Miért egyél minden másnap főtt tojást? 5 egészségügyi előny, ami a fogyasztásával jár

Nincsen húsvét tojás nélkül! Miért érdemes rendszeresen fogyasztani a megosztó táplálékot?

főtt tojás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevés olyan étel létezik, amiről annyi egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot, mint a tojás. Egy időben óva intettek tőle mindenkit, akinél fennállt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, manapság viszont már árnyaltabbnak tűnik a kép, egyre inkább bebizonyosodni látszik, hogy nem egy ördögtől való táplálékról van szó.

Valljuk be, hogy a húsvét kifejezetten nehezen képzelhető el nélküle, a legtöbb családban ilyenkor az ünnepi lakoma része a sonka és a kalács mellett a főtt tojás is, és ezzel nincs is semmi gond. Miért éri meg rendszeresen tojást fogyasztani? 

Ezért egészséges a főtt tojás

A tojással kapcsolatos legnagyobb félelem, hogy mivel magas a koleszterintartalma, a koleszterinszint jelentős emelkedését idézheti elő a rendszeres fogyasztása. Az újabb kutatások ezt cáfolják, a megfigyelések szerint a koleszterinszintet leginkább a magas transzzsírsav- és telítettzsírsav-tartalmú élelmiszerek emelik. Habár akadnak tanulmányok, amelyek összefüggést találtak a tojásfogyasztás és a szívbetegségek között, a szakemberek valószínűsítik, hogy ez leginkább a táplálékkal jellemzően együtt evett egyéb élelmiszereknek, például baconnek és kolbásznak tulajdonítható.

Nyilvánvaló, hogy a tojás elkészítésének módja sem mindegy, a zsíron indított tojásrántotta az egészség szempontjából kevésbé előnyös, mint a főtt tojás. A Mayo Clinic szerint egy egészséges ember hetente akár hét tojást is biztonsággal megehet, aki viszont biztosra menne, annak érdemes ez alatt tartania a fogyasztását. 

Remek fehérjeforrás

A tojás legvonzóbb tulajdonsága, hogy kiemelkedő a fehérjetartalma, így pedig segít a jóllakásban, a vércukorszint stabilizálásában, valamint az izomtömeg megőrzésében is. Egy tojással átlagosan 6 gramm fehérjét lehet bejuttatni a szervezetbe, ráadásul az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. 

Segít a fogyásban

A fentiek fényében nem csoda, hogy a főtt tojás segíthet az optimális testsúly megőrzésében, illetve a túlsúly leadásában. Érdemes zöldségekkel társítani. 

Támogatja a májműködést

Az élelem más fontos tápanyagoknak is jó forrása, így például a D-vitaminnak és a kolinnak is, ami támogatja az anyagcserét, a májműködést, illetve a magzati agyfejlődést. 

Védi a látást

Az egyébként kalóriadúsabb és koleszterint tartalmazó tojássárgájában lutein és zeaxantin (két erős antioxidáns tulajdonságú vegyület) is található, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának valószínűségét. A kolin a sejtmembránok építésében is fontos, továbbá számos más funkciója mellett szerepet játszik az agyban lévő jelzőmolekulák előállításában. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Még óvhatja is a szívet

Mértékletes fogyasztás esetén a főtt tojás még hozzá is járulhat a szív- és érrendszer védelméhez, mivel a vizsgálatok szerint emeli a hasznos, a köznyelvben jó koleszterinként elhíresült HDL-koleszterin szintjét. 

Szív- és érrendszeri betegség, diabétesz esetén nem árt kikérni táplálkozástudományi szakember véleményét a tojásfogyasztással kapcsolatban, azonban a változatos, megfelelően összeállított étrend értékes része lehet a főtt tojás, különösen, ha elkerüljük a túlsózását. Húsvétkor pedig a friss tavaszi zöldségek mellett az egyik legegészségesebb tápálék, ami az asztalokra kerül. 

Tudod, milyen szimbolikus jelentést tulajdonítottak a tojásnak eleink?

Eleink a megszentelt ételek minden morzsáját nagy becsben tartották, mágikus erőt tulajdonítottak neki, és felhasználták valamire. Emellett pedig az egyes fogások a húsvét szimbólumaiként szerepeltek az ünnepi asztalokon.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük