Sosem gondolták ezek a nők, hogy valaha ilyen sikeresek lesznek: a modellügynökség újradefiniálja a szépség fogalmát
A modellügynökség megmutatta, sokan milyen kincseket utasítottak vissza a szakmában. Felkarolták őket, és elképesztő sikerük lett.

zebedaaa nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A londoni székhelyű Zebedee modellügynökség a világon egyedülálló projektet valósított meg. 2017 óta működik, hála Laura Johnson szociális munkásnak és Zoe Proctornak, aki modellből vált tanárrá.

Az ötlet egy kellemes, tengerparti séta közben született meg a két hölgy között, amikor is átbeszélték véleményüket arról, hogy a médiában mennyire alulreprezentáltak a testi vagy szellemi korlátozottsággal élő emberek.

A Zebedee Menedzsment

Zoe Proctor előadóművészetet tanított csökkent szellemi képességű és mozgáskorlátozott diákok számára, és hatalmasat csalódott, amikor észrevette, hogy tehetséges tanítványait sorra utasítják el, amikor elhelyezkednének a szakmában. A Ruderman Family Foundation 2018-as kutatása szerint a filmekben megjelenő fogyatékkal élő karakterek döntő többségét olyan színészek játsszák el, akiknek a való életben nincs ilyen jellegű problémájuk. A divatvilágban is hasonló a helyzet, a divat- és szépségápolási kampányoknak csupán 0,02 százalékában szerepelnek fogyatékossággal élő emberek. A szám elborzasztó, hiszen valójában csak az Egyesült Államokban a felnőttek egynegyede él valamilyen szerzett vagy veleszületett fogyatékossággal. 

A Zebedee Menedzsment ennek hatására jött létre, céljuk, hogy különböző online pályázatok segítségével a korlátozott képességű emberek is lehetőségeket kapjanak, emellett segíteni szeretnék beilleszkedésüket a társadalomba. Alapítása óta az ügynökség már ötszáz felfedezettel büszkélkedhet, akik az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából vagy Európából származnak.

Ha más vagy, attól csak szebb leszel

A modellügynökség erősen reménykedik abban, hogy a márkák idővel kerülni fogják a hagyományos szereposztásokat, és hajlandóak lesznek merészebb döntéseket hozni, kiválasztani modelljeiket a castingokon. 

2020-ban meg is történt az áttörés, amikor egy nívós színvonalú laphoz kérték be egyik modelljüket, a 18 éves, Down-szindrómás Ellie Goldsteint , aki a Gucci Beauty kampány arca lett. Később többek között a Vogue, a Vanity Fair, az Elle és a Glamour is szerepeltette. A közönség pedig imádta, méghozzá olyannyira, hogy a Gucci Instagram-oldalának egyik legkedveltebb képén is ő szerepel.

Az albinizmusa miatt több modellcég elutasította a 16 éves Xueli Abbingot, de szerencsére a Zebedee Menedzsment meglátta a benne rejlő lehetőségeket, és mára több különböző divatfotózáson is szerepelt.

Sarah Dransfield csontrákja miatt 16 éves korában elvesztette jobb lábát. Sikerült felépülnie a rosszindulatú daganatból, és eleinte különböző online videókkal motiválta a hasonló sorsú tinédzsereket, amik felkeltették a Zebedee ügynökeinek figyelmét. A most már 24 éves nő sikeres modellé avanzsálódott, és épp különlegessége miatt keresik az ügyfelek.

Nathalia Freitas brazil modell egy congenital melanocytic nevus nevű rendellenességgel született, aminek következtében az arcának 40 százalékát anyajegy fedte. Több műtét segítségével sikerült olyan kicsire redukálni a méretét, hogy más csak a szemöldökénél és a szeme körül látszódnak a foltok. Instagram-oldalával szerette volna hasonló sorsú társait motiválni, ennek köszönhetően találta meg a különleges szépséget a modellügynökség, és azóta több divatlap címoldalán is megjelent.

Monique Dior Jarrett nem csak modellként dolgozik, a tehetséges nő nemzeti kerekesszékes táncbajnok, és világ életében harcolt a fogyatékossággal élő emberek jogaiért. A modellügynökségnek hála már több újságban megjelentek szebbnél szebb fotói, amik erőt adhatnak hasonló sorsú társainak.

A modellügynökség mindenben támogatja őket

- Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük modelljeinket az olyan szituációktól, amik rossz érzéseket váltanának ki belőlük - nyilatkozták az alapítók az Insider oldalán. Ennek érdekében az ügynökség alkalmazottai rendszeresen ellenőrzik a helyszíneket, hogy megbizonyosodjanak az akadálymentes közlekedésről, illetve arról, hogy modelljeik tisztességes árajánlatokat kapjanak. Külön foglalkoznak az internetes zaklatókkal is, akik negatív megjegyzéseikkel árnyékolhatják be mindennapjaikat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Emellett nemritkán előforduló probléma, hogy a divatlapok- és cégek pusztán a reputációjuk, a jó hírnevük növelése érdekében fognak bele, meglehetősen ritkán egy-egy kampányba, ahol fogyatékkal élő személyeket jelenítenek meg, de a valóságban sem a weboldaluknál, sem hirdetéseknél nem használják fel a képeket. De ez is lassan változni látszik, a modellek átütő sikereinek és népszerűségének hála egyre gyakrabban szerződtetnek újabb és újabb embereket az ügynökségtől.

10 modell, akit csúnyának bélyegeztek, mégis imádja őket a divatszakma

A legtöbben furcsának, csúnyának tartják őket, de pont különleges külsejük miatt olyan keresettek a divatszakmában ezek a modellek.

(Cikken belüli képek forrása: zebedeetalent / Instagram, Zebedee / Facebook, Facebook ajánlókép és borítókép forrása: monique_dior_zebedee_model / Instagram és zebedeetalent / Instagram)

Ezt is szeretjük