Elhunyt Vass Éva színésznő - 85 évesen követte férjét, Gábor Miklóst
Elhunyt Vass Éva, Jászai Mari-díjas színésznő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

85 éves korában, mára virradóra elhunyt Vass Éva kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló Művész. Első férje Bán Frigyes Kossuth-díjas filmrendező, második férje Gábor Miklós Kossuth-díjas színművész volt, akivel 1957-től a színészlegenda 1998 júliusában bekövetkezett haláláig éltek nagy szerelemben. 

Vass Éva 1933. július 23-án született Budapesten. 1952 és 1954 között az Úttörő Színház, ezt követően a Pécsi Nemzeti Színház, a Petőfi Színház, majd a Jókai Színház tagja volt. 1957 és 1975 között a Madách Színház társulatának tagjaként állt színpadra. Gábor Miklós 1954-ben szerződött a teátrumhoz, melynek a színész is 1975-ig volt a tagja. Az 1958. szeptember 19-én bemutatott Figaro házasságában játszottak először együtt: Vass Éva Cherubint, a kis apródot, Gábor Miklós a címszereplőt alakította.

Vass Éva 1963-ban Gábor Andor Doktor Senki című művének rádiójáték-változatában.
Vass Éva 1963-ban Gábor Andor Doktor Senki című művének rádiójáték-változatában.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

- A próbaszünetekben mindig rohantam fel pingpongozni a társalgóba. Szűk halásznadrág volt rajtam, és póló. Azt mondta, hogy ez volt rá akkora hatással... Rám meg ő, úgy, ahogy volt. Szépsége, férfiassága, sugárzása... Csak mindketten házasságban éltünk... Legfeljebb szemvillanások, érintések, levelek, cetlik, titkos üzenetek maradtak sokáig. ... Évtizednyi titkos szenvedély. 1972-ben házasodhattunk csak össze - mesélte Vass Éva 2009-ben a Nők Lapjának

(Gábor Miklós Ruttkai Éva férje volt, akivel 1950-ben házasodtak össze. Lányuk, Júlia 1953-ban született meg. Ruttkai Éva 1960-ban Pavel Kohout Ilyen nagy szerelem című drámájának miskolci próbáin találkozott Latinovits Zoltánnal, akivel azonnal egymásba szerettek, ezt Ruttkai Éva férjével is őszintén közölte.)

Vass Éva első nagy színpadi sikerét 1957-ben, az Anna Frank naplójában aratta, amit a hatvanas években olyan előadásai követtek, mint a Pillantás a hídról és A vágy villamosa. Gábor Miklóssal a Figaro házassága után Bródy Sándor Medikusok című darabjában szerepelt együtt, majd emlékezeteset alakítottak együtt a Hamletben és a Tanner John házasságában, valamint Szerb Antal Ex című vígjátékában és az Egy szerelem három éjszakája című darabban is. Gábor Miklós első rendezése 1970-ben egy Agatha Christie-krimi volt, amit Eszményi gyilkos címmel a Madách Kamaraszínházban állított színpadra, a női főszerepben Vass Évával - olvasható a gabormiklos.blogspot.com oldalon.

1975-ben a színművész házaspár a kecskeméti Katona József Színházba szerződött, ahol Gábor Miklós több darabban is rendezte feleségét. Vass Éva 1978 és 1983 között a Várszínház, 1983 és 1991 között pedig a Nemzeti Színház tagja volt. 1994-ben a Budapesti Kamaraszínház tagja lett. Vass Éva Gábor Miklós halála után, 1998-ban végleg visszavonult a színpadtól.

Gábor Mikós és Vass Éva 1963-ban, Leonhard Frank Karl és Anna című színművének rádióváltozatában.
Gábor Mikós és Vass Éva 1963-ban, Leonhard Frank Karl és Anna című színművének rádióváltozatában.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Vass Éva első filmes szerepét az 1953-ban készült Rákóczi hadnagya című filmben kapta, melyben Bíró Annát alakította. Emlékezeteset alakított a Csigalépcső, A vörös tinta, a Kár a benzinért vagy a Nem ér a nevem című alkotásokban is. Gábor Miklóssal csak az 1963-as Egy ember című krimiben szerepeltek együtt a vásznon. 

Tévéfilmekben ugyanakkor dolgoztak együtt. Szerepeltek Felvidéki Judit 1981-es, Cocteau Rettenetes szülők című drámájából készült filmjében. Felvidéki Judit és Gábor Miklós ezt követően közösen rendeztek televíziós filmet Goethe Tasso című drámájából és Mauriac Az éjszaka vége című regényének televíziós adaptációjából. Utolsó közös produkciójuk az 1994-ben bemutatott Pá Drágám című televíziós film volt. Vámos Miklós írásából Gát György rendezte meg 1984-ben Vass Évának és Gábor Miklósnak a Villanyvonat című tévéfilmet. 

Rádiójátékból is viszonylag sok, összesen 15 készült Gábor Miklós és Vass Éva közös közreműködésével, így például Sarkadi Imre Én, Kőműves Kelemen, Eric Knight Légy hű magadhoz vagy Hárs László Buci királyfi, az üveggolyó című hangjátéka. 

Vass Évát 1958-ban és 1963-ban Jászai Mari-, 1993-ban Balázs Béla-, 1999-ben Déryné-díjjal tüntették ki. 1983-ban Érdemes, 1988-ban Kiváló Művész díjjal tüntették ki. 2000-ben megalapította a Gábor Miklós-díjat.

Vass Évával az utolsó interjút a Dobszerda című műsorba Váradi Júlia a kórházban készítette. 

Magyar színészek, akik 2018-ban haltak meg

2018-ban több neves magyar színművésztől kellett örökre búcsút vennünk. Legtöbbjük méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyta le örökre a szemét, de halálhírük így is megrázott mindenkit. Képes összeállításunkkal azokra a színésznőkre és színészekre emlékezünk, akiket 2018-ban veszített el az ország.

Ezt is szeretjük