78 évesen elhunyt a Jászai-díjas színésznő – A Jóban Rosszban szereplője volt
Elhunyt Demjén Gyöngyvér, Jászai Mari-díjas színésznő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

78 éves korában elhunyt Demjén Gyöngyvér, Jászai Mari-díjas színésznő, a Jóban Rosszban sorozat egykori Jolika nénije. Urnás temetése 2019. március 18-án 10:30-kor lesz a Farkasréti temetőben, ahol hamvait férje sírján helyezik el – tájékoztatta a közönséget a Veszprémi Petőfi Színház. Tavaly novemberben még játszott a Vígszínházban.

Demjén Gyöngyvér 1940. május 26-án született Budapesten. 1958-ban érettségizett, majd egyből felvételt nyert a Színművészeti Főiskolára, ahol 1962-ben végzett Várkonyi Zoltán osztályában. Ezt követően a Győri Kisfaludy Színház társulatának tagja lett, majd 1964-ben a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött.

1969 és 1994 között, negyed évszázadon keresztül volt a Veszprémi Petőfi Színház meghatározó tagja, a fél világirodalom drámatermését eljátszotta. Nagyszerű alakításait olyan előadásokban láthatták a nézők, mint A hajnalok itt csendesek (Liza), a Csongor és Tünde (Tünde), Három nővér (Mása), Úri muri (Rhédey), Tartuffe (Elmira), vagy éppen a Macskajáték (Paula). Fotografikus memóriája volt, az olvasópróba utáni első próbán mindig fejből tudta az egész szöveget.

2000-től újra a Győri Nemzeti Színház társulatának tagja lett. Demjén Gyöngyvér 2018. november 29-én még játszott a Vígszínházban: utoljára játszotta a páholyosnő szerepét A testőr című előadásban, a Pesti Színházban.

A színház mellett filmekben és sorozatokban is szerepelt. Szerepelt Az ígéret földje (1961), az Elveszett paradicsom (1962), az Oldás és kötés (1963), a Peer Gynt (1988) és a Komédiások (2000) című filmekben. Demjén Gyöngyvér egyik legismertebb alakítása a Jóban Rosszban című sorozat Jolikája:  az 1988-ban Jászai Mari-díjjal kitüntetett színésznő a kezdetek, 2005 óta alakította a Csillagvirág Klinika büfését, aki mindent látott és hallott.

demjen-gyongyver
Fotó: Wikipédia

Saját bevallása szerint két férje volt, a második Dobó György Gyula alezredes, az első Bozóki István főrendező, akit 1970-ben egy kislánnyal is megajándékozott, és akivel nem házasodtak össze, mert a férfi már nős volt. A kollégák eleinte azt hitték, azért keresi a 20 évvel idősebb férfi társaságát, hogy jobb szerepeket kapjon, de aztán az idő is bebizonyította, hogy tényleg szerelmesek voltak egymásba, másképp nem tartottak volna ki egymás mellett 28 évig. A rendező nem hagyta el a családját, felesége is tudott a férje házasságon kívüli kapcsolatáról, ugyanakkor Bozóki második családjáról is gondoskodott.

- Soha nem éltünk együtt, István mégis mindig jelen volt a lányunk, Ágnes és az én életemben. Gyakran mentünk hármasban kirándulni, sokszor töltött nálunk néhány napot, még kettesben is tudtunk lenni. De ha nem szerettük volna ennyire egymást, el sem tudtam volna viselni. Akkoriban ugyanis ferde szemmel néztek egy gyermekét egyedül nevelő anyára, és persze, a majdnem három évtized alatt elterjedt, hogyan is élünk mi. Sokan megszóltak, s bár ez nekem nem fájt, a lányomnak igen. Mind a mai napig lelkiismeret-furdalásom van emiatt – mesélte 2010-ben a Best magazinnak.

Ezt is szeretjük