj a tünetekre, hogy időben felismerd tested jelzéseit.

Meddőség - a párkapcsolat beteg?

Természetesen nem minden esetben kell párkapcsolati vagy lelki eredetű problémára gyanakodnod akkor, ha hosszas próbálkozás után sem sikerül teherbe esned. Számos nőgyógyászati tényező, hormonális probléma vagy éppen a párod hímivarsejtjeinek elégtelen működése is megakadályozhatja - vagy legalábbis nagyon megnehezítheti - a gyermekáldást.

Az esetek bizonyos százalékában azonban nem egyéni, hanem közös problémáról, azaz a párkapcsolat betegségéről van szó. Ezen a lehetőségen akkor érdemes elgondolkozni, ha nem sikerült orvosi magyarázatot találni a meddőség okára. A stressz, a depresszió, a szorongás mellett a párkapcsolatban való bizalom hiánya is magyarázatot adhat a meddőségre.

A szervezet nagyon bölcs, és veszi lelked jelzéseit. Gyakran hallani például olyan esetekről, amikor egy kapcsolat tönkremegy, mert nem sikerült a családalapítás, majd a következő partnerrel minden probléma nélkül, rövid idő alatt megfogan a várva várt bébi. Ugyanez megfigyelhető a zaklatott, stresszes életvitelt folytató nőknél, akik miután hajlandóak voltak lazítani a feszes és karrierközpontú tempón, sikeresen teherbe estek.

Kisebbségi érzés - félelmet, távolságot teremt

Inkább a lelked betegségét jelzi, ha párkapcsolatodat állandó kisebbségi érzés nyomorítja meg. Azok, akik folyamatosan eltorzítják a környezet visszajelzéseit, eleve nehezebben találnak maguknak párt, hiszen folyamatosan az értéktelenség érzését sugározzák magukból, a dicséreteket pedig semmibe, illetve többnyire észre sem veszik.

Ha mindez a te kapcsolatodra is jellemző, akkor ez a távolságot teremtő, belső félelem valószínűleg a nemi életedre is rányomja bélyegét. A frigiditás, a hüvelygörcs - vagy a férfiak esetében az impotencia - gyakran a kisebbségi érzésből eredeztethető.

A másik véglet - és a kisebbségi érzés leküzdésének ismert mechanizmusa - a túlzott szexuális aktivitás. Azok, akik hasonló problémával küzdenek, hajlamosabbak arra, hogy felszínes, érzelmi elkötelezettséget egyáltalán nem igénylő kapcsolatokba bonyolódjanak.

Tudtad?
Amikor minden egyes megnyilvánulásodat és cselekedetedet a másik véleményétől teszed függővé, akkor nagy valószínűséggel kapcsolatfüggő vagy. Az önállótlanság hiányából és irreális félelmekből táplálkozó lelki problémát a nők nagy része többnyire anyagi szempontokra hivatkozva szokta elhessegetni.

Szívfájdalom - nagy baj lehet belőle

A hesseni Bad Nauheim pszichokardiológiai klinikájának igazgatója, Jochen Jordan pszichológus professzor legfrissebb kutatásai szerint az embereket tartósan megterhelő párkapcsolati problémák szívfájdalmat, majd tényleges szívbetegséget idézhetnek elő.

A vizsgálat eredményei azt is bebizonyították, hogy a boldog párkapcsolatban élők esetében kisebb a szívinfarktus kockázata. A szakember a jelenség magyarázatát abban látja, hogy egy rosszul működő kapcsolat hosszútávon stresszt, szomorúságot és bosszúságot okozhat, ami nagyon megterheli ezt a létfontosságú szervet.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a párkapcsolatok minősége nem csak a szívbetegségek kialakulásában, de a gyógyulásban is fontos szerepet játszik. A vizsgálatokból kiderült, hogy egy évvel a szívinfarktus után 6,6%-os volt a halandóság a szilárd és boldog párkapcsolatban élőknél, míg a magányos emberek esetében csaknem kétszerese, azaz 12,4%.

Ezt is szeretjük