A 10 legszebb tavaszi virág
Egy szép virág bearanyozza a napot.

Dia

AranyesőAz aranyeső magyar nevét aranysárga, csüngő fürtvirágzatáról kapta. Kerti növényként általában a közönséges és a havasi aranyeső keresztezésével kapott hosszú fürtű aranyesőt ültetik. A növény Európa déli területein őshonos.Kapcsolódó címke:Növény »

Aranyeső

Az aranyeső magyar nevét aranysárga, csüngő fürtvirágzatáról kapta. Kerti növényként általában a közönséges és a havasi aranyeső keresztezésével kapott hosszú fürtű aranyesőt ültetik. A növény Európa déli területein őshonos.

Kapcsolódó címke:
Növény »

Dia

NárciszTrópusi vagy szubtrópusi területeken őshonos, hagymás növény. Nevét Narcisszosz mitológiai alakról kapta. Napsütésben és félárnyékos helyeken egyaránt jól fejlődik. Leginkább 15-17°C-os hőmérséklet mellett érzi jól magát.Kapcsolódó cikk:4 strapabíró növény, amit télig a balkonon hagyhatsz »

Nárcisz

Trópusi vagy szubtrópusi területeken őshonos, hagymás növény. Nevét Narcisszosz mitológiai alakról kapta. Napsütésben és félárnyékos helyeken egyaránt jól fejlődik. Leginkább 15-17°C-os hőmérséklet mellett érzi jól magát.

Kapcsolódó cikk:
4 strapabíró növény, amit télig a balkonon hagyhatsz »

Dia

KrókuszA krókusz hagymás, évelő növény. Levelei már jóval a virágzás előtt kifejlődnek. A mindössze 8-10 centi magas növény virágainak színe nagyon élénk, lehet egyszínű, de erezett is. A kertekben tavasszal a fehér, az élénksárga, valamint a lila krókusz jelenik meg.

Krókusz

A krókusz hagymás, évelő növény. Levelei már jóval a virágzás előtt kifejlődnek. A mindössze 8-10 centi magas növény virágainak színe nagyon élénk, lehet egyszínű, de erezett is. A kertekben tavasszal a fehér, az élénksárga, valamint a lila krókusz jelenik meg.

Dia

JácintA kedvelt hagymás növény, a jácint a görög mondavilág szerint az Apolló isten által legyőzött Hüakinthosz spártai király földre hullott véréből nőtt ki. A jácint a mediterrán területeken őshonos, de Hollandiában olyan kedvelt volt a 18. században, hogy több mint kétezer fajtáját termesztették.

Jácint

A kedvelt hagymás növény, a jácint a görög mondavilág szerint az Apolló isten által legyőzött Hüakinthosz spártai király földre hullott véréből nőtt ki. A jácint a mediterrán területeken őshonos, de Hollandiában olyan kedvelt volt a 18. században, hogy több mint kétezer fajtáját termesztették.

Dia

IbolyaAz ibolya szinte mindenhol megél, ahol elég vizet és talajt talál. A trópusi, szubtrópusi területeken, valamint az északi és a déli mérsékelt égövben is megtalálható növény levelei változatosak, gyakran levélrózsában állnak. Virágai illatosok, de illóolajat a levele is tartalmaz.

Ibolya

Az ibolya szinte mindenhol megél, ahol elég vizet és talajt talál. A trópusi, szubtrópusi területeken, valamint az északi és a déli mérsékelt égövben is megtalálható növény levelei változatosak, gyakran levélrózsában állnak. Virágai illatosok, de illóolajat a levele is tartalmaz.

Dia

LiliomA liliom elsősorban északon, Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában terjedt el. Évelő, hagymás növény, váltakozó állású levelekkel. A liliomot elsősorban színes és gyakran nagyon illatos virágáért kedvelik. Fajainak többsége egy méternél is magasabbra nő, hatalmas virágokkal a szárakon.

Liliom

A liliom elsősorban északon, Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában terjedt el. Évelő, hagymás növény, váltakozó állású levelekkel. A liliomot elsősorban színes és gyakran nagyon illatos virágáért kedvelik. Fajainak többsége egy méternél is magasabbra nő, hatalmas virágokkal a szárakon.

Dia

TulipánA tulipán a 17. század közepe táján terjedt el hazánkban. Eredetileg Perzsiából származik, neve turbánt jelent. A legkedveltebb és a legelterjedtebb tavaszi virág mindenütt megterem, de leginkább a napos helyeken, homokos vagy laza talajon érzi jól magát.Kapcsolódó képgaléria:15 érdekes tény a tulipánokról »

Tulipán

A tulipán a 17. század közepe táján terjedt el hazánkban. Eredetileg Perzsiából származik, neve turbánt jelent. A legkedveltebb és a legelterjedtebb tavaszi virág mindenütt megterem, de leginkább a napos helyeken, homokos vagy laza talajon érzi jól magát.

Kapcsolódó képgaléria:
15 érdekes tény a tulipánokról »

Dia

Tavaszi kankalinA tavaszi kankalin aranysárga virágzattal rendelkezik, mely mézre emlékeztető, édes, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzata 10-20 centi magas, virágai ernyőszerűen csoportosulnak. Elsősorban lomberdőkben, hegyi kaszálókon találkozni vele.

Tavaszi kankalin

A tavaszi kankalin aranysárga virágzattal rendelkezik, mely mézre emlékeztető, édes, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzata 10-20 centi magas, virágai ernyőszerűen csoportosulnak. Elsősorban lomberdőkben, hegyi kaszálókon találkozni vele.

Dia

KikericsA kikericsnek Európában 23, hazánkban csupán három faja fordul elő: a rózsaszín őszi kikerics, a homoki kikerics, valamint a kora tavasszal virágzó magyar kikerics. Mindegyik fajta szigorúan védett. A növény hagymagumója ellenáll a télnek, és akár hat-nyolc termetes virágot is hoz. A tavasszal virágzók jellegzetessége a többiekénél kisebb virág.

Kikerics

A kikericsnek Európában 23, hazánkban csupán három faja fordul elő: a rózsaszín őszi kikerics, a homoki kikerics, valamint a kora tavasszal virágzó magyar kikerics. Mindegyik fajta szigorúan védett. A növény hagymagumója ellenáll a télnek, és akár hat-nyolc termetes virágot is hoz. A tavasszal virágzók jellegzetessége a többiekénél kisebb virág.

Dia

FréziaAz esküvői csokrok kedvelt kelléke, a frézia különleges szépségével gyűjti rajongóit. Ám amennyire szép, olyannyira érzékeny: ugyan tartható cserepes növényként, de védeni kell a hidegtől, elegendő napfényt kell biztosítani számára, és kora reggel rendszeresen permetezni kell, ha nagyon meleg van.Kapcsolódó videó:Így lesz egészséges és virágzó a növénykéd »

Frézia

Az esküvői csokrok kedvelt kelléke, a frézia különleges szépségével gyűjti rajongóit. Ám amennyire szép, olyannyira érzékeny: ugyan tartható cserepes növényként, de védeni kell a hidegtől, elegendő napfényt kell biztosítani számára, és kora reggel rendszeresen permetezni kell, ha nagyon meleg van.

Kapcsolódó videó:
Így lesz egészséges és virágzó a növénykéd »
Ezt is szeretjük
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: