Nagy húsvéti sonkateszt: nem a legdrágább lett a legjobb
Mostani tesztünkben kizárólag a Tescóban kapható sonkakínálatból kóstoltunk, ezúttal hatfélét választottunk ki.
Húsvét közeledtével mindenki sonkát vásárol az ünnepi asztalra, hisz sonka nélkül nincs húsvét. A negyvennapos böjt után mindannyian vágyjuk a húst, ami jelen esetben a sonkában teljesedik ki, melyhez tormát, kenyeret - vagy kalácsot -, tojást és mindenféle friss tavaszi zöldségeket eszünk.
Fontos, hogy az egyre nagyobb kínálatból ne csak finom, hanem jó minőségű sonkát válasszunk. Hogy megtaláljuk a megfelelőt, körbenéztünk a Tesco kínálatában.
A sonka definíciója
A sonka eredetileg a disznó combja, de ma már létezik pulykasonka is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal meghatározása szerint a sonka a pácolt és a füstölt húsok egy csoportjának gyűjtőfogalma, többnyire azonban a disznó combját vagy lapockáját értjük alatta.
A sonkákat elkészítésük alapján két nagy csoportra lehet osztani: hagyományos, füstölt és gyorspácolt termékekre, melyek általában világosabbak. A hagyományos sonkák tartósításához kizárólag sót használnak, a gyorspácolt húsfélék ára kissé alacsonyabb. A hagyományos módon pácolt és hidegen füstölt termékekben csak nátrium-nitrát vagy nátrium-nitrit lehet. A nitrát belevegyül a húsba, jellegzetes, pácolt ízt adva neki. Nagyipari körülmények közt megjelentek a páclével kezelt, főtt, hőkezelt termékek.
A sonkateszt
Tesztünkhöz a Tescóból szereztünk be hat sonkát. Volt köztük gyors érlelésű, főzött, kötözött, füstölt és egy kakukktojás is. Ez utóbbi egy pulykasonka volt, a tesztelők azonban nem tudtak róla. A pulykasonka azoknak lehet jó, akik egyébként nem esznek disznóhúst, de azért szívesen fogyasztanak sonkafélét húsvétkor.
A résztvevők csak a szeletelt sonkával találkoztak, tehát nem tudták, éppen milyet kóstolnak. A küllem mindenkinél fontos szempont volt, és természetesen a sonka íze, hogy mennyire finom, de volt, aki a sonka állagát is értékelte. Azért, hogy kicsit feldobjuk az egyhangúságot, tormát és friss kenyeret kínáltunk a sonkákhoz.
A sonkáknál a magasabb ár egyértelműen a jobb minőséget és a magasabb hústartalmat jelenti, de a szerkesztőségi teszten meglepő módon az első helyezett az alacsonyabb árkategóriájú húskészítmény lett, a tesztelőink szerint ez való leginkább a húsvéti asztalra.
A teszt során kiderült, hogy mindenki a régi, nosztalgikus sonkaízt és -kinézetet keresi, a sós ízre érzékenyebbek, valamint a könnyű fogyaszthatóságot részesítik előnyben. Vagyis könnyen lehessen elrágni. A zsírosság és a sósság olyannyira szubjektív, hogy volt olyan sonka, amelyiket az egyik tesztelő túl zsírosnak, a másik pedig „épp kellemesen zsírosnak” találta. A túl sós sonka sem aratott sikert, de az íztelenség sokkal inkább zavarta a csapatunk kóstolóit.
Így szerepeltek a húsvéti sonkák
Az összesítés után látszik, hogy óriási különbség nincs a sonkák között, főleg azért, mert mindenki másik ízvilágot kedvel, de a vélemények segítségével mindenki megtalálhatja az általa preferáltat.
Gallicoop gyorspácolt, füstölt, főtt, kötözött pulykasonka: 2,62 pont, 1990 Ft
• Picit lehetne intenzívebb ízű, jó, hogy zsírosabb.
• Nem túl sós, jó állagú.
• Viszonylag finom, omlós, de nem túl intenzív az íze.
• Szemre jó, de az íze már nem annyira.
Tesco Frikando sonka: 3,15 pont, 2490 Ft
• Kifejezetten finom, kinézetre és állagra is nagyon jó.
• Finom, omlós, kicsit talán túl sós.
• Ennek a legjobb az állaga. Nem zsíros, nem nagyon sós.
• Mezei sonka, amit bármikor megvehetünk hétköznapokon. Túl sós.
Pallini bükkfával füstölt, hagyományos kötözött sonka: 3,31 pont, 1990 Ft/kg
• Szálkás, rostos, sós, az ilyet szeretem! Nincs előre megrágva helyettem.
• Nem gyorsérlelt, jó sós, el lehet rágni, kellemesen zsíros.
• Finom, házi jellegű, igazinak tűnik. Néha kicsit nehéz összerágni. A színe szép.
• Kinézetre és színre is a legjobb, itt volt a legjobban érezhető a füstölt íz.
Pápai mestersonka: 3,54 pont, 2390 Ft/kg
• Korrekten meg van sózva, szép a színe is.
• Jól néz ki, finom is, olyan, mint amilyennek egy sonkának lennie kell. Nincsenek cafatok.
• Kellemes íze van, nem túl füstölt, nem íztelen, elég puha.
• Eléggé tömörített, nem túl sós, kissé semleges ízű, a gyerekeknek is tetszhet.
Kőrishegyi sonka: 3,54 pont, 2590 Ft
• Könnyen szét lehet rágni, nagyon finom az íze, jó az állaga és a színe.
• A leginkább hagyományosnak kinéző.
• Kellemesen füstös, kicsit rágós, és kicsit sós.
• Ez a legjobb, igazi sonka, finom puha, ízes.
Pallini füstölt, főtt, kötözött sonka: 3,85 pont, 1790 Ft/kg
• Tömörített, levegős, buborékos, van rajta zsír, kellemesen füstös.
• Elég kellemes, jó, hogy nem annyira érződik rajta a zsír, nem nehéz.
• Kívülről ez a leggusztusosabb, nagyon finom, nem zsíros, de nem is száraz a hús.
• Ízre, színre és állagra is rendben van.
Sonka-kisokos
A hagyományos sonkát legalább három hétig érlelik, hogy a füst és az érleléshez használt só egészen a sonka rostjaiig be tudjon hatolni, hogy aztán a sonka minden falatjában érződjön. A gyors érlelésű sonkának csak a külsejét éri a füstölés, és rövidebb ideig tart a procedúra. Ezeket érdemes minden esetben megfőzni tálalás előtt.
Sonkafőzési trükkök
A sonkát a főzés előtt egy vagy két nappal áztassuk be hideg vízbe, hogy ellepje, ezzel a módszerrel kevésbé lesz sós. Ezután öntsük le a vizet, és ugyanennyi vízbe tegyük fel főni. A vízbe tehetünk borsot, vöröshagymát és fokhagymát.
A sonkát mindig annyi ideig kell főzni, ahány kiló. Ha gyors érlelésű sonkát vásároltunk, érdemes főzés után pár percre hideg vízbe tenni, mert így benne maradnak az ízek, és a sonka nem lesz száraz.
Képeken tíz tüneményes nyuszis reggeli - Válogatós gyerekeknek is
A húsvét vallási jelentőségén túl elsősorban a gyerekekről szól. A legkisebbek ilyenkor lelkesen keresik az eldugott csokitojásokat, és készülnek a locsolkodásra. Ha szeretnél még több örömet szerezni gyermekednek, az ünnep alkalmából készíts speciális, de nem túl bonyolult, nyuszis reggelit.
OLVASD EL EZT IS!
- csokoládé
- nyuszi
Miért üreges a csokinyuszi? Nemcsak azért, hogy olcsóbb legyen
- mesterséges
- tojás