7 finomság a böjti időszakra - Képek és receptek

A húsmentes időszaknak nem kell lemondással járnia, sőt, kulináris élvezetben lehet részed.

Dia

	Hárombab-saláta	Hozzávalók	A salátához:			2 csésze főtt vesebab			2 csésze fehér salátabab			2 csésze főtt zöldbab mirelitből is jó			1 fej vöröshagyma apróra vágva	az öntethez:			1/2 csésze ecet			1/2 csésze víz			kevés barna cukor vagy xilit			tengeri só			zöldfűszerek	Elkészítése	Tedd egy megfelelő edénybe a háromféle babot, és óvatosan forgasd össze őket! Állítsd össze az öntetet, majd öntsd a salátára, és óvatosan, hogy a bab ne törjön össze, keverj az egészen néhányat.

Hárombab-saláta

Hozzávalók

A salátához:

  • 2 csésze főtt vesebab
  • 2 csésze fehér salátabab
  • 2 csésze főtt zöldbab mirelitből is jó
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva

az öntethez:

  • 1/2 csésze ecet
  • 1/2 csésze víz
  • kevés barna cukor vagy xilit
  • tengeri só
  • zöldfűszerek

Elkészítése

Tedd egy megfelelő edénybe a háromféle babot, és óvatosan forgasd össze őket! Állítsd össze az öntetet, majd öntsd a salátára, és óvatosan, hogy a bab ne törjön össze, keverj az egészen néhányat.

Dia

	Erős-savanyú leves	Hozzávalók:			2-3 db sárgarépa			néhány fehérkáposzta-levél			szójaszósz			1 evőkanál keményítő			1-2 evőkanál ecet			1 evőkanál olívaolaj			1-2 gerezd fokhagyma			1-2 evőkanál darált erős paprika	Elkészítése	A sárgarépát tisztísd meg és vágd apróra, a. káposztaleveleket csíkozd fel. A szójaszósz társaságában saját levükben párold meg őket, majd öntsd fel vízzel, és forrás után főzd további néhány percig. A kész levest sűrítsd be keményítővel, majd add hozzá az ecetet.A fokhagymát vágd apróra, és kevés olívaolajon a darált paprikával együtt kissé párold össze, majd keverd a levesbe.	 

Erős-savanyú leves

Hozzávalók:

  • 2-3 db sárgarépa
  • néhány fehérkáposzta-levél
  • szójaszósz
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1-2 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál darált erős paprika

Elkészítése

A sárgarépát tisztísd meg és vágd apróra, a. káposztaleveleket csíkozd fel. A szójaszósz társaságában saját levükben párold meg őket, majd öntsd fel vízzel, és forrás után főzd további néhány percig. A kész levest sűrítsd be keményítővel, majd add hozzá az ecetet.A fokhagymát vágd apróra, és kevés olívaolajon a darált paprikával együtt kissé párold össze, majd keverd a levesbe.
 

Dia

	Káposztasaláta - a tavasz ízeiben	Hozzávalók	a salátához:			1 fél fej közepes káposzta			2 szál közepes sárgarépa	az öntethez:			2 citrom frissen facsart leve			olívaolaj			kevés tengeri só	Elkészítése	A káposztát reszeld le, vagy vágd kis darabokra, majd tégy hasonlóan a sárgarépával is. Az olívaolajat és a két citrom levét alaposan keverd össze. A káposztát és a sárgarépát tedd egy nagyobb edénybe, locsold meg az öntettel, és keverj még rajta néhányat. Tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Ízlés szerint adhatsz hozzá más zöldséget, például retket is, és díszítésként jól áll neki a pirított szezámmag vagy dió.

Káposztasaláta - a tavasz ízeiben

Hozzávalók

a salátához:

  • 1 fél fej közepes káposzta
  • 2 szál közepes sárgarépa

az öntethez:

  • 2 citrom frissen facsart leve
  • olívaolaj
  • kevés tengeri só

Elkészítése

A káposztát reszeld le, vagy vágd kis darabokra, majd tégy hasonlóan a sárgarépával is. Az olívaolajat és a két citrom levét alaposan keverd össze. A káposztát és a sárgarépát tedd egy nagyobb edénybe, locsold meg az öntettel, és keverj még rajta néhányat. Tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Ízlés szerint adhatsz hozzá más zöldséget, például retket is, és díszítésként jól áll neki a pirított szezámmag vagy dió.

Dia

	Zöldséges köles	Hozzávalók	a salátához:			1 csésze köles			1 csésze főtt sárgarépa			1 csésze brokkoli			2 nagyobb paradicsom			1 evőkanál olívaolaj	az öntethez:			3 evőkanál citromlé			2 teáskanál zúzott fokhagyma			1 teáskanál tengeri só			1/4 teáskanál feketebors			1 teáskanál őrölt kömény	Elkészítése	A kölest főzd meg - körülbelül tíz perc alatt elkészül -, lazítsd fel villával, és hagyd kihűlni. Közben az olívaolajon párold meg a répát és a brokkolit kevés tengerisóval - minél kevesebb vizet használj, hogy az ízük jobban érvényesüljön -, és állítsd össze az öntetet is. Keverd össze a kölest és a zölségeket, majd add az egészhez az öntetet. Pár órára hűtőbe teheted, de frissen is finom.

Zöldséges köles

Hozzávalók

a salátához:

  • 1 csésze köles
  • 1 csésze főtt sárgarépa
  • 1 csésze brokkoli
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj

az öntethez:

  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1/4 teáskanál feketebors
  • 1 teáskanál őrölt kömény

Elkészítése

A kölest főzd meg - körülbelül tíz perc alatt elkészül -, lazítsd fel villával, és hagyd kihűlni. Közben az olívaolajon párold meg a répát és a brokkolit kevés tengerisóval - minél kevesebb vizet használj, hogy az ízük jobban érvényesüljön -, és állítsd össze az öntetet is. Keverd össze a kölest és a zölségeket, majd add az egészhez az öntetet. Pár órára hűtőbe teheted, de frissen is finom.

Dia

	Sült banán	Hozzávalók:			3-4 db banán			10 dkg nádcukor			2-3 evőkanál olívaolaj	Elkészítése:	A banánokat keresztben, majd hosszában vágd félbe, és hempergesd meg őket a nádcukorban. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat. Helyezd bele a banándarabokat a lapos oldalukkal, majd kis lángon süsd őket aranyszínűre.	 

Sült banán

Hozzávalók:

  • 3-4 db banán
  • 10 dkg nádcukor
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

A banánokat keresztben, majd hosszában vágd félbe, és hempergesd meg őket a nádcukorban. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat. Helyezd bele a banándarabokat a lapos oldalukkal, majd kis lángon süsd őket aranyszínűre.
 

Dia

	Pirított zöldség	Hozzávalók			¼ fej fehérkáposzta			2 csésze vegyes zöldség - például gomba, uborka, zöldpaprika, illetve padlizsán és gomba			2-3 gerezd fokhagyma			1 közepes fej vöröshagyma			1-2 erős paprika			2-3 evőkanál olívaolaj			kevés curry			½ evőkanál reszelt citromhéj			kevés tengeri só	Elkészítése	A hagymát és a fokhagymát pucold meg és vágd apróra. A fehérkáposztát vágd csíkokra, a többi zöldséget kisebb darabokra, az erős paprikát karikára. Egy nagyobb serpenyőben orrósítsd fel az olívaolajat, majd a curryvel és a reszelt citromhéjjal párold meg rajta a kétféle hagymát és az erős paprikát - a fokhagymát elég beletenni akkor, amikor a többi a vöröshagyma kezd üvegesedni. Tedd bele a fehérkáposztát és a többi zöldséget, és kevés tengeri sóval az egészet párold puhára.	 

Pirított zöldség

Hozzávalók

  • ¼ fej fehérkáposzta
  • 2 csésze vegyes zöldség - például gomba, uborka, zöldpaprika, illetve padlizsán és gomba
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1-2 erős paprika
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • kevés curry
  • ½ evőkanál reszelt citromhéj
  • kevés tengeri só

Elkészítése

A hagymát és a fokhagymát pucold meg és vágd apróra. A fehérkáposztát vágd csíkokra, a többi zöldséget kisebb darabokra, az erős paprikát karikára. Egy nagyobb serpenyőben orrósítsd fel az olívaolajat, majd a curryvel és a reszelt citromhéjjal párold meg rajta a kétféle hagymát és az erős paprikát - a fokhagymát elég beletenni akkor, amikor a többi a vöröshagyma kezd üvegesedni. Tedd bele a fehérkáposztát és a többi zöldséget, és kevés tengeri sóval az egészet párold puhára.
 

Dia

	Párolt zöldségek tofuval	Hozzávalók			½ kg tetszés szerinti zöldség - például gomba, zöldbab, sárgarépa			25 dkg szójatofu			2 evőkanál szója- vagy olívaolaj			ízlés szerint szójaszósz	Elkészítése	A tofut vágd kisebb darabokra, keverd össze kevés szójaszósszal, majd tedd félre. A zöldségeket tisztítd meg, majd vágd kis darabokra. Serpenyőben forrósítd meg az olajat, és párold meg rajta  a zöldségeket és a tofut a szójaszósszal. Akkor jó, ha a zöldségek nem teljesen puhák, inkább roppanósak.	 

Párolt zöldségek tofuval

Hozzávalók

  • ½ kg tetszés szerinti zöldség - például gomba, zöldbab, sárgarépa
  • 25 dkg szójatofu
  • 2 evőkanál szója- vagy olívaolaj
  • ízlés szerint szójaszósz

Elkészítése

A tofut vágd kisebb darabokra, keverd össze kevés szójaszósszal, majd tedd félre. A zöldségeket tisztítd meg, majd vágd kis darabokra. Serpenyőben forrósítd meg az olajat, és párold meg rajta  a zöldségeket és a tofut a szójaszósszal. Akkor jó, ha a zöldségek nem teljesen puhák, inkább roppanósak.
 

Ezt is szeretjük
Fotó: