Vadon Jani: „Szeretem a várakat, a krémeseket és a csöcsöket”

Vadon Jani vezetésével az ország legtitokzatosabb középkori várairól hull le a lepel a Spektrum Várfoglalók című műsorában.

Vadon Jani és a Várfoglalók
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vadon Jani egyik kedvenc hobbija a magyar várak felfedezése, egyszerűen bolondul értük, kimondottan nagy tudással rendelkezik róluk. 

Nem véletlen, hogy a Spektrum csatorna vezetése őt kérte fel, legyen új műsoruk, a Várfoglalók műsorvezetője. Örömmel mondott igent, a premierre szeptember 18-án, 16 órakor kerül sor dupla epizóddal. 

Vadon Jani és a Várfoglalók

Vadon Jani a Várfoglalókban összesen húsz erődítményt mutat be közelebbről, köztük például a somlói, az ónodi és a boldogkői várat, amelyek kevésbé ismertek, pedig megérdemlik a figyelmet. 

Vadon Jani a Várfoglalók műsorvezetője.
Vadon Jani a Várfoglalók műsorvezetője.
Fotó: Szabó Gábor / Gabriel Szabo

Az epizódokban számos helyi szakértő, várbarát, várkapitány, történész, régész is megszólal, beszámolóik által a néző valóban átélheti, milyen volt az adott korban élni. Természetesen humorból sem lesz hiány, Vadon Jani tett róla, hogy a közönség nevetve tanuljon, bővítse ismereteit. 

- Rólam sokan tudják, hogy a komfortzónámon kívüli műsorokban nem szeretek szerepelni. Nem érdekel igazából a képernyő, nem vagyok az a megélhetési celeb, aki a népszerűségét forintokra váltja. Nekem ez nem egy megélhetési dolog - kezdte a produkció sajtótájékoztatóján. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

- Én a szerelmet meg azt az önazonosságot keresem egy műsorban, hogy mennyire érzem benne jónak magam. Hogy mennyire érzem azt a szituációt, feladatot komfortosnak, illetve, van-e valamilyen érték benne, amivel önazonosságot tudok vállalni. A rádióban rendszeresen zsibbasztom a kedves kollégákat meg az egymillió hallgatónkat, 

rólam tényleg mindenki tudja, mennyire szeretem a várakat. Meg a krémeseket és a csöcsöket, ez a három, ami van.

- De utóbbi kettőre még nem kaptam felkérést. Azt gondolom, hogy ezzel a műsorral töröm majd az utat a másik kettő irányába - tette hozzá a műsorvezető a tőle megszokott humorral. 

Hagyományőrző programokon is részt vett a stáb.
Hagyományőrző programokon is részt vett a stáb.
Fotó: Szabó Gábor / Gabriel Szabo

A stáb rendkívül izgalmas helyszíneket keresett fel a forgatás során, mint például Ozorai Pipó és felesége, Borbála várát, ellátogattak Tatára, ahol az ország egyetlen vízi vára található, valamint a legendás Drégely várához, amelyért 1552-ben mindössze 146 magyar vitéz küzdött hősiesen a 12 ezres török sereg ellen. Vadon Jani éppen emiatt úgy gondolja, a Várfoglalók egy különleges sorozat, amely tényleg sokat ad a nézőinek. 

- Nagyon sokféle műsort láttam már ezzel a témával kapcsolatban, külföldit és magyart is, de mindig kicsit azt éreztem, hogy a készítők kívülállók. Odaküldenek egy riportert, odaküldenek egy műsorvezetőt, ő elkezd beszélni arról, amiről kell, és aztán autóba be, és haza. És engem ezek a helyek tényleg igazán érdekelnek.

Vadon Jani számára ez nem munka volt, imádta a forgatás minden percét.
Vadon Jani számára ez nem munka volt, imádta a forgatás minden percét.
Fotó: Szabó Gábor / Gabriel Szabo

- Sőt nemcsak a helyek, hanem a hozzájuk kapcsolódó történetek is. És nagybetűsen azok az emberek, akik ezeket a helyeket próbálják életben tartani, élettel megtölteni, megtartani őket, fenntartani őket az utókor számára. Úgy élünk ezek mellett a helyek mellett, és megyünk mellettük el sokszor, hogy igazából nem is tudjuk,

nem is fogjuk fel, hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek a váraknak, illetve azoknak az embereknek, akik ezekben a várakban éltek és haltak sok száz éven keresztül.

- Gyakorlatilag az országunk is, és egész Európa hálával tartozik nekik, elég a török hódoltságra gondolni. Amikor elmegyek ezekre a helyekre, akkor ezeknek az embereknek az emlékét lélekben ápolom.

A 12 részes sorozaton egy 16 fős stáb dolgozott kézikamerával, okostelefonokkal és légi felvételekkel tették lenyűgözővé a végeredményt. Mindezt ráadásul fantasztikus 3D látványrajzokkal egészítették ki, így bemutatva, milyenek voltak ezek a történelmi helyszínek egykoron. 

Rákóczi Feri párja, Judith

2007-ben találta meg álmai asszonyát, Vajda Judithtal, akit Békának becéz, hatalmas szeretetben és harmóniában élnek együtt. Két gyermeket nevelnek, lányuk, Panna 2008-ban, fiuk, Soma 2010-ben született meg.

Rákóczi Feri és párja 2007 óta elválaszthatatlanok: ezért nem házasodtak még össze

Rákóczi Feri és szerelme évek óta jegyben járnak, de még mindig nem házasodtak össze.

Elolvasom

Cover-fotó: Szabó Gábor

Ezt is szeretjük