Egyedülálló kezdeményezés a nőkért (x)
A Vodafone kezdeményezésére, a Lenovo és a BOOKR Kids társalapításával elindul a Women in Technology Hungary Egyesület, amely a technológiában dolgozó nőket fogja össze.

woman jó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Vodafone Magyarország kezdeményezésére, a Lenovo Magyarország és a BOOKR Kids társalapításával elindul a Women in Technology Hungary Egyesület, amely a technológia területén tevékenykedő nőket kívánja összefogni. A szolgáltató az egyesület megalapításával egy olyan közös tudásmegosztó és kapcsolatépítő platformot kíván létrehozni, amely egyfelől párbeszédet generál a szervezet tagjai között, másfelől inspirációt, mentoringot és szakmai segítséget nyújt a jövő női generációja számára. Az időzítés sem véletlen: az akcióval a nemzetközi nőnapon a női esélyegyenlőség fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Vodafone. 

A technológia területén dolgozó nők szervezetét alapítja meg a Vodafone

A technológiában tevékenykedő nők támogatására több nemzetközi példa létezik. Az egyik legismertebb és egyben Európa legnagyobb ilyen jellegű techkonferenciája, a European Women in Technology a világ minden tájáról érkező, a technológiai szektorban tevékenykedő befolyásos és inspiráló nőket fogja össze egy előadássorozat keretében. Ezenkívül számos, a világ különböző pontjain működő, a technológiában dolgozó nőket összefogó szervezet létezik. Ugyanakkor Magyarországon jelenleg nem működik kifejezetten a nők technológiai szerepét erősítő program vagy szervezet - ezt az űrt kívánja betölteni a Vodafone Magyarország kezdeményezésére megalakuló Women in Technology Hungary Egyesület. 

- Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen kezdeményezés élére állhatunk, és megalapíthatjuk a Women in Technology Hungary Egyesületet. Hiszünk abban, hogy az üzleti sikerek egyik elengedhetetlen eleme a diverzitás, amely különösen fontos a technológia területén, ahol továbbra is nagyon kevés női szakértő van. A Women in Technology Hungary Egyesület megalapításával célunk, hogy összefogjuk az iparág különböző területein tevékenykedő nagyszerű nőket, párbeszédet indítsunk, példát mutassunk a jövő női generációjának - mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

A szervezet létjogosultságát mi sem mutatja jobban, mint a 2020-as DESI1-mutató, amely a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét méri. Eszerint az IKT-szakemberek Magyarországon a munkaerő tekintetében az EU többi részéhez közel hasonló arányt képviselnek, 3,7% Magyarországon, 3,9% az Unióban, ugyanakkor a női IKT-szakemberek tekintetében ez az arány rendkívül alacsony, az összes hazai női munkavállaló csupán a 0,7%-át teszik ki, szemben az EU-ban jellemző 1,4%-os átlaggal. 

A nemek közötti egyenlőség fontosságára a Vodafone az elmúlt években látványos nőnapi kampányokkal hívta fel a figyelmet: két évvel ezelőtt női szimbólumra cserélték a Vodafone-székházon található több mint 20 milliárd dollár márkaértékű vállalati logót, tavaly pedig az egyenjogúság jegyében a Nők Lapja nőnapi számát Ők lapjává varázsolták. Természetesen a Vodafone idei nőnapi kampánya is a nemek közötti egyenlőségre kívánja felhívni a figyelmet: az alábbi videóval a Vodafone a világtörténelem múltjának és jelenének azon női hősei előtt kíván tisztelegni, akik nélkül ma ismert világunk nem tartana ott, ahol, és akik cselekedeteikkel sokat tettek a női egyenjogúságért.

A női egyenjogúság legfontosabb állomásait bemutató videó a Vodafone Magyarország Instagram-oldalán a mai napon egy digitális idővonalon tekinthető meg.

A Women in Technology Hungary Egyesület honlapja a www.womenintech.hu címen érhető el.

1Az Európai Bizottság 2014 óta a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutatóról (DESI) szóló jelentésekkel követi nyomon a tagállamok digitális fejlődését. A DESI-jelentések tartalmaznak mind országismertetőket, mind tematikus fejezeteket. Ezenfelül az egyes tagállami jelentéseket részletes távközlési fejezet egészíti ki. További információ a DESI honlapján: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi 

Ezt is szeretjük