A magyar filmest gyászolja a szakma - Az este elhunyt az Oscar-díjas Mindenki producere
Tegnap este elhunyt Udvardy Anna, az Oscar-díjas Mindenki producere.

2019. május 23-án este, hosszan tartó betegség után elhunyt Udvardy Anna, a legjobb élő szereplős rövidfilm kategóriájában Oscar-díjat kapott Mindenki producere - jelentette be fia a Facebookon. A Saul fia 2016-os sikere után, 2017-ben díjazták Deák Kristóf alkotását, ebben a kategóriában a díjat a rendező és a producer kapja meg. A Mindenki volt az első magyar élő szereplős kisfilm, ami a jelölésig jutott, és díjra is tudta váltani azt. 

"Az elmúlt pár év az egyik legszebb időszak volt az életében, szakmai szempontból, rengeteg munkával olyan magasságokra tört, amelyet el sem tudott képzelni. 50 évet töltött el a filmszakmában, ami az élete volt. Voltak örömteli időszakok, és nagy csalódások is, még ha sok ember nem is akart tudomást venni a sikereiről, édesanyám a mai napig az egyetlen Oscar-díjas producer, egyike annak a 9 nőnek, akik elnyerték a szobrot 2017-ben. A támogatók rengeteg erőt adtak neki, a rák viszont még a mai napig rengeteg ember halálát okozza.

Még egyszer köszönöm, hogy támogattátok, szorítottatok édesanyámnak" - írta fia, Kis András János.

Udvardy Anna 1949-ben született Budapesten. A közgazdász végzettségű filmproducer, gyártásvezető pályája elején a Mafilm Filmstúdió munkatársaként dolgozott, majd létrehozta a Meteor Filmstúdió Kft.-t, melynek haláláig vezetője volt. Munkássága során leginkább dokumentum- és ismeretterjesztő filmek alkotásában vett részt, de számos tévéfilm is fűződik a nevéhez.

2017-ben a Deák Kristóf rendezte Mindenki című kisjátékfilm producereként nyert Oscar-díjat. Utolsó munkája producerként Deák Kristóf 2018-as rövidfilmje, A legjobb játék volt.

Magyar színészek, akik 2018-ban haltak meg

2018-ban több neves magyar színművésztől kellett örökre búcsút vennünk. Legtöbbjük méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyta le örökre a szemét, de halálhírük így is megrázott mindenkit. Képes összeállításunkkal azokra a színésznőkre és színészekre emlékezünk, akiket 2018-ban veszített el az ország.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük