Elhunyt Baló György - A legendás műsorvezetőt legyőzte súlyos betegsége

71 évesen elhunyt Baló György műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója.

Elhunyt Baló György műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója. A 71 éves tévés január elején, a Magyarul Balóval végén jelentette be, hogy saját kérésére a műsort az RTL Klub szünetelteti. "Négyévnyi napi műsorkészítés után pihenésre és orvosi kezelésre van szükségem, ezért a műsort saját kérésemre január 8-tól szüneteltetjük" – mondta akkor a legendás képernyős, de a műsorba végül nem tért vissza, legyőzte súlyos betegsége. 

Baló György 1947. június 14.-én született Budapesten. Miután 1970-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–angol–német szakán lediplomázott, a Magyar Televízió Híradójánál kezdett el dolgozni gyakornokként, majd szerkesztő-műsorvezetőként. 1975-ben az MTV külpolitikai szerkesztőségének munkatársa, később a szerkesztőség helyettes vezetője lett. A Panoráma, a Stúdió és a Hírháttér szerkesztő-műsorvezetője is volt. 1989 és 1990 között az MTV 2-es csatorna igazgatójaként és a televízió választási irodájának vezetőjeként, majd 1991-ig a Napzárta főszerkesztőjeként tevékenykedett.

Baló György (középen) a 25 éves Magyar Televíziót bemutató tévésorozat forgatásán Kelemen Endre szerkesztő-műsorvezetővel és Bokor Péter rendezővel.
Baló György (középen) a 25 éves Magyar Televíziót bemutató tévésorozat forgatásán Kelemen Endre szerkesztő-műsorvezetővel és Bokor Péter rendezővel.
Fotó: Magyar Rádió és Televízió Újság

1997-től a TV3 műholdas, országos kereskedelmi csatorna vezérigazgatója lett annak 2000-es megszűnéséig. Itt 1998 és 1999 között az Esti gyors című műsort vezette.

2000-ben visszatért a Magyar Televízióhoz, ahol az Aktuális és a Záróra című műsorok készítésében vett részt. 2002-ben az MTV kulturális igazgatójává nevezték ki. 2002-től 2003-ig A Hét című heti közéleti műsor főszerkesztője, 2005 és 2007 között Az Este, A Szólás Szabadsága és a Kedd 21 című műsoroknak dolgozott. 2008-ban a pekingi olimpia megnyitó ünnepséget közvetítette, a sporteseményről riportokat készített, és konferált.

2017 decemberében A magyar sajtó kategóriában Prima Primissima díjjal tüntették ki.
2017 decemberében A magyar sajtó kategóriában Prima Primissima díjjal tüntették ki.
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Utolsó politikai műsora Kassza címmel futott 2010 elején, majd az év júniusától nem került képernyőre. 2012. január 13-án közös megegyezéssel távozott az MTV-től miután jó ideig nem kapott semmilyen feladatot.

Három év kihagyás után az RTL II-n tért vissza 2015 februárjában a Magyarul Balóval című napi közéleti háttérműsorral. A Prima Primissima díjának átvétele után, 2017 decemberében rövid betegsége idejére, két hétig Rábai Balázs, a Híradó műsorvezetője, Boros Krisztina, a Házon Kívül műsorvezető-szerkesztője és Kéri Barna, a Híradó senior politikai tudósítója helyettesítette.  

Baló György 2019. január 7-én este a Magyarul Balóval című műsorának végén jelentette be, hogy saját kérésére a műsort az RTL Klub szünetelteti, mert pihenésre és orvosi kezelésre van szüksége. Betegsége részleteibe nem bocsátkozott. 

1986 és 1989 között a Magyar Film- és TV Művészeti Szövetség társelnöke volt, ekkor lett rövid időre a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke is. Televíziós tevékenysége mellett oktatott is, többek között az ELTE Szociológiai Intézetében, illetve előadások tartott amerikai egyetemeken a German Marshall Fund szervezésében. 

1982-ben Rózsa Ferenc-, 1988-ban Balázs Béla díjat kapott, 1991-ben Joseph Pulitzer-emlékdíjjal, 2017-ben Prima Primissima díjjal tüntették ki. 

Baló György volt felesége Morvai Krisztina büntetőjogász, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense, aki a 2009-es európai parlamenti választáson a Jobbik Magyarországért Mozgalom listájának vezetőjeként EP-képviselői mandátumot szerzett. Három gyermek édesapja. Húga, Baló Júlia szintén televíziós újságíró, öccse Baló István dzsesszdobos.

70 évesen hunyt el a Magyar Televízió imádott bemondónője - 2018 nagy veszteségei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük